Natafelen met Redmer | Wat kan voetbal kijken dan toch weer leuk zijn

Wat kan voetbal kijken dan toch weer leuk zijn. Zelfs op een woensdagavond na een slopende dag vol online presentaties en vergaderingen in Teams. Winnen is voor ons geen alledaagse activiteit meer. Winnen van Feyenoord is dat zeker niet. Winnen is legale xtc en het ultieme slaapmiddel tegelijk. Want ik heb er heerlijk van geslapen maar ook zalig van gedroomd.

Soms levert een overwinning je veel meer op dan drie punten alleen. We hervonden onszelf en gunden daarmee onszelf ook het uitzicht op een zonniger toekomst dan dat we achtenveertig uur geleden hadden kunnen bevroeden. Toen leek alles alles nog net zo ellendig als dat het was. Nu niet meer. Zonder dat we nu meteen alle slingers ophangen en een feestend blaasorkest de stille straat opsturen, mogen we wel voorzichtig stellen dat de fase 'rockbottom' nu echt achter ons ligt.

Uiteindelijk blijken we zijn gewoon een stelletje ongelooflijke windmeevoetballers. Als het allemaal een beetje lukt, kunnen we alles. Alles het allemaal een beetje meezit, doen we veelal. Als het allemaal een beetje gaat zoals het moet gaan, gaat alles beter dan dat het ging. Dat is helemaal niet erg, zolang het allemaal maar meezit. Tegen Feyenoord zat alles even. Dat hadden we ook wel even verdiend, vind ik. Na ruim duizend succesloze Eredivisieminuten hadden wij, supporters,ook wel weer eens recht op een avond dat je niet een bijzettafel door een tv wilde jakkeren.

We wonnen van Feyenoord en dat was schitterend. We wonnen voor het eerst in tijden en dat was misschien nog wel schitterender. In zo’n uitzonderlijk geval stap ik af van routines, zoals ik dat midden in de malaise ook al eens deed. Niet omdat alles goed ging. Wel omdat alles eindelijk weer eens goed was.

Tien keer raak:

1. Wat een ongeëvenaarde heerlijkheid dat alles goed ging tegen Feyenoord. Mijn persoonlijke wraak is zoet en ultiem: niks mis, nul missers, alleen maar raak. Heerlijk.

2. We hadden weer eens de mazzel die je soms moet hebben. En soms dwing je die ook gewoon af. Feyenoord kreeg kansen. Dikke bijna-kansen. Maar iedere voorzet ging voorlangs. Elk schot was naast. Alles mis.

3. Joey Veerman is King of the Game. Als hij mag doen wat hij wil, kan hij alles wat hij wil. Passje hier, passje daar. En allemaal met de wiskundige precisie van Dick Jaspers.

4. Verdedigend stond het, voor het grootste gedeelte, heel goed en dat was met name te danken aan Dresevic en Bochniewicz. Die twee zou je op een waterkanon kunnen zetten en ze hadden binnen de korte keren een willekeurig plein in Eindhoven geruimd.

5. Dit gunnen we Johnny. Even wat druk van de ketel. Even geen gezaag aan de poten. Even geen crisisberaad. Even geen niks. Gewoon lekker een dagje vrij na de wedstrijd en dan weer lachend naar de training. Mooi man.

6. Een analyse in de rust is altijd leuker om naar te luisteren wanneer je op voorsprong staat. Nu maakte Kees Kwakman het allemaal nog een stukje leuker. Sowieso al de beste analist van Nederland.

7. Voor eenieder die zich zorgen begon te maken: we gaan niet degraderen. Daar zijn we domweg te goed voor. Daar zijn anderen domweg slechter voor. Nu maar kijken of we nog een beetje omhoog kunnen gaan kijken.

8. Kaib is een aanwinst. Hoeven we niet over te discussiëren, moet hier wel even speciaal genoemd worden.

9. Je zou het bijna vergeten, maar Erwin Mulder hield ons fabuleus in de wedstrijd. Van Bergen mikte op de verkeerde goal, Mulder lag in de goede hoek. Mulder was overal waar hij moest zijn.

10. De eerste goal was er eentje om in te lijsten. Opgezet door de afmaker, gezien door de afpakker en overgestapt door de verbinder. Heel fraai, heel terecht en heel welkom.

Tien keer ook heel erg raak:

1. Onze gebeden zijn verhoord. Nou ja, die van sommigen. De opstelling werd gehusseld, posities werden anders en spelers werden vervangen. Verder ga ik er niet te veel van vinden, want tactiek is ook maar tactiek.

2. Lekker begin van de wedstrijd ook, hè? Blijken we ineens best goed te kunnen voetballen. En als we dan ook nog eens een keertje níét die akelige tegengoal krijgen, blijkt er nog veel meer in te zitten.

3. Geen Bryan Linssen. Dan wil je ook gewoon niet van ons winnen.

4. Tibor Halilovic is de speler waarvan we niet wisten dat we hem misten, maar die we, zelfs nu we hem ons team beter zien maken, misschien wel nog steeds niet op de juiste waarde schatten. Kwestie van tijd.

5. Er was een schitterende actie van Feyenoord voor nodig om ons in het zadel te helpen. Toornstra genepblesseerd, Advocaat schuift dingetjes om, Feyenoord bakt er niets meer van, wij scoren. Uitstekend. Remember Bosvelt-Robben?

6. Siemwork. Niet alleen haalde Siem de Jong weer eens iets wat op zijn oude niveau leek, hij liet iedereen weer even boven zijn niveau van de laatste drie maanden uitstijgen.

7. Goed om ook de digitale versie van Nieuw Noord weer eens aan het werk te horen. Dat zijn schorre speakers morgen.

8. Voor het eerst sinds er nog blaadjes aan de boom zaten konden we weer eens een wedstrijd miserabel uitvoetballen uit luxe. De afgelopen tijd deden we dat uit pure armoede, nu uit weldadige luxe. Dat is echt een stuk minder erg.

9. De glimlach bij Van Bergen was de allermooiste actie die ik in tijden in een Heerenveenshirt heb gezien. Ik ben zelf vaak kritisch op hem, maar is het niet zo dat je het meest moppert op de dingen waar je het meest van houdt? Anyway, een schitterende glimlach. Het komt hem toe. Het komt ons toe.

10. Och jongens en meisjes, wat hadden we dit nodig. Ik wel in ieder geval. Het maakt de volgende dag leuker. Het maakt de volgende uitzending van Radio Camataru leuker. Het maakt eigenlijk alles leuker.

Redmer Wijnsma

Lees meer:
0 reacties
Agenda
za
30/03
RKC Waalwijk
20:00
SC Heerenveen
wo
3/04
SC Heerenveen
21:00
FC Twente
zo
7/04
SC Heerenveen
20:00
FC Utrecht
zo
14/04
Heracles Almelo
12:15
SC Heerenveen
do
25/04
SC Heerenveen
18:45
PSV
Bekijk de hele agenda
Stand
# Team GS DS P
8 FC Utrecht 26 -2 36
9 Fortuna Sittard 26 -11 34
10 Sparta Rotterdam 26 -5 31
11 SC Heerenveen 26 -7 31
12 Almere City 26 -17 30
13 PEC Zwolle 26 -13 28
14 Heracles Almelo 26 -25 26
Bekijk de hele stand