Nurmela met Finland op EK: ''Hebben geschiedenis geschreven''

Dat voormalig SC Heerenveen-aanvaller Mika Nurmela een echt voetbaldier is, wordt wel bewezen door het feit dat hij pas op z'n 42e is gestopt met profvoetbal. Daarna trad hij in dienst bij de Finse voetbalbond, waar hij inmiddels assistent-bondscoach is.

"In het begin was ik regiotrainer in het noorden van het land en sinds drie jaar assistent-trainer bij het nationele elftal", vertelt Nurmela bij Radio Camataru, de podcast van FeanOnline. "Ik dacht eerst dat ik nooit trainer zou worden, maar elk jaar dacht ik steeds een beetje meer dat ik het kon worden. En nu ben ik dus al assistent bij het nationele elftal van Finland."

Of het sec door de inbreng van Nurmela komt is niet helemaal duidelijk, maar de Finnen plaatsten zich voor de eerste keer ooit voor het EK. "We hebben het heel goed gedaan de laatste jaren en daarmee geschiedenis geschreven. Toen ik bij Heerenveen speelde hadden we ook een heel goed elftal met Jari Litmanen, Sami Hyppiä, Joonas Kolkka... Maar hebben nooit een EK kunnen halen."

"Daarna is er een periode van vijf toen tien jaar geweest waaarin het internationaal gezien een stuk minder ging. Maar de laatste drie jaar is het goed gegaan en dat is écht leuk. Over drie weken gaan we voor het eerst op trainingskamp. Dat is écht leuk", vervolgt Nurmela, die met Finland is ingedeeld in een poule met Denemarken, België en Rusland. "Ja, echt makkelijk", lacht de 49-jarige Fin.

"Ik denk dat wij de eerste wedstrijd gaan winnen van Denemarken", glimlacht Nurmela, die het dus zal gaan opnemen tegen huidig SC Heerenveen-middenvelder Lasse Schöne. Hoe dan ook zal het een gedenkwaardige zomer worden voor Finse voetbalfans. "Het is een mooie tijd om voetballiefhebber te zijn in Finland."

Lees meer:
0 reacties
Agenda
za
30/09
FC Twente
21:00
SC Heerenveen
za
7/10
SC Heerenveen
16:30
NEC
za
21/10
AZ
21:00
SC Heerenveen
za
28/10
SC Heerenveen
18:45
Heracles Almelo
za
4/11
Ajax
21:00
SC Heerenveen
Bekijk de hele agenda
Stand
# Team GS DS P
9 NEC 6 0 7
10 Heracles Almelo 5 -2 7
11 PEC Zwolle 6 -4 7
12 SC Heerenveen 6 -7 6
13 RKC Waalwijk 6 -8 6
14 Ajax 4 1 5
15 Vitesse 5 -6 3
Bekijk de hele stand