'Of countervoetbal een vies woord is? Absoluut niet!''

SC Heerenveen is dit seizoen opvallend genoeg één van de clubs met het minste balbezit, maar desondanks staan de Friezen er prima voor in de subtop van de Eredivisie. Foppe de Haan begrijpt heel goed waarom Johnny Jansen zijn ploeg momenteel zo laat spelen.

"Of countervoetbal een vies woord is? Nee, absoluut niet. Dat is normaal, je speelt naar je mogelijkheden", vertelt De Haan in de Sportcast van Omrop Fryslân. "Als het moet, speel je op de counter en als je een team hebt dat daar geschikt voor is, dan is er maar één ding wat je moet doen. De bal gaat naar voren en dan moet je collectief opschuiven. Als je doet, kun je ze voorin vastzetten."

"Doe je dat niet, dan worden de ruimtes te groot", vervolgt De Haan. "Dat hebben ze ook wel eens gedaan en dan voetbalt de tegenstander er eenvoudig onderuit." Het 77-jarige clubicoon ziet ook dat er door internationale topclubs als Liverpool en Bayern München op een vergelijkbare manier wordt gespeeld. "Kijk maar eens wanneer de meeste goals vallen."

"In de absolute topwedstrijden gebeurt dat zelden door een hele mooie, lopende aanval. Heel vaak is het een interceptie en dan is het tak-tak-tak en een goal. Dat zijn verreweg de meeste goals", stelt De Haan. "Als je heel goed naar Liverpool kijkt, doen ze gegenpressing op het moment dat ze de bal kwijtraken. Dan gaan ze er met z'n allen bovenop zodat de tegenstander niet meer kan aanvallen."

"Maar als de tegenstander de bal heeft, gaan ze toch ook zeker tot een meter of tien voor de middenlijn weer terug. Daarmee creëeren ze ruimte om aan te vallen. Ze loeren op een foutje van de tegenpartij, daar waren de Italianen eerder al meester in", besluit De Haan.

Lees meer:
0 reacties
Laatste reacties
Stand
# Team GS DS P
5 FC Twente 33 37 61
6 Sparta Rotterdam 33 18 56
7 FC Utrecht 33 4 51
8 SC Heerenveen 33 -8 43
9 RKC Waalwijk 33 -10 41
10 Go Ahead Eagles 33 -8 40
11 NEC 33 -3 38
Bekijk de hele stand