Natafelen met Redmer | In turbo tempo van goed naar slecht

3
Natafelen met Redmer | In turbo tempo van goed naar slecht

We moesten onze rug rechten na een midweekse bekerkater die meer weg had van een totaal vegetatieve toestand na een black-out vol onverteerbare sterke drank. Het nimmer gevreesde en immer grillige ADO leek daarvoor prima medicijn. Dat was het eventjes wel, daarna heel lang niet, maar uiteindelijk zeker wel.

Na drieëntwintig minuten hadden we eigenlijk best al met 3-0 voor kunnen staan. Na drieëndertig minuten had het prima weer gelijk kunnen staan. Na drieënvijftig minuten hadden we zelfs prima ruim achter kunnen staan. Het zegt genoeg, zo niet alles, over het ongekende turbo tempo waarin wij heel goed en heel slecht met elkaar af kunnen wisselen.

Wij zijn blij met de overwinning die we ergens diep van binnen best wel logisch en routinematig vinden. ADO zal op zijn beurt balen van een nederlaag tegen een ploeg die vrijwel nooit weet te winnen. Dat we de wedstrijd ook nog eens ruim winnen, is vooral leuk voor de statistieken. Dat we, wanneer we aan het eind van het seizoen de uitslagen nog eens doorlopen, we onszelf wijs kunnen maken dat het een makkie was tegen ADO.

Makkelijk ging het niet. Fraai was het ook niet. Maar lekker boeiend. We zitten niet de luxepositie waarin we mogen mopperen over een winstpartij, dus laten we vooral de drie winstpunten vieren en ons niet te veel focussen op het gebrek aan voetballende lichtpuntjes.

Na een korttijdelijke sabbatical op het gebied van missers en rakers, heb ik er toch weer eens wat uit de hoge hoed getoverd. Het werd ook weer eens tijd.

Tien keer mis:

1. In potentie hebben we zo veel voetbal op het middenveld. In potentie. Ja, in potentie. Dat zei de commentator vooraf. En hij had gelijk. In potentie.

2. Nog iets wat de commentator zei: ‘De Friezen zijn beland in het niemandsland van de fletse middenmoot.’ Ik ga er even over nadenken of ik een betere beschrijving van onze huidige situatie kan bedenken. Volgende week laat ik het weten.

3. Waarom neemt Halilovic corners? Ik snap wel dat je niet zo goed weet wat je anders met hem moet bij hoekschoppen, maar in principe zijn er toch spelers te bedenken die de bal nog preciezer op voorhoofdjes kunnen deponeren.

4. Geert-Arend Roorda vergeleek Rami Kaib in de allerbeste Heerenveenpodcast met Goran Popov. Snapte ik wel een beetje. Zeker als hij bedoelde dat hun grootste overeenkomst is dat ze per wedstrijd ongeveer zeventien ballen snoeihard en kansloos over de zijlijn trappen.

5. Verdedigend was het bij vlagen nog steeds erg broos. Kwetsbaar dus. Zodra ADO een beetje aanzette, kwam het tot kansen. Dat ze die daarna keer op keer hopeloos verprutsten, was dan wel weer prima. Het was helemaal fantastisch om te zien hoeveel ballen ze zelf over de achterlijn liepen.

6. Ik ben geen goede trainer, denk ik. Of, laat ik het beter zeggen: het lijkt me stug dat ik een betere trainer ben dan Johnny Jansen. Toch de knik dat meer mensen het met mijn wisselbeleid eens zouden zijn dan met het gewissel van Johnny.

7. Onderhand mogen we ook wel eens een beetje strenger zijn voor Joey Veerman. Beetje minder verongelijkt mopperen met de armen omhoog en wat meer meeverdedigen als je de bal eens verspeelt. Zou al veel schelen.

8. Ik negeer dat millimetergeneuk an de VAR even volledig en tel die eerste 3-0 wel gewoon. Onbestaanbaar dat je met het trekken van zulke dikke digitale lijnen kunt bepalen dat de likdoorn op de kleine teen van Henk Veerman 0,0000536 millimeter buitenspel loopt. De tweede 3-0 was een soort eerwraak.

9. Ik mag toch zeker hopen dat het niet echt zo is dat we nog ganz kaputt zijn van een midweekse wedstrijd. Kom op, zeg. In dat geval hoop ik dat we de play-offs nevernooit gaan halen, want dan maken we nog kans op Europees voetbal en dat schijnt ook altijd midweeks gespeeld te worden. De horror!

10. Als je uit de emotie van de wedstrijd bent ontsnapt, kun je alleen maar concluderen dat je negentig minuten naar oeverloos geploeter hebt zitten kijken. Eigenlijk is dat helemaal niet zo leuk.

Tien keer raak:

1. Als je dan toch geluk wilt hebben, moet je het er direct maar goed van nemen: het terugleggen van Van Bergen ging zowaar eens goed, het klutsblok van de verdediger, de uithaal met het zwakke been en de carambolage van de tweede uithaal.

2. De pass van Veerman vóór die openingsgoal was wel weer even ouderwets Veermaniakaal goed. Dat is de Joey die we kennen. Dat is de Joey die een dieptepass over vijftig meter op een vooraf uitgezocht stipje van een lieveheersbeestje kan laten landen.

3. Lekker trouwens, zo’n vroege voorsprong. Voor mijn gevoel hadden we dat al heel lang niet gehad. Ik heb niet de moeite genomen om checken of dat ook klopt. Zegt ook wel wat.

4. Erwin Mulder: ‘Scoren bij mij? Adekanye op je buik schrijven.’ Hihi...

5. Over Siem de Jong gesproken, daar hadden we het nog niet over gehad. Wel prettig dat hij steeds beter en beter wordt. Nog prettiger dat hij zijn goaltjes meepakt.

6. Wat dus heel knap van mij is, is dat ik ben blijven kijken naar de wedstrijd. Hoewel het allemaal steeds slechter en slechter werd, heb ik toch de lokroepen vanuit de woonkamer om Wie Is De Mol mee te kijken kunnen weerstaan. Superknap. Tussendoor wel even mijn dagelijkse portie Dumpert genomen, dat dan weer wel.

7. De assistent van de avond komt, hoe lullig dat ook is voor Mitchell van Bergen, toch echt op naam van Vejinovic. Weergaloze no-look-pass.

8. We hebben niet zo heel veel gezien van Henk Veerman, maar de manier waarop hij die assist van Mister Brylcreem afrondde, was weer met een heerlijke lompe loepzuiver effectiviteit. Zalig. Had daarna nog wel een keertje gemogen, trouwens... En nog een keer...

9. Rami Hajal viel heeerlijk in. Ja, hij had mazzel dat ze bij ADO hadden bepaald dat het knollenveld werd omgedoopt tot speeltuin vol vrijheden. Toch speelde hij, om maar eens een kotstermpje te gebruiken, volledig in zijn kracht. En dat mag ook wel eens gezegd.

10. We doen nog mee! En we winnen! En we winnen dik! Het beste voetbalweekend in maanden!

Redmer Wijnsma

3 reacties ›
Om een reactie te plaatsen dien je in te loggen of te registreren, dit duurt maar 1 minuut!

  • 7 Mar 2021 om 14:40
    Ik had dat precies het zelfde bij de corners van halilovic.Gister en afgelopen woensdag waren de corners te kort of te hoog en te ver.Dat kan toch veel beter door lasse schone genomen worden lijkt me.
  • 7 Mar 2021 om 10:53
    Hoe is het met Siem de Jong eigenlijk ?
  • 7 Mar 2021 om 10:16
    Hoewel het natuurlijk niet al te best was wat we te zien kregen, vond ik het sinds lange tijd wel een leuke wedstrijd. Er gebeurde veel, lekkere counters enzo. Daarvoor hoeft het niet goed te zijn. Dit is wel typisch een Heerenveen wedstrijd.
Saturday 24 April 2021
16:30
Bekijk agenda › Voorspel wedstrijd ›