COLUMN | Het wordt tijd voor de sfeer van Aktie ’21

Spitten in de rijke geschiedenis van SC Heerenveen is goed voor het relativeringsvermogen. Het besef dat de eerste honderd jaar een aaneenschakeling zijn geweest van sportieve, bestuurlijke en financiële problemen, met twee glorieperiodes als uitzondering, geeft moed dat we ook deze crisis wel weer zullen doorstaan. Dat is ons immers altijd gelukt, op eigen kracht.

De uitspraak van Cees Roozemond op de digitale nieuwjaarsreceptie, dat de continuïteit van de club op het spel staat, bleef dan ook hangen.

Geheel onverwacht kwamen die harde woorden natuurlijk niet. Ik had gehoopt dat de algemeen directeur in zijn toespraak dieper zou ingaan op de fundamentele discussie die afgelopen zomer op gang kwam, na de alarmerende voorbereiding: of het nog haalbaar is om op deze manier door te gaan.

En zo nee, hoe we dat moeten veranderen, om bij een onverhoopt slecht transferresultaat niet linea recta op een terugkeer naar de Eerste Divisie af te stevenen. De uitgifte van aandelen, een zoektocht naar externe financiers? Of is het achterland nog altijd groot genoeg om het op onze eigen manier te doen? Hoe krijgen we al die afgehaakte supporters en sponsors dan weer terug?

Essentiële vragen waar wij, als bezorgde supporters en ik vermoed ook sponsors, graag het begin van een voorzichtig antwoord op zouden willen horen. Dat zou helpen om de betrokkenheid extra te vergroten, in een onzekere tijd waarin de algemeen directeur terecht een ultiem beroep op ons doet.

Als wij een club over willen houden, moeten wij de club trouw blijven. Die niet eens overdreven zwaar aangezette boodschap kwam aan. Waar bleef het vervolg, vroegen sommige supporters zich een week later dan ook hardop af. Zij zaten bij wijze van spreken al achter de computer klaar om hun seizoenkaart te verlengen, en zullen dat blindelings doen zodra de campagne begint. Ik ook, uiteraard.

Anderen opperden het idee om in navolging van clubs als Telstar en FC Groningen een digitale kaartverkoopactie voor een grote wedstrijd zonder publiek te organiseren – beter goed gejat dan slecht bedacht - en de opbrengst daarvan ten goede te laten komen aan de club. Voor zo’n nobele operatie lijkt de hulp van de supportersverenigingen essentieel, maar uit die hoek blijft het in dat opzicht opvallend stil.

Het lijkt dit seizoen soms alsof iedereen met de beste bedoelingen op elkaar zit te wachten. En dan vooral op het moment dat de stadionpoorten weer opengaan, alsof er niets is gebeurd en veranderd. Terwijl dat na minimaal een jaar zonder publiek voor geen betaald voetbalclub vanzelfsprekend is, en al helemaal niet voor een club die vóór het uitbreken van de pandemie al kampte met gigantische financiële problemen.

Het wordt dan ook de hoogste tijd voor Aktie ’21. Niet zo groot en groots als in 1967, toen het verdwijnen van het betaald voetbal in Heerenveen echt nog een kwestie van tijd was, maar wel met dezelfde saamhorigheid en achterliggende gedachte: als supporters het heft in eigen hand nemen.

Zie als zilveren seizoenkaarthouder af van de beloofde compensatie als je dat geld kunt missen, blijf als gouden seizoenkaarthouder een kleine maar welkome sponsor in tijden van lege tribunes, overtuig anderen ook van die noodzaak. Verzin iets, begin iets, als het maar bijdraagt aan een trotse en vastberaden sfeer om dit met elkaar voor elkaar te krijgen. Meer nog dan om het bedrag, gaat het om het besef.

Neem als supporter een voorbeeld aan de beste ambassadeur die onze club ooit heeft gehad: Foppe de Haan, een man die heel Nederland instemmend zou laten knikken en snikken als hij de coronapersconferenties verzorgde.

Denk niet: als het er blijkbaar zo slecht voor staat, wat kan ik dan voor verschil maken? Met elkaar – seizoenkaarthouders en het bedrijfsleven – hebben wij altijd het tegendeel bewezen, hoe uitzichtloos het soms ook leek.

Als wij het niet doen, doet niemand het, want wij zijn Heerenveen.

Hielke Biemond

Lees meer:
0 reacties
Agenda
za
30/03
RKC Waalwijk
20:00
SC Heerenveen
wo
3/04
SC Heerenveen
21:00
FC Twente
zo
7/04
SC Heerenveen
20:00
FC Utrecht
zo
14/04
Heracles Almelo
12:15
SC Heerenveen
do
25/04
SC Heerenveen
18:45
PSV
Bekijk de hele agenda
Stand
# Team GS DS P
8 FC Utrecht 26 -2 36
9 Fortuna Sittard 26 -11 34
10 Sparta Rotterdam 26 -5 31
11 SC Heerenveen 26 -7 31
12 Almere City 26 -17 30
13 PEC Zwolle 26 -13 28
14 Heracles Almelo 26 -25 26
Bekijk de hele stand