Dost: 'Positieve ontvangst deed me goed'

Aanvaller Bas Dost heeft zaterdagavond in de thuiswedstrijd tegen NEC (0-0) een bemoedigende 'rentree' bij sc Heerenveen gemaakt. 'Toen ik ging warmlopen, klonk er een mooi applaus', aldus Bas Dost. Het enige dat eigenlijk ontbrak was het winnende doelpunt in het Abe Lenstra Stadion.

Als invaller, de rol die hij zo verfoeit, leek de 21-jarige spits in de 86e minuut raak te koppen. NEC-doelman Jasper Cillessen voorkwam met een prachtige redding dat de 'verloren zoon' als grote winnaar van het veld stapte. 'Een 100 procent kans', verzuchtte Dost, die van zijn trainer Ron Jans zo'n twintig minuten speeltijd kreeg.

Dost: 'In de uitwedstrijd tegen NEC (2-2) voorkwam die Cillessen ook al drie keer een doelpunt van mij. Zonde, want ik had juist in deze wedstrijd heel graag Heerenveen met een treffer aan drie punten geholpen.' Een spandoek met de tekst "altijd blijven lachen Bassie” betekende voor Dost een hart onder de riem.

'Ik hoorde ook nog wel wat negatieve geluiden, maar dat is logisch na wat er allemaal is gebeurd', vervolgde Dost, die met acht doelpunten nog wel altijd de clubtopscorer is van SC Heerenveen. 'Ik had eigenlijk veel meer gefluit verwacht. Die positieve ontvangst deed me goed. Ik had graag de supporters met het winnende doelpunt terugbetaald. Maar dat komt nog wel.'

'Ik ben inmiddels over de teleurstelling van de mislukte transfer naar Ajax heen', liet Dost weten. 'Het was een rare week. Ik heb me heel even knap waardeloos gevoeld. Maar ik ben gelukkig goed opgevangen bij Heerenveen, met name door mijn ploeggenoten.

'Ze gunden mij de overstap naar Ajax van harte', vervolgt Dost. 'Zo'n club komt ook niet elke dag langs. Maar het is nu voorlopig voorbij. Ik richt me volledig op Heerenveen. Ik wil weer zo snel mogelijk basisspeler zijn en doelpunten maken. De motivatie en de energie daarvoor zijn volop aanwezig.'

En Ajax? 'De bal ligt helemaal bij mij', gaf Dost aan. 'Ik zal moeten bewijzen dat ik die club waard ben. Ik moet nu doorzetten.'