Natafelen met Redmer | Laten we dit seizoen monotoon uitneuriën

Een stukje schrijven over deze wedstrijd was een beetje lastig. Zeg maar gerust: een flinke opgave. Ik heb boeken van Salman Rushdie gelezen waar ik minder moeite mee heb gehad. Dat zegt meer dan veel. Maar goed, het was lastig dus. Niet omdat ik alles nou zo slecht vond. Nee, nog erger. Ik vond er gewoon helemaal niets van. En dat is nog erger dan teleurstelling.

Mijn ogen keken naar kanaal 421. Mijn vingers zweefden boven een toetsenbord. Mijn hoofd probeerde mijn hart wijs te maken dat ik iets voelde bij wat ik zag. Niets. Ik denk dat ik gewoon snak naar het einde van het seizoen. Ik ben in ieder geval totaal helemaal klaar met voetbal van niks om niks. Ik ben er klaar mee om me te wekelijks te verheugen op iets dat niet leuk gaat zijn. Het lijkt wel oud en nieuw.

We willen de play-offs halen en daarvoor moeten we winnen. Om te winnen spelen we met een elftal dat zijn best doet om niet te verliezen. Als we wel verliezen, krijgen we min of meer het eindresultaat waar we het meeste recht op hebben: geen play-offs. Verwarrend allemaal, maar wel een beetje hoe het is. Ik heb die play-offs ook helemaal niet nodig. Dat zijn gewoon twee (of zelfs vier!) wedstrijden extra om te bevestigen dat we er niets te zoeken hebben. Dat lijkt me overbodig.

Dus laten we, voor zover we dat nog niet doen, dit seizoen maar uitzingen. Nee, uitneuriën. Monotoon uitneuriën. Dat is passend en treffend. Want straks, als dit vleesnochvisseizoen er opzit, zijn we het alweer vergeten en kijken we weer onverminderd watertandend uit naar het volgende. Ik heb er nu al zin in. Maar eerst nog even neuriën.

Tot slot, een tikje terug van weggeweest: tien keer mis en tien keer raak.

Tien keer mis:

1. Vijf verdedigers is het nieuwe vier verdedigers. Tegen PSV pakte het uitstekend uit, want toen speelden we uitstekend. Nu niet, want Utrecht is geen PSV.

2. Ik heb geturfd hoe vaak er een pass achter de man wordt gespeeld zodat alle snelheid uit alles verdwijnt. Mijn vrouw zei na de wedstrijd dat ze blij was dat ik toch eindelijk de hele muur eens had geverfd.

3. Met zijn woorden en stemgeluid weet Leo Driessen me altijd te raken. Zoals mijn stuurpen me weet te raken in mijn edele delen als ik met vijfendertig kilometer per uur een openstaande put in fiets.

4. Mitchel van Bergen en Sherel Floranus willen een stap omhoog maken. Die grap is zo matig, dat hij bij de missers komt.

5. Ricky Kruijs ziet er ouder uit dan zijn vader. En ik noem hem nog steeds Ricky.

6. Voor eenieder die nog wel de play-offs in wilde: die gaan we niet halen niet.

7. Als Mitchel van Bergen voor iedere gemiste joekelkans een lolly had gekregen, had hij met de stokjes de Taj Mahal op ware grootte kunnen nabouwen.

8. Ik stoor me ook mateloos aan FC Utrecht. Ik vind die club al niet zo veel aan, maar ze doen ook niet echt hun best om dat te veranderen. Elk jaar kopen ze weer een paar spelers om jaloers op te worden en alsnog leggen ze dit soort potjes op de mat. Bagger.

9. Is het allemaal niet een beetje te negatief, Redmer? Ja, misschien wel een beetje. Maar kom op, we worden ook echt niet verwend, hoor.

10. Het schijnt dus dat we de laatste twee wedstrijden helemaal niet in zijn volledigheid te volgens zijn op ESPN. Daar vast echt wel wat voor te zeggen, maar voor mij is het gewoon ruk. Ik betaal toch ook gewoon. Omdat ik supporter ben. Van een club. Die voetbalt. Om niks. Ja, ok... Laat maar...

Tien keer raak:

1. Mijn absolute hoogtepunt was een fragment uit Venlo in de rust. Zesenzeventig in bomberjacks gestoken supporters, met vetrolletjes, tatoeages, blikjes Golden Power en capuchons als gemene delers, stonden door een megafoon te schreeuwen dat Venlo meer verdient dan het krijgt. De selectie van VVV klapte lafjes op een manier die het midden hield tussen medelijden en plaatsvervangende schaamte. Ik ben zo blij dat wij niet zo zijn.

2. Schitterende bal van Van der Streek op de paal. Mag gezegd. In een hele verre verte deed zijn trap me een beetje aan die van Michael Owen tegen Argentinië in ‘98 denken. Maar die ging erin, want Sander is geen Owen.

3. Tegen Zwolle moesten we het nog van dichtbij bekijken en was er geen afleiding. Nu konden we ook gewoon even wegkijken, een kind voorlezen, verdwalen op Facebook of alvast het moederdagontbijt klaarmaken. Of doen wat een notaris doet: de vaatwasser inpakken. Of inruimen, zo u wilt.

4. Ieder debuut moet je vieren. Ik was op dat gebied volkomen in gebreke gebleven bij het debuut van Syb van Ottelen tegen PSV. Dan bij deze: prima basisdebuut. Ik zie het wel in die gozer zitten.

5. Het was bijna zielig dat de Veermannetjes moesten invallen. Ze leken het prima gezellig te hebben op de tribune. Hoewel ik vermoed dat ze hun quarantaine ook gezamenlijk hebben uitgezeten, zou je ook kunnen denken dat ze elkaar gemist hebben. Voor ons was het wel beter dat ze invielen, want het werd een beetje leuker om naar te kijken.

6. Eerlijk is eerlijk: toen we wat meer gingen aanvallen werd wel duidelijk waarom we daarvoor zo veel aan het verdedigen waren. Maar ook hier geldt: het werd wel leuker.

7. Als Erwin Mulder dit seizoen voor iedere belangrijke redding een schilderijtje zou hebben gekregen, had hij naar het paleis van Versailles moeten verhuizen om ze allemaal op te kunnen hangen. Erwin de Zonnekoning.

8. The Rockniewicz was weer terug. Dan voel je je toch net was zekerder, vertrouwder en veiliger. Hij is een soort Pools ANWB-abonnement.

9. Volgende week zit ondergetekende in een opleukdelegatie die er voor gaat zorgen dat de wedstrijd tegen Sparta er eentje wordt die we, ongeacht de uitslag, niet snel zullen vergeten. Zin in!

10. Het kan nog... Hashtagplayoffs.

Redmer Wijnsma

Lees meer:
0 reacties
Agenda
za
30/03
RKC Waalwijk
20:00
SC Heerenveen
wo
3/04
SC Heerenveen
21:00
FC Twente
zo
7/04
SC Heerenveen
20:00
FC Utrecht
zo
14/04
Heracles Almelo
12:15
SC Heerenveen
do
25/04
SC Heerenveen
18:45
PSV
Bekijk de hele agenda
Stand
# Team GS DS P
8 FC Utrecht 26 -2 36
9 Fortuna Sittard 26 -11 34
10 Sparta Rotterdam 26 -5 31
11 SC Heerenveen 26 -7 31
12 Almere City 26 -17 30
13 PEC Zwolle 26 -13 28
14 Heracles Almelo 26 -25 26
Bekijk de hele stand