Steun voor Halilovic: ''Niet elke speler kan daarmee omgaan''

0
Steun voor Halilovic: ''Niet elke speler kan daarmee omgaan''

Zolang Alen Halilovic nog bij geen enkele club een echt blijvende indruk weet te maken, blijft de zweem van 'mislukt toptalent' om hem heen hangen. Zijn voormalige trainer bij FC Barcelona, Jordi Vinyals (56), vindt dat zijn oude club daar ook aan bijgedragen heeft.

Vinyals werkte het seizoen 2014/15 met Halilovic samen als trainer van Barcelona B. "Er lag zoveel druk op zijn schouders", vertelt Vinyals tegenover Goal over de toen 16-jarige Halilovic, die het afgelopen seizoen op huurbasis speelde bij SC Heerenveen. "Dat kwam niet alleen omdat zijn naam constant verscheen in de kranten en bladen. Hij had allerlei clausules die zeiden dat hij een profspeler moest worden als hij een bepaald aantal jeugdwedstrijden zou spelen."

"Denk je dat dat iets is dat een jonge speler helpt? Je kunt niets in het voetbal plannen", vervolgt de huidige coach van het Chinese Qingdao Huanghai. "Hij had geweldige eigenschappen, dat wil ik niet betwisten. Maar we mogen niet vergeten dat we met Barca B spelen in de Segunda División, een zeer competitieve competitie. Hij had veel beter moeten zijn dan zijn teamgenoten of tegenstanders om een plaats in het eerste te verdienen."

"Dat kon hij niet, want hij kwam als tiener uit Kroatië en hij kreeg niet de tijd om te wennen en om te bewijzen dat hij op een dag voor Barcelona 1 kon spelen. Onder die omstandigheden was het natuurlijk moeilijk voor hem", stelt Vinyals, die denkt dat de druk van buitenaf ook enorm moet zijn geweest. "Ik zie constant spelers van zeventien, achttien, negentien jaar die op grote krantenkoppen verschijnen. Maar niet elke speler kan daarmee omgaan, omdat ze simpelweg nog niet volwassen genoeg zijn."

"Met die media-aandacht geef je spelers het idee dat ze al iets hebben bereikt in het leven en wordt de druk bovendien hoger. Een speler die in zijn hoofd krijgt dat hij het al gemaakt heeft, puur omdat het in de media staat, belandt snel op het verkeerde pad. Halilovic is daar ook een voorbeeld van", besluit Vinyals.

0 reacties ›
Om een reactie te plaatsen dien je in te loggen of te registreren, dit duurt maar 1 minuut!

vrijdag 2 oktober 2020
20:00
Bekijk agenda › Voorspel wedstrijd ›