Natafelen met Redmer | Een druilerige middag met een zonnig randje

8
Natafelen met Redmer | Een druilerige middag met een zonnig randje

Een druilerige zondagmiddag in november. Voor een normaal mens staat zo’n middag garant voor een onweerstaanbare portie chagrijn. En als Heerenveen dan ook nog eens naar Sparta moet, staat het huilen je nader dan het lachen. Normaal gesproken dan. Maar dit seizoen is alles anders dan normaal gesproken. Het werd een druilerige middag met een zeer zonnig randje.

We wonnen gewoon van Sparta. Met een soort broze vanzelfsprekendheid van boekten we een overwinning die achteraf kan worden afgedaan als een zakelijke zege. Het is raar hoe dingen kunnen veranderen. Af en toe zie je nog de glimpen van een ploeg die in de voorbereiding louter uitblonk in lamlendigheid en onkunde, maar sinds de competitiestart harten verovert en kenners verbaast. Ook tegen Sparta was het niet altijd alles goud dat blonk, maar vielen we nooit verder terug dan zilver.

Sparta was natuurlijk bedroevend matig. Daar hoeven we niet jaloers op te zijn. Maar zelf deden we het gewoon ook goed: vroeg scoren, druk blijven zetten en gewoon doortrappen wanneer de tegenstander al aangeslagen op de grond ligt. Dus dik voor bij rust. En, helaas, dus een tweede helft die ook op papier afgedaan had kunnen worden. Al zouden we daar met name Henk Veerman mee tekort doen.

Henkie V. krulde en kroonde zichzelf tot absolute topschutter van Nederland. Henkie V. is definitief een spits geworden om rekening mee te houden. Henkie V. speelt bij een club waar dit seizoen definitief rekening mee moet worden gehouden. Broos of niet, we staan waar we horen.

Nu uw favoriete opsomming die ook staat waar die hoort: tien keer mis en tien keer raak.

Tien keer mis:

1. Ik ben niet per sé een taalnazi, maar als ik Henk Fraser en Mario Been zinnen hoor uitbraken als: "Het is een ploeg dat wilt aanvallen" en "Hun hebben meer voetbal als Sparta", dan voelt het toch alsof er iemand stiekempjes in mijn oor aan het kotsen is.

2. Ok, dus alleen VVV en Sparta hebben dit seizoen de bal minder minder dan wij. Vind ik eigenlijk helemaal niet interessant, want het gaat op zich vooral om doelpunten en zo. Maar het is wél een verbeterpuntje.

3. Heeft iemand al opgezocht wat het trackrecord is van Van Bergen in één-tegen-één-situaties? Ik gok nul uit veel. Maar het zou ook nul uit ontelbaar kunnen zijn. Zoeken we op, Astrid. Tingelingeling.

4. 'Memo to me' in de rust: nog niet zo heel lang geleden stond AZ hier halverwege ook dikverdiende dikke voorsprong. Zegt niks en zei ook niks, maar toch...

5. Mijn kijkbril heeft ook heus wel een blauw-witte kleur, maar ik vond dat er op tv onevenredig veel aandacht was voor de matigheid van Sparta en dat er jammerlijk weinig oog was voor onze klasse.

6. Ik snap het allemaal wel, maar zo’n tweede helft is toch eigenlijk gewoon ronduit stom. Ik zat klaar voor goals, goals en goals. Een onverschrokken doelpuntenkastijding als onderdeel van een Spartaanse opvoeding. En er kwam bitter weinig.

7. Sjemig, wat een ongelooflijk onnozele penalty. Domme overtreding, dom moment, domme tegengoal. Dom. En sneu voor Mulder. Dat vooral. (En ja, ok, hij had 'm ook wel iets beter weg kunnen stompen)

8. Iedere groepsapp heeft er één: een nietzeggende veelprater. Een onwetende betweter. Zo iemand die louter verbale clichépoep rondstrooit en daarmee de groepsapp tot een inhoudsloze varkensstal devalueert. In één van mijn voetbalappgroepen gaat het zo en zelfs de grootst mogelijke overwinning kan het niet draaglijk maken.

9. Persoonlijk had ik wat aanvallender gewisseld. Persoonlijk ben ik ook geen hoofdtrainer van Heerenveen, maar volgens mij had dat prima gekund in deze wedstrijd.

10. Ik wil vanaf nu niemand meer horen over onze 'jonge ploeg'. Nooit ooit. Dat is namelijk geen excuus. Voor niets. We hebben klasse zat, talenten genoeg en meer hebben we niet nodig. Zelfs geen excuus. Juist geen excuus.

Tien keer raak:

1. De aanname van Veerman in de vijfde minuut. Een kruising tussen Bergkamp (tegen Argentinië en Leicester) en Huntelaar (tegen NAC). De goal die erop volgde, telde niet. Maar is een herinnering aan absolute schoonheid niet mooier dan de uiteindelijke scorende waarde ervan?

2. Benjamin Nygren heeft een patent en abonnement op hobbelgoals in de korte hoek. Dat is geen toeval meer. Dat is klasse.

3. Wat ik misschien wel het allerfijnst vind aan de vorm waarin waarin we nu steken en de resultaten die we nu behalen, is de volslagen afwezigheid van het traditionele billenknijpen. Vroeger wilde je soms dat wedstrijden zo snel mogelijk afgelopen waren. Nu mogen ze oneindig lang blijven duren.

4. Volgens mij ben ik een beetje platonisch verliefd aan het worden op de voetballer Jan Paul van Hecke. Ik heb zin om mijn allerbeste pasta voor hem te koken en dat gezellig met hem op te peuzelen terwijl we lachend over voetbal praten.

5. Wie maakt er een gifje van die schuifcurvebal van Henk Veerman? Het shot van achter de goal, alsjeblieft. Kan ik 'm lekker miljoenmiljard keer op na elkaar kwijlend naar kijken.

6. Erwin Mulder verdiende 'de nul.' Dresevic gunde hem die niet en je zag Erwin balen. Totaal terecht. Twee heerlijke saves door een bal laconiekjes via de paal het doel uit te duwen en verder geen zak te doen.

7. Mijn jongste dochter keek met mij mee naar de wedstrijd. Haar nieuwe KiKa-beer zat tussen ons in. Samen waren we de perfecte twaalfde man.

8. Twee wedstrijden op rij vier doelpunten. Wat een weelde!

9. Veerman en Veerman. Het begint een beetje als een TROS-achtige marketingtruc te klinken, maar ze zijn stiekempjes wel bij 83,3333333333 procent van de laatste achttien doelpunten. Hetzij met een doelpunt, hetzij met een assist. Meerman en Nogmeerman.

10. Er wordt niet zo veel meer over Bochniewicz gepraat sinds hij niet meer scoort. Dat is een soort Kongolosymptoom. Het valt gewoon te weinig op dat hij echt héél goed speelt.

Redmer Wijnsma

8 reacties ›
Om een reactie te plaatsen dien je in te loggen of te registreren, dit duurt maar 1 minuut!

 • 2 Nov 2020 om 16:28
  Mooi geschreven weer. Inderdaad het, ‘oud-Friese billenknijpen’ van de afgelopen seizoenen lijkt inderdaad verdwenen!
 • 2 Nov 2020 om 14:58
  • Quote van 2 Nov 2020 om 11:00
   Sydney van Hooydonk, oud-ploeggenoot bij NAC wou wel een make over bij JP maar laat hem lekker zo puur blijven.
  Er zijn al genoeg modepopjes in het voetbal. ;)
 • 2 Nov 2020 om 13:03
  Weer hulde voor dit briljante geschreven stuk
 • 2 Nov 2020 om 11:00
  Sydney van Hooydonk, oud-ploeggenoot bij NAC wou wel een make over bij JP maar laat hem lekker zo puur blijven.
 • 2 Nov 2020 om 10:44
  • Quote van 2 Nov 2020 om 10:09
   Ahum... Purist betekent 'taalzuiveraar'. Dus taalpurist betekent letterlijk taaltaalzuiveraar. Het is inderdaad tenekrommend hoe slecht het Nederlands is van dat siirt mannen. Koeman kan er ook wat van, die gebruikt 'wat' als standaard betrekkelijk voornaamwoord. Van 'dat' hedft hij nog nooit gehoord.
  'Purist' staat niet enkel voor taalzuiveraar maar kan ook in andere gebieden, zoal bijvoorbeeld in de kunst, betekenis hebben. Het woord taalpurist bestaat wel degelijk. Heerlijk dat ik me hier druk om kan maken in deze tijden van overvloedig binnenstromende punten.
 • 2 Nov 2020 om 10:22
  Wat een winnaar is die v. Hecke. Die gaat het op deze manier heel ver schoppen doet zelfs denken aan Hansson vind ik. Heersend en leidend zoals het hoort. Alles valt ook goed zolang we Corona uit de selectie kunnen houden kom je al een heel eind.
 • 2 Nov 2020 om 10:09
  Ahum... Purist betekent 'taalzuiveraar'. Dus taalpurist betekent letterlijk taaltaalzuiveraar. Het is inderdaad tenekrommend hoe slecht het Nederlands is van dat siirt mannen. Koeman kan er ook wat van, die gebruikt 'wat' als standaard betrekkelijk voornaamwoord. Van 'dat' hedft hij nog nooit gehoord.
 • 2 Nov 2020 om 09:25
  Ik zou enkel 'taalnazi' vervangen door 'taalpurist' Redmer, dan krijg je een 9.
Friday 13 August 2021
20:00
Bekijk agenda › Voorspel wedstrijd ›