Natafelen met Jaap | De hand van Van Rhijn

We zijn door en daar gaat het om in de beker. Een heerlijke luizige overwinning die uiteindelijk alles had wat bekervoetbal zo lekker maakt. Twee toevalstreffers waarvan de laatste valt op een moment dat de lijdensweg nog even verlengd dreigt te worden. Niks daarvan, dacht Ricardo, ik wil op tijd aan de stamppot, en hij hielp zijn oude club letterlijk een handje.

'Het roer is om, dit was de ommekeer' stelde de vaste bewoner van deze rubriek afgelopen zondag na het iets verbeterde spel. Ik ga hem niet meteen afvallen, daarvoor ben ik veel te blij een keertje die felbegeerde tien keer raak (wat zijn dat er veel!) en tien keer mis (prima te doen) te mogen opnoteren (heerlijke contaminatie). De trainer dacht er net zo over want hij stuurde dezelfde elf spelers het kunstgras op.

Het leek me al enigszins optimistisch om van een keerpunt te spreken. Met positivisme is natuurlijk mis mee maar we mogen na deze bloedeloze bekerwedstrijd constateren dat het lek geenszins boven is. Dat baart zorgen voor de komende serie wedstrijden tegen niet de minste clubs, maar dat zien we dan wel weer.

We zijn immers door en dat is prachtig. Dondert niet hoe. Als Joey in mei de beker omhoog houdt, heeft niemand het meer over Emmen-uit. We hebben twee potjes gewonnen en zitten bij de laatste acht en kunnen zomaar VVV of Go Ahead Eagles treffen. Wat een topseizoen: op naar de Kuip!

Tien keer mis

1. ESPN besloot dat het om half 5 moest. Niemand weet waarom, met de avondklok kon het nog niet te maken hebben. Natuurlijk konden we kijken want vrijwel iedereen werkt thuis maar woensdagmiddag moet voor kindertelevisie, niet voor een potje voetbal. Zelf nam de zender niet eens de moeite om iemand voor de analyses naar Emmen te sturen; Gertjan was waarschijnlijk te druk met klussen. De presentator interviewde uit arremoede tijdens de rust de commentator die nog eens herhaalde wat hij in de drie kwartier daarvoor al had benadrukt.

2. Ik was vooral chagrijnig over het tijdstip omdat het op een historisch moment was. Eindelijk weer een normale president in de Verenigde Staten. Dat wilde ik zien. Hoe hij een normale en saaie speech hield. Dat deed hij en het was prachtig. Zap. Net als de oprechte blijdschap van Kamala Harris en de schitterende haardos van Lady Gaga. Zap. Te laat. Penalty gemist.

3. Henk Veerman is het even kwijt. Weinig lukte, eigenlijk niks en dan wordt hij een ergernisfactor. Flashback naar zijn vorige periode bij de Heerenveen. Die sjokkende houding en dat ontevreden gezicht. Natuurlijk laat je hem staan want je kunt hem niet vervangen door pinchhitter Henk Veerman. En misschien schiet hij er toch nog eentje in. Maar zelfs dat gebeurde niet.

4. Siem de Jong heeft het nog niet gevonden. Hij lijkt ook niet precies te weten waar hjj moet zoeken. Die beloofde tandem Veerman-De Jong speelt vooralsnog met zijwieltjes. Henk en Siem lopen elkaar in de weg. Zal allemaal wel met het systeem te maken hebben waar Veerman dan weer over klaagt. Blader dan even naar Jaap 18 vers 23: 'Wie in de spiegel kijkt, ziet geen systeem maar zichzelf.'

5. Het begon aardig zoals wel vaker, maar al snel sloop de angst er weer in. Angst voor wat en voor wie? Emmen mag dit seizoen geen angstgegner zijn alhoewel ze een vos en leeuw in de basis hebben. De spelers lijken bang voor zichzelf en voor elkaar en dat moet er natuurlijk zo snel mogelijk uit. Ik wil ze weer zien foeteren en schelden. Als Floranus een bal in het niks schiet, moet iemand hem de huid vol schelden.

6. Sorry Florrie maar dit was onder de maat. Natuurlijk is het niet terecht om er een speler uit te pikken als het hele elftal niet draait. Maar ik doe het lekker wel. Soms lijk je echt maar wat te doen. Die bal die je hoog het veld in schoot en waar de goal uit voortkwam. Is het een idee om gewoon naar een speler van dezelfde ploeg te spelen? Liefst onze eigen ploeg. Dank je wel.

7. Ricardo van Rijn. Moet ik meer zeggen? Hij hoort natuurlijk bij tien keer raak want hij bracht ons de overwinning. Maar het is gewoon tragisch om te zien hoe hij van een international in een tweederangs voetballer is veranderd. Met zo’n schlemielige en onhandige handsbal als dieptepunt. Nog wel tegen zijn oude club. Zou Martin Koopman hem een bamboefiets hebben beloofd als hij… nou ja, zal we niet.

8. Het gaat slecht met Emmen en nu hebben we ze nog dieper in de puree gestort en dat vind ik best sneu. Ploegen uit het Noorden hebben, zolang ze geen Groningen en Cambuur heten, toch iets van de gunfactor. Leuk clubje om erbij te hebben en Den Haag moet natuurlijk rechtstreeks degraderen. Dat willen we allemaal. Maar Emmen is het kwijt en gaat het ook niet meer op tijd vinden vrees ik.

9. Bekerwedstrijden kunnen niet zonder publiek. Ik ben de afgelopen jaren met liefde naar de dorpjes en clubs gereden waarvan ik de naam alweer vergeten ben. Katwijk ofzo. Daar ging het ook vaak bijna mis. Maar wedstrijden die tot het gaatje gaan en ter plekke beslist moeten worden, al zijn er 748 penalty’s voor nodig, die zijn gewoon leuk. Daar wil ik weer bij zijn. Zo snel mogelijk aub.

10. Kunstgras. Iedere keer als we op kunstgras spelen hoor het kunstgras in het rijtje missers te staan. Waarvan akte.

Tien keer raak

1. Voor het derde jaar op rij hebben we de kwartfinales van de beker bereikt. En dat is prima.

2. Roda zit niet in de pot. Wel zeven andere ploegen die we allemaal aankunnen zolang het geen PSV, Ajax, AZ of Feyenoord is. We kunnen ook van allemaal verliezen maar we hebben weer iets om ons aan vast te houden in dit verder zo troosteloze seizoen. De bekerfinale op de dag dat er voor het eerst publiek naar het stadion mag. Dat zou toch wat zijn.

3. Opluchting. Je zit je driekwart van de wedstrijd te verbijten en toch mag je juichen. Hoera, het is volbracht. Dat is zóóó lekker aan bekervoetbal. Het gaat om dit potje en als je wint heb je gewonnen. Met een schone lei naar de volgende.

4. Kaib zag en speelt Woudenberg uit de basis. Te kort om over te oordelen maar we lijken twee spelers voor de prijs van één te hebben gehaald. Meer linksbuiten dan linksback en daar is niks mis mee.

5. Als Nygren 1 op 1 gaat lopen, mag hij de rest van alle wedstrijden in een hoekje kruiswoordpuzzels gaan zitten oplossen. Lekker zondagsschot. Er werd sowieso wat meer op doel geschoten. Nu nog wat zuiverder graag.

6. Halilovic. Brengt snelheid en overzicht en dus opnieuw van waarde. Helaas ook voor de tegenstander. Was een prima assist. Hij lijkt net als Kaib een aanwinst al moeten we niet te vroeg juichen. Hoe positief waren de commentaren over Batista Meier aan het begin van het seizoen. Batista wie?

7. De goody bag die de spelers van de hoofdsponsor hebben meegekregen. Of kunnen grapjes daarover niet meer? Het helpt in ieder geval een handje om tot tien te komen. Hoe doet de vaste scribent dat toch?

8. Trump is weg. Vlak voor de wedstrijd verliet hij Washington en wist ik dat het goed zou komen. We gingen deze overwinning stelen. En zo geschiedde.

9. Over kapsels gesproken, als je haar niet goed zit, kun je niet goed voetballen. Hoe ze het doen, doen ze het, maar de kapsels zijn dik in orde. Joey strak, Arjen opgeschoren en Pawel met een vlotte kuif. Terwijl mijn haar inmiddels halverwege mijn rug hangt, hebben voetballers blijkbaar een wondermiddel.

10. Een peñalty in de laatste minuut door de hand van Van Rijn. Zo lekker want geen verlenging. Ingeschoten op een manier die tekenend was voor de fase waarin we nu zitten. Net niet helemaal lekker. Maar net wel goed genoeg.

Jaap Friso

Lees meer:
0 reacties
Agenda
do
25/04
SC Heerenveen
18:45
PSV
vr
3/05
Almere City
20:00
SC Heerenveen
zo
12/05
SC Heerenveen
14:30
Vitesse
zo
19/05
Sparta Rotterdam
14:30
SC Heerenveen
Bekijk de hele agenda
Stand
# Team GS DS P
7 FC Utrecht 30 2 45
8 Go Ahead Eagles 30 5 42
9 Sparta Rotterdam 30 2 40
10 SC Heerenveen 30 -6 36
11 Fortuna Sittard 30 -18 35
12 Almere City 30 -18 33
13 PEC Zwolle 30 -18 32
Bekijk de hele stand