Natafelen met Redmer | Misschien moet het allemaal wel anders

4
Natafelen met Redmer | Misschien moet het allemaal wel anders

Je moet als voetballiefhebber wel van heel goede huize komen om de aardappelen eerder op het vuur te zetten om op tijd te zijn voor de wedstrijd van Heerenveen tegen RKC. Dat is alleen voor de echte fans weggelegd en zelfs dat is nog geen garantie. Beide ploegen blinken niet echt uit in uitblinken momenteel. Nou, lekkere voorbode.

Tsja, moet je er nu blij van worden dat we tegen RKC ons eigen spel weer konden spelen. Twintig jaar geleden had ik volmondig ‘JA!’ geantwoord en nu weet ik het zo net nog niet. Ergens voelt het toch als een zwaktebod dat we tegen een laagvlieger gaan counteren en omschakelen. Maar het is nu eenmaal de beste manier om het beste uit onszelf te halen, dus misschien is het helemaal niet erg en juist heel erg goed. Maar ook onze eigen manier werkte niet. ‘Waanzin is steeds opnieuw hetzelfde doen en dan verschillende uitkomsten verwachten’. Misschien moet het allemaal wel anders.

Het moet in ieder geval beter, dat sowieso. Het grootste voordeel is dat het eigenlijk niet slechter kan. Zoals wij nu spelen, worden we het lachertje van de Eredivisie van dit seizoen. Alleen FC Emmen speelt belachelijker, maar je zult zien dat net zij ons uit de beker knikkeren. Ja, het is tamelijk doemdenkerig, maar het is op dit moment nogal lastig om de positieve punten eruit te halen en daarop een kasteeltje van hoop te bouwen. Uiteindelijk komt alles goed, maar wie vertelt mij wanneer uiteindelijk begint.

Afgelopen zondag viel er niets positiefs te bespeuren. Nu keren we weer terug naar het oude format: tien keer raak en tien keer mis.

Tien keer mis:

1. Geen Johnny én geen Anita. Het heeft er alle schijn van dat er ergens voor de afslag Heerenveen een opgevoerde Gilera met twee in Australianjasjes, Cavellobroeken en Nike Air Max getooide personen van de weg is geraakt.

2. Afgelopen zondag stond het ‘publiekgeluid’ volkomen uit. Tegen RKC stond het hartstikke aan. Volgens mij hebben we een causaal verbandje tussen een en ander gevonden.

3. Uit het commentaar van Evert Ten Napel klonk hetzelfde enthousiasme door als van iemand die drie weken geleden is overleden.

4. Hamdi Akujobi is geen back en Kongolo is geen schim van zichzelf. Misschien had het al iets uitgemaakt wanneer ze stiekem van plekje had gewisseld. Maar dit leek bij vlagen nergens op.

5. Toevallig las ik gisteren in deel drie van Harry Potter dat het een doodsteken is wanneer je een Grim ziet. Viel dat weer even mee. Die Efmorfidis klonk trouwens ook als iemand die rechtstreeks uit Zwadderich was gestapt.

6. Hoezo was dat geen penalty? Ik al de eerste zijn die zegt dat Van Bergen die bal eigenhandig af had moeten maken, maar in dit geval stak er toch echt iemand een illegaal stokje voor. Of een beentje tussen. Gewoon een penal. Maar appelleer dan ook. Massaal. Hup, de barricades op!

7. Ja, ok, nou, vooruit. Het was echt weer niet om aan te gluren allemaal. Weggetikt door RKC dat ons met voorzetten bestookte, maar waarschijnlijk zelf te verbaasd was over hun surplus aan voetballend vermogen om ook maar iets met die voorzetten te doen.

8. We zijn een stelletje mooiweervoetballers. Zodra de temperaturen onder nul dalen, bakken we er helemaal niets meer van. Dat is al jaren zo, dat is nu zo, dat is helemaal niet leuk zo.

9. Aan stoelpoten zagen doen we niet in deze rubriek. Daarvoor ben ik te onkundig en is dit item te luchtig. Maar we mogen ons nu onderhand best wel afvragen wat ons technisch beleid is en wat onze technische staf nu precies brengt.

10. Als je zo veel kansen blijft missen, is het ondenkbaar dat je ooit een wedstrijd gaat winnen. De volstrekte onkunde voor de goal werd getypeerd in die ene aanval. Jullie weten wel welke ik bedoel. Ik wil het er verder niet over hebben.

Tien keer raak:

1. Het allerbeste en allerbelangrijkste punt uit deze wedstrijd is natuurlijk dat er überhaupt positieve zaken te vermelden zijn. Zondag was dat wel even anders, maar dat weten we allemaal al lang niet meer, toch?

2. Afijn, de wedstrijd. Die begon met Tibor Halilovic. Niet op de plek van Kongolo, maar op de plek van De Jong. Verrassend, niet in de laatste plaats vanwege het feit dat Siem de Jong alweer rustig kreeg na een uurtje meehobbelen. Anyway, ieder debuut moet je vieren: Tibor Halilovic!

3. Veerman en Veerman! Of... Varman en Varman? Nee, toch Veerman en Veerman. Assist, goal, voorsprong.

4. Sowieso vond ik Joey Veerman twaalf keer beter dan tegen Fortuna Sittard. En dat scheelt nogal wat, vooral als het om Joey gaat. Moeten we het toch een beetje van hebben, zeg maar.

5. Geldt ook voor Bochniewicz, trouwens. Een stuk minder bloopers en flaters dan afgelopen weekend. En medeflateraar Mulder hield ons vandaag nog aan een puntje.

6. Meestal heb ik een broertje dood aan een goedgevulde bank. Daar wil ik zelf namelijk lekker liggen als Heerenveen moet spelen en dan moet de rest van het gezin voor mijn rust een ander plekje zoeken. Nu gaf juist een goedgevulde bank mij rust. Er viel weer wat te wisselen zonder er per definitie op achteruit te gaan.

7. Ik doe net alsof ik nog wel iedere wedstrijd muntjes koop om mijn pauzepilsjes mee af te rekenen. Ik leg bij iedere thuiswedstrijd altijd wat euro’s naast mijn zorgvuldig opgeborgen seizoenkaart. Ik heb al een flinke fictieve stapel muntjes in de vorm van kleingeld en kan echt ontzettend dronken worden wanneer ik weer naar het stadion mag. Maar ik was dronken van geluk dat ik er tegen RKC nog niet bij was.

8. Ik heb weer in een heerlijke aanvoelende carroussel van emoties gezeten. Van optimisme, via blijdschap, euforie, realisme, angst, teleurstelling, berusting, wanhoop, apathie, woede en onverschilligheid weer terug naar berusting. Het was zalig.

9. Nogmaals: een heerlijk drukke voetbalmaand. Dat betekent niet alleen dat er alweer een wedstrijd waarin we ons kunnen revancheren op ons ligt te wachten, maar dat er ook voldoende andere wedstrijden te zien zijn die wel het aankijken waard zijn.

10. Goed. Een puntje. Dat is al oneindig meer dan de vorige wedstrijd. Of die daarvoor. Of die daarvoor. Stijgende lijn!

Redmer Wijnsma

4 reacties ›
Om een reactie te plaatsen dien je in te loggen of te registreren, dit duurt maar 1 minuut!

 • 15 Jan 2021 om 11:22
  Knap dat Redmer weer 2x10 scherpe punten produceert na de zoveelste geestdodende pot voetbal... die kan dan meteen a.s. zondag bij 10x raak (dan hoef je nog maar 9;-))
 • 15 Jan 2021 om 11:05
  Even iets over punt 8. Ook met prachtig weer verloren ze meestal, waren ze niet vooruit te branden. Echt zondagvoetbal, loom en sloom zo herinner ik me deze wedstrijden.
 • 15 Jan 2021 om 09:38
  VVV gaat ook lastig genoeg worden om een punt te pakken. Nog niet zo lang geleden zouden wij bij een 1-1 tegen RKC op jacht gaan naar de winst en RKC tijdrekken, zich ingraven en hopen een punt vast te hoiden. Nu hadden zij juist haast omdat ze voelden dat er veel meer in zat. Wij zijn bang voor iedereen, ook thuis, en niemand is meer bang voor ons. VVV zal op scherp staan zondag. De ounten die we hebben houden ons waarschjjnlijk uit de problemen. Ook omdat de onderste drie worstelen. Maar als Willen ll had gewonnen was het gat met plek 16 nog maar 9 punten. En dan wordt het toch al een ander verhaal.
 • 14 Jan 2021 om 21:33
  Misschien???
Saturday 13 March 2021
16:30
Bekijk agenda › Voorspel wedstrijd ›