Onbegrip over afgelast duel SC Heerenveen: ''Zal de KNVB wel willen''

SC Heerenveen zag onlangs de oefenwedstrijd tegen Team VVCS afgelast worden vanwege een coronageval bij de tegenstander. Casper van Eijck, de clubarts van Feyenoord, vindt het onzin om in zo'n geval een streep door een duel te zetten.

"Dat zal de KNVB zo willen, maar ik begrijp er niets van", zegt Van Eijck in gesprek met Voetbal International. "Iedereen is getest, een speler is positief en die haal je eruit. Dan ga je ervan uit dat de rest schoon is, toch?"

Viroloog dr. Annemiek van der Eijk van het Erasmus MC is het daarmee eens. "Als vervolgens buiten het veld die anderhalve meter wordt geborgd, verwacht je geen transmissie. Ik ben bij een positieve test altijd benieuwd als viroloog, hoe positief is-ie? Heeft hij klachten en welke dan?", aldus Van der Eijk, die aangeeft dat er verschillende gradaties zijn.

"We weten dat positief testen en besmettelijkheid twee verschillende dingen zijn", geeft ze aan. "Het blijkt namelijk dat je het RNA (molecuul waarop de genen van het virus liggen, red.) heel lang kunt aantonen, wel weken. Maar dat wil niet zeggen dat iemand besmettelijk is. En als je vandaag negatief test, kun je nog in je incubatietijd zitten en morgen positief testen."

Lees meer: