'Hamstra loopt niet met primeurs te strooien als een Sinterklaas''

Het is voor voetbaljournalisten altijd een mooie uitdaging om nieuws als eerste te kunnen brengen en zeker als het om transfers gaat. Maar als het om geruchten gaat, kan het de club ook in moeilijkheden brengen, zeker als er meer clubs interesse hebben voor een speler.

Als clubwatcher van SC Heerenveen voor de Leeuwarder Courant heeft Sander de Vries weleens meegemaakt dat de club hem vroeg om het nieuws nog even voor zich te houden. "Op het moment dat ik bij Hamstra kom met een naam, dan heb ik die zelf wel bij twee of meerdere mensen gecheckt", verduidelijkt De Vries bij Radio Camataru, de podcast van FeanOnline.

"Hamstra is niet de persoon om met primeurs te lopen strooien als een Sinterklaas. Op een gegeven moment kwam ik er wel achter dat ik hem voor een voldongen feit moest stellen als je namen bij hem dropt", vervolgt De Vries. "Dus als ik een naam heb, weet ik vrijwel zeker dat het klopt maar vind ik het journalistiek gezien wel zo fair om hem te bellen zodat hij de kans heeft om te reageren."

Zo was De Vries een jaar geleden van plan om over de interesse van SC Heerenveen in Chidera Ejuke (toen spelend bij Valerenga IF) te schrijven. "Dat wist ik zo'n anderhalve week voordat ik het naar buiten bracht, dat hij heel serieus in beeld was. Toen is mij gevraagd van: het klopt allemaal, ik wil niet tegen je liegen, maar kunnen we het nog eventjes stilhouden?"

"Celtic, Lazio Roma en Besiktas waren toen ook geïnteresseerd. Maar dat vond ik een hele lastige vraag", bekent De Vries. "Toen heb ik gezegd: ik zet een conceptbericht klaar en als ik ergens een keer iets lees op Twitter, dan klap ik het er uiteraard meteen in. Dat was verder prima." In andere gevallen besloot de journalist er voor om het nieuws wél te brengen.

"Kijk, als deze speler bekend was geweest, dan had ik het nieuws ook wel gebracht. Maar je hebt ook te maken met werkrelaties en mensen die je meerdere keer per week ziet. Ik heb met Ejuke gekozen om te wachten en uiteindelijk had Heerenveen de speler en ik de primeur. Dus het kan ook een en-en-verhaal zijn."

"Maar het is ook wel gebeurd dat ze vroegen om het stil te houden en ik moest zeggen: sorry, ik hoor het nu van zoveel verschillende kanten, ik ga het nu brengen. Dat is nu eenmaal ook mijn rol als journalist, ik moet toch onafhankelijk te werk kunnen gaan", besluit De Vries.

Lees meer:
0 reacties
Agenda
za
30/03
RKC Waalwijk
20:00
SC Heerenveen
wo
3/04
SC Heerenveen
21:00
FC Twente
zo
7/04
SC Heerenveen
20:00
FC Utrecht
zo
14/04
Heracles Almelo
12:15
SC Heerenveen
do
25/04
SC Heerenveen
18:45
PSV
Bekijk de hele agenda
Stand
# Team GS DS P
8 FC Utrecht 26 -2 36
9 Fortuna Sittard 26 -11 34
10 Sparta Rotterdam 26 -5 31
11 SC Heerenveen 26 -7 31
12 Almere City 26 -17 30
13 PEC Zwolle 26 -13 28
14 Heracles Almelo 26 -25 26
Bekijk de hele stand