'Nooit schaamde ik mij meer voor SC Heerenveen dan die dag''

Racisme en vuile spreekkoren zijn helaas nog altijd een groot probleem in het wereldwijde voetbal. Ook in de Eredivisie zijn er vele incidenten bekend en journalist Edward Jorna kan zich wel een aantal incidenten herinneren waarin SC Heerenveen-fans zich niet van hun beste kant lieten zien.

Op 14 mei 2000 ging SC Heerenveen voor de laatste wedstrijd van het Eredivisie-seizoen 1999/2000 op bezoek bij De Graafschap. Een week daarvoor hadden de Friezen zich verzekerd van een plek in de groepsfase van de Champions League door met 1-1 gelijk te spelen tegen FC Den Bosch.

"Precies op het moment dat ik me op de Vijverberg meldde, arriveerden ook de twee supportersbussen van Heerenveen", schrijft Jorna in het Friesch Dagblad. "In eerste instantie dacht ik nog dat ik het niet goed had verstaan. Het kon immers niet waar zijn. Maar neen. Net uit de bus gestapt riep c.q. zong de Friese aanhang massaal 'Gooi maar een bom op Enschede'."

"Waarom? Een dag eerder had in Enschede een verschrikkelijke vuurwerkramp plaatsgevonden", vervolgt Jorna, exact twintig jaar na dato. Bij de ramp vielen in totaal 23 doden, raakten 950 mensen gewond en werden vierhonderd woningen verwoest door de explosie.

"Vandaag is de vuurwerkramp in Enschede precies twintig jaar oud. Nooit ben ik het misselijke gedrag van die supporters van Heerenveen een dag later vergeten. Nooit schaamde ik meer voor mijn club dan die dag", aldus Jorna.

Vandaag wordt herdacht dat in Enschede twintig jaar geleden een vuurwerkramp plaatsvond. Een dag na de ramp toonden supporters van @scHeerenveen weinig empathie. https://t.co/cH0QBMzxVQ

— Friesch Dagblad SPORT (@FD_sport) May 13, 2020

Lees meer: