Natafelen met Redmer | Het kan altijd slechter, maar nu niet meer

Heel, heel vaak heb ik al gedacht dat het niet erger kon worden. Dat ik getuige was geweest van een totale offday waarmee het absolute dieptepunt bereikt was. Iedere keer kwam ik bedrogen uit, want dan bleek er in de nabije toekomst toch nog een wanstaltiger prestatie te kunnen worden geleverd. Het kan dus wel altijd slechter. Nu niet meer.

Heel eerlijk, ik heb maar weinig van de wedstrijd gezien. Ik keek wel, hoor. Maar op sommige momenten stonden de tranen litersdiep in mijn ogen en dat ontnam mij al het zicht. Op andere momenten werd ik zo onpasselijk van wat ik wel zag dat er er braaksel omhoog borrelde die, omdat ik mij in een liggende houding bevond, plasjes vormde in mijn oogkassen. Onsmakelijk verhaal natuurlijk, maar niet half zo weerzinwekkend als wat een gemiddelde Heerenveensupporter heeft moeten aanschouwen die had ingeschakeld op ESPN 2.

De commercialregisseur meeverhuisde Toine van Peperstraten noemde Heerenveen in de rust 'Eredivisie-onwaardig' en er is helemaal niemand die daar commentaar op mag leveren. Simon Cziommer kon zijn lachen nog net inhouden. Het wás ook Eredivisie-onwaardig. En erger nog: het was Heerenveen-onwaardig. De grote vraag is echter hoe we beland zijn waar we nu zijn. En hoe we daar weer weg komen. Als het achterin zo slecht staat, kun je aanvallend niks brengen. Maar ook: als je aanvallend zo weinig brengt, is er verdedigend geen redden meer aan. Kip. Ei.

Kom na zo’n afschuwelijk tafereel als tegen Fortuna maar eens tot een fatsoenlijke nabeschouwing. Daar leent zelfs dit item zich in al zijn positieve en negatieve oppervlakkigheid niet voor. Maar ik zou mezelf niet zijn als ik toch niet alsnog een poging zou hebben gewaagd. Niet de traditionele tien keer raak dit keer. Zo ver kwam ik niet. U moet het er maar mee doen.

Tien keer mis en tien keer misser.

Tien keer mis:

1. Als je voor de winterstop een matige reeks fabriceert, dan heb je ergens de goede hoop dat het na de winterstop, hoe kort die ook was, allemaal weer beter gat worden. Niet dus. Bagger.

2. Serieus? Waarom ga je wisselen van helft als je de toss wint? Er zit nu publiek, dus wat maakt het in vredesnaam uit?

3. Soms is het leuk dat oud-spelers weer even terugkomen in het Abe Lenstra stadion. In het geval van Ben Rienstra gaat die vlieger niet op. Prima goal, maar daar had ik dus echt even nul zin in.

4. Wie wil er graag horen wat ik vind van de manier van verdedigen bij de 0-2? Niemand? Nee, dat dacht ik al. Ik heb eigenlijk ook geen zin om het daar überhaupt over te hebben.

5. Of ik het dan over de 0-3 wil hebben. Ach, sodemieter toch een heel eind op.

6. Normaal gesproken hanteer ik het principe dat je ieder debuut moet vieren. Nu lukt me dat domweg niet. Ik denk ook niet dat Siem de Jong himself er op zou zitten wachten. Laat maar dus.

7. De start van het seizoen was lang niet zo goed als dat we toen dachten. Laten we hopen dat dit achteraf ook lang niet zo slecht zal blijken als dat we nu denken.

8. In de slotfase van de wedstrijd vonden de heren en dames van ESPN het belangrijker om dronebeelden van warmlopende joggingpakken in de Johan Cruijff Arena te laten zien dan een bijna kans op een eventuele mogelijkheid op een minuscule possibiliteit van Rein Smit. Dat zegt alles.

9. De goudeerlijke wanhoop van de immer nuchtere Henk Veerman in het interview na afloop is megaverontrustend. Niets zo dodelijk als berusting.

10. Nog vijftien verliespunten en een bekerzeperd tegen medevoetbalramp Emmen en het is alweer februari.

Één keer raak:

1. Mooie goal.

Tien keer nog misser:

1. Alles duurt te lang. We wachten met een pass tot de ruimte er niet meer is. We wachten met een schot tot er vijf verdedigers voor staan. We wachten met indribbelen tot we geblokt worden. We wachten met voetballen tot de wedstrijd al voorbij is.

2. Het kijken van deze wedstrijd was, pal achter die ene keer dat ik als kind uit het reuzenrad viel en vierendertig botten brak per ledemaat, de op één na meest traumatische ervaring van mijn leven. Wat een horror.

3. We staan drie tegen nul achter en we gaan verdedigertjes wisselen. Want met Dresevic in plaats van Van Hecke neemt de kans dat je alsnog in de wedstrijd komt met tachtig procent toe....

4. Fortuna Sittard heeft ons ingehaald. Op vele fronten. Alleen nog niet op de ranglijst, maar dat lijkt me een kwestie van tijd. Voetballend zijn ze oneindig beter. We doen ze tekort door alleen naar onszelf te kijken.

5. In deze vorm zou Joey Veerman zomaar nog wel eens langer bij ons kunnen spelen. Twee weken geleden had ik dat fantastisch gebonden. Na deze wedstrijd vrees ik dat hij inderdaad wel eens langer bij ons zou kunnen blijven.

6. Aan eenieder die dacht dat het in de tweede helft allemaal alweer wat beter was: neen! Fortuna had er gewoon niet zo veel zin meer in, omdat de buit al binnen was. Glimlachend sloegen zij ons geploeter gade.

7. Als er wel publiek had mogen zitten, was het weggelopen. Als er wel publiek had mogen zitten, was er een volksopstand uitgebroken. Als er wel publiek had mogen zitten, was het nooit meer teruggekomen. We waren er niet. Leve corona.

8. Ik heb ook nog even gekeken naar (het grootste gedeelte van) Ajax tegen PSV. Nou, dan weet je het allemaal zeker, hoor. Wat een verschil in tempo en slimheid. Van zulke ploegen gaan we nooit keer winnen.

9. Hennie Spijkerman had ik een flitsende interimklus als hoofdtrainer gegund. Jammer dat er corona bij Johnny Jansen voor nodig was. Ook dat nog. Waardeloze corona.

10. Ik bied mijn excuses aan voor deze overkill aan negativiteit. Het wordt soms zelfs mij te gek. Maar ik kon er niet zo heel veel anders van maken. Ik wilde er ook even niets anders van maken. Mochten jullie er iets van vinden, laat het gerust achter in de reacties. Voor aanvullingen is er ook plek, trouwens.

Redmer Wijnsma

Lees meer:
0 reacties
Agenda
za
30/03
RKC Waalwijk
20:00
SC Heerenveen
wo
3/04
SC Heerenveen
21:00
FC Twente
zo
7/04
SC Heerenveen
20:00
FC Utrecht
zo
14/04
Heracles Almelo
12:15
SC Heerenveen
do
25/04
SC Heerenveen
18:45
PSV
Bekijk de hele agenda
Stand
# Team GS DS P
8 FC Utrecht 26 -2 36
9 Fortuna Sittard 26 -11 34
10 Sparta Rotterdam 26 -5 31
11 SC Heerenveen 26 -7 31
12 Almere City 26 -17 30
13 PEC Zwolle 26 -13 28
14 Heracles Almelo 26 -25 26
Bekijk de hele stand