Natafelen met Redmer | Totaal verdiend gewonnen in Groningen

5
Natafelen met Redmer | Totaal verdiend gewonnen in Groningen

Voor iemand die in Groningen woont, was dit de perfecte middag. Ik woon in Groningen. Ok, in de provincie. Niet in de stad. Maar ik had een perfecte middag. Mijn dochter was jarig en ik mocht met de cohortueel opgedeelde visite de wedstrijd kijken. Met een biertje. En we wonnen. Zoals gezegd, een perfecte middag.

De eerste twintig minuten van de wedstrijd leek het allemaal wat minder rooskleurig dan het uiteindelijk werd. Binnen drie minuten had Groningen voor moeten staan. Er werd weer ouderwets matig uitverdedigd en op een zelfkastijdende manier achteruitgelopen. Het was wachten op het moment dat het allemaal fout zou gaan. Maar dat moment kwam niet.

In De Groene Kathedraal werd bij ons het heilige vuur zachtjes ontstoken. We kregen hoop. Zo veel hoop dat we zelfs begonnen te geloven. Uiteindelijk was dat geloof de basis van onze zalige zondag. Na vijfentwintig minuten namen wij de macht over en bleek Groningen niets meer dan een falende valse belofte.

De uiteindelijke 0-2 was helemaal niet zo onlogisch wanneer je de hele wedstrijd bekijkt. Zeker de tweede helft. Die penalty was raar, maar zeer welkom. Dat die er ook nog in ging, was des te welkomer. De tweede goal was er eentje uit het boekje. Niet zomaar een boekje, maar een schitterend boekje vol prozaïsche penseelstreken die penetreerden door een groenwitte brei van vraagtekens.

Na afloop ging het over vooral over de terugkeer van Arjen Robben, maar de echte wederopstanding was van ons. Precies op tijd, zou je zeggen. Nu worden de prijzen verdeeld, niet in november. Natuurlijk is alles nog broos en winnen we nooit zomaar vanzelf. Maar we mogen nu best wel hopen. Op basis van deze drie punten. Op basis vanwege tweede helft.

Drie punten meenemen is oneindig veel waardevoller dan de twintig die hieronder komen. Misschien is het zelfs mosterd na de maaltijd. Het is in elk geval geen Groninger mosterd.

Tien keer mis:

1. De beginfase was kansloos. Een twintig minuten durende bevestiging van het verschil in de plaats op de ranglijst.

2. FC Kutballen United. Dat zou onze nieuwe naam kunnen zijn, mocht de gemeente Heerenveen, uit schaamte voor het ongekend hoge aantal kansloze passes waarmee de spelers elkaar in de problemen brengen, het alleenrecht van de naam weer opeisen.

3. Echt, het is af en toe echt heel slecht, hoor. Ik verwacht geen niveau als in de kwartfinales van de Champions League. Heus niet. Maar soms vraag ik mijnent af waar er nu op getraind worden. Of waar ze het in de kleedkamer over hebben.

4. Een paar weken geleden fluisterde ik mijn vervanger Jaap Friso in dat hij voor deze rubriek kon noteren dat Henk Veerman buitenspel is geboren. Nou, hij is nog niet verhuisd.

5. In tijden van vaccinatiemalaise is het erg fijn dat 'Woudenberg erin' bij ons vaste prik is.

6. Nog een sociaal-maatschappelijke kwinkslag dan: in de politiek komt het gevaar nogal eens van rechts. Ha, nou... Bij ons niet, heur.

7. Schitterend domme penalty ook. Iemand onderuit trekken die zo hard mogelijk het strafschopgebied uit wil rennen.

8. Dat ik enorm van de voetballer Arjen Robben houd, wil dat niet zeggen dat een hele derby na afloop over tien minuten Arjen Robben moet gaan. Of over zijn shirt. Wij hebben gewonnen. Terecht gewonnen. Wie is Arjen Robben eigenlijk?

9. We waren er niet bij. Als er dan toch één wedstrijd was geweest waar ik wel bij had willen zijn, was het deze. Achteraf zeker. Maar ik was er niet. We waren er allemaal niet.

10. Lucas Woudenberg viel uitstekend in. Rami Hajal deed dat ook. Toch miste ik nog een wissel... Waar bleef Arjen van der Heide? Die had toch nog wel even een Robbentje mogen doen?

Tien keer raak:

1. Hij stond niet in de basis, maar het moet voor iedere voetballiefhebber toch een genot zijn dat Arjen Robben er weer is.

2. Ik rijd, quarantaineperiodes daargelaten, vrijwel dagelijks over de A7 tussen Heerenveen en Groningen. Zo schitterend versierd met gekleurde rook als nu heb ik het nog nooit gezien. Toch heb ik een klein beetje hoop dat ze het dinsdag ook eventjes voor me ontsteken. Ergens rond half acht is prima. Dank!

3. Na vijfentwintig minuten schraapten we voorzichtigjes een dun laagje schroom van ons af en schoten we af en toe op Padt. Daarna hadden we nog steeds wel minder de bal, maar meer de controle.

4. Heel eerlijk: ik zag die penalty van Henk al onbedaarlijk hard de tweede ring in gekatapulteerd worden. Nog eerlijker: het werd een bijzonder prettig strafschopje. Een Veerman die het wel kan.

5. Niet vergeten daarbij te vermelden dat de VAR ons daarbij een beetje van dienst was. Twijfelachtig, want er moest nog even naar extra gekeken worden naar iets wat heel Nederland al had geconstateerd, maar we kregen ‘m.

6. Halilovic is mijn favoriete voetballer van dit elftal. Die kan Jens Jeremies zijn als dat nodig is, een Guido Buchwald als de situatie daar om vraagt, maar ook oogstrelend zijn als Pierre Littbarski.

7. Totaal verdiend gewonnen in Groningen. Dat was alweer even geleden en hadden wij als supporters dus ook wel weer eens recht op. Lekker man.

8. De tweede helft hebben we (bij vlagen) laten zien dat we toch echt wel kunnen voetballen. Dat is mijn inziens de grootste winst. Tegen Ajax was het al beter, nu was het beterder.

9. Wederom een warm pleidooi voor meer speelminuten voor Rami Hajal. Dat wordt steeds breder gedragen. Gelukkig maar. Zou het lang niet gek doen als permanente vervanger voor Siem. Maar wil je wel permanent zonder Siem? Lastig, lastig...

10. We zijn in bloedvorm! Is de voorronde van de Champions League nog haalbaar?

Redmer Wijnsma

5 reacties ›
Om een reactie te plaatsen dien je in te loggen of te registreren, dit duurt maar 1 minuut!

 • 13 Apr 2021 om 06:47
  Elke keer weer een genot ‘Natafelen’ te lezen. En deze keer extra prettig om aan de hand van jouw 10x mis en 10x raak de wedstrijd het-te-beleven. Dat je dit nog maar lang mag blijven doen.
 • 12 Apr 2021 om 15:55
  Ik mis een misser: Dat onbesuisde schot van Mitchell van Bergen. Je weet wel, die ene waar hij alle tijd had, alle ruimte en hem een meter of 4 meter overschoot terwijl die de hoeken voor het kiezen had.
 • 12 Apr 2021 om 15:23
  Prachtige tekst weer. Heerlijk om iedere keer weer te lezen. Mooi analyse ook van de strafschop: waarom een overtreding(kje) maken op iemand die probeert zo hard mogelijk het strafschopgebied uit te lopen...
 • 12 Apr 2021 om 14:43
  Terecht punt over Arjen van der Heide, die op basis van zijn invalbeurten tegen Twente en Ajax toch wel weer speelminuten had verdiend...
 • 12 Apr 2021 om 11:10
  Weer een hartsikke goed column Redmer, genieten geblazen. En op je eerste punt aan te halen; zijn er meer Feanfans die eveneens in Groningen wonen?