Natafelen met Redmer | We maakten het onszelf veel moeilijker dan VVV

5
Natafelen met Redmer | We maakten het onszelf veel moeilijker dan VVV

Terug van weg geweest! Ik behoorde niet tot the happy few die al naar de thuiswedstrijd tegen Willem II mocht. Troostend pleistertje was dat ik in verband met mijn tenniscompetitie ook niet kon komen. Ik heb zelfs twee keer niet kunnen kijken. Vandaar het schrijnende gemis aan dit item. Maar naast mijn rentree in het Abe Lenstra stadion, maak ik ook mijn herintrede op het Friese wereldwijde web. Nou, gelukkig maar. Of zo. Snel door naar de wedstrijd.

Om maar met de conclusie te beginnen: het was niet best, maar ‘best genoch’. Omdat we als trotse koploper het weekend in gingen, dachten we misschien dat het allemaal best makkelijk zou kunnen gaan tegen VVV. Niet echt dus. Vanaf de allereerste aftrap was het allemaal net niet lekker. Maar jemig, nou en! Winnen is winnen, scoren is scoren. Maar dat de goal uit een penalty viel was helemaal niet heel verrassend. Wel lekker, omdat VVV echt niet minder was dan wij.

Ging het na rust dan makkelijker? Mwoah. Tegen tien man werd het niet veel leuker. Dat zie je wel vaker. Het werd ook niet echt veel beter en dat was ergens wel typerend. Het kost nog te veel moeite om lekker richting de keeper te voetballen. Tegen negen man werd het ook niet heul veul beter en ook niet heel veel leuker. VVV deed zelfs nog even extra moeilijk, dus probeerden wij de wedstrijd op zijn Heerenveens met soms dichtgeknepen billen uit te spelen.

Uiteindelijk was het gewoon een makkelijke overwinning in een wedstrijd waarin we het onszelf eigenlijk steeds maar moeilijk wilden maken. Sterker nog: wij maakten het onszelf veel moeilijker dan dat VVV het ons maakte. Maar we wonnen. Van onszelf en van VVV-Venlo.

Drie punten erbij brengt het totaal op negen. Hieronder nog twintig.

Tien keer mis:

1. Zoeken naar je eigen plekje in het stadion dat eigenlijk helemaal niet je eigen plekje is, is eigenlijk helemaal niet zo leuk. Het was al raar om er weer te zijn, nu was het zelfs weer niet helemaal als vanouds.

2. Of de tekst in het liedje ‘lit Jim gean, Friezen’ voorafgaand aan de wedstrijd nou zo toepasselijk is, durf ik ook wel te betwijfelen. Even geen ‘roppe, raze en balte’. Hooguit even ‘stean’, maar zelfs dan eigenlijk ‘sitten bliuwe’.

3. De beginfase (laten we zeggen de eerste helft) was ronduit matig. Topclubonwaardig.

4. Henk Veerman stond er als aanspeelpunt, maar was dat eigenlijk nooit echt. Elektrotechnisch gezien was hij meer een centraaldoos dan een verdeeldoos. In de voortzetting ging echt nog te veel fout. Hoewel hij wel weer met zijn brede borst de helft van een penalty versierde. Hij kan het ook wel natuurlijk.

5. Als je naar een betere club wilt, moet je te goed zijn voor de club waar je nu zit. Lijkt me een vrij eenvoudige stelregel en dus ook prima te begrijpen voor, pak ‘m beet, Mitchel van Bergen. Te veel fouten in de voortzetting en te weinig dreiging naar voren. Dat moet eigenlijk andersom. Hij is zeker goed goed voor ons, maar echt nog niet te goed.

6. ‘In de reactie’ kunnen we heel aardig voetballen, maar als we zelf een beetje moeten gaan lopen ageren, kan het allemaal nog wel wat stukjes beter. Soms zelfs heel veel stukjes.

7. Bij VVV spelen de gebroeders Van Crooij: Vito en Delano. Als je er Mercedes en Opel voor zou plakken, zou je zweren dat het om twee types bestelbusjes ging.

8. Hans de Koning zag nul rode kaarten, ik zag er eentje en Kevin Blom twee. Ik kan heel goed begrijpen dat je uit frustratie radeloze dingen doet als je tegen de technische overmacht van Joey Veerman speelt. Schoppen is dan alleen niet de oplossing. Pachonik mikte op de enkel, Janssen raakte in zijn enthousiasme de knie.

9. Toch wel wat foute keuzes in de slotfase. Voorbeeldje? Met nog drie minuten blessuretijd te gaan probeert Hajal de bal van zesenveertig meter afstand over de keeper te mikken. Vijf afspeelmogelijkheden en deze keuze maken. Jeugdigheid enthousiasme?

10. Ok, drie gespeeld en negen punten. Helemaal top maar een beetje pessimist gaat denken: Als we zo spelen tegen Utrecht en Ajax maken we geen schijn van kans. En daar zou die pessimist best wel eens gelijk in kunnen hebben.

Tien keer raak:

1. Toch nog even over die coronaregels: wij doen dat toch hartstikke geweldig? Plichtsgetrouw houden wij onze monden en blijven we zitten. Die tweede voetballockdown zal echt niet aan ons gelegen hebben.

2. Als je in zo’n stil stadion zit, kom je achter heel veel geluiden die daarvoor nooit hebben bestaan: stewards die praten en overleggen, de ‘psssshh’ van blikjes cola, grote schermen die van achtergrond veranderen, een coachende Sherel Floranus.

3. Het idee dat Duitsers zich altijd zo heerlijk laten vallen in de zestien stamt uit de tijd van Jurgen Klinsmann en Andy Möller. Maar na twee verdiende penalty’s in drie wedstrijden mag onze Duitse Braziliaan zich vooral meer Duitser dan Braziliaan noemen. Maar wat een héérlijke voetballer. Persoonlijk favorietje, hoor.

4. Zal ik er dan ook nog maar even over beginnen: Joey Veerman is een fenomeen. Hij blijft dit seizoen heus nog wel bij ons en ps over een paar jaar gaan we snappen hoe bijzonder dat eigenlijk is.

5. Als je ook je matige wedstrijden wint, doe je mee voor het kampioenschap. Tegen VVV-Venlo deden we gewoon onze nieuwe status eer aan. Plichtmatig winnen, niets meer en niets minder.

6. Arjen van der Heide speelde wederom een prima potje. Bleef maar gaan en bleef maar proberen. Tel daar ook nog een de lekkere invalbeurt. An Rami Hajal bij op en dan komt het besef dat het ook met de nabije toekomst wel goed zit.

7. Zo goed zit het ook met ons centrale duo. Vorig jaar hadden we Robotman en Dresevic en dachten er dat het niet veel beter kon en dat de wereld zou vergaan wanneer die twee er niet meer zouden zijn. Nu staat er een of andere Pool die in het Reuzengebergte lijkt te zijn gekweekt en een blonde Zeeuw die we lenen van Brighton. Bochniewicz en Van Hecke, bazen van beroep.

8. Een flink stuk achter mij moest even opgetreden worden door de stewards. Iemand stak een sigaret op en dat mag (gelukkig) niet (meer). Twee gele hesjes en één oranje kwamen gezwind helpen de peuk uit te trappen. Frisse lucht voor iedereen!

9. Jongens, wat ben ik blij dat ik eindelijk weer zo’n stukje kan schrijven. Ik moet er nog een beetje in komen, merk ik. Komt wel weer. Geef me even de tijd. Ik heb er ook een tijdje uit gelegen natuurlijk en heb ook een matige voorbereiding gehad. Elke week een stukje beter. Elke week een beter stukje.

10. Na dit weekend staan we dus eerste of tweede. Ik denk dat we in een poule met Panathinaikos, Red Bull Leipzig en Liverpool een prima kan maken om volgend jaar te overwinteren in de Champions League.

Redmer Wijnsma

5 reacties ›
Om een reactie te plaatsen dien je in te loggen of te registreren, dit duurt maar 1 minuut!

 • 27 Sep 2020 om 22:12
  • Quote van 27 Sep 2020 om 16:47
   Nou leg mijnnff uit wanneer dan ? 1x geeft hij een voorzet op veerman die hem de 2e ring inschiet. een indraaiende voorzet waarbij veerman een teen lengte te kort komt. Nog een indraaiende voorzet die over gekopt wordt. Verder zoekt hijb3 of 4x de conbinatie met veerman om er doorheen te komen. 2x ! Maakt hij een actie naar binnen waarbij hijzelf schiet. Dat is veel zeg. Volgens mijn mening mag hij juist vaker zelf gaan voor eigen succes. Ik denk dat jij ejuke nog hebt zien spelen ?
  Rustig maar Spongebob, iemand geeft gewoon zijn visie... dat is misschien niet die van jou ;-)... Redmer is net onze club: waardeloze voorbereiding maar wel meteen lekkere start!
 • 27 Sep 2020 om 18:52
  Briljante column!
 • 27 Sep 2020 om 16:47
  • Quote van 27 Sep 2020 om 16:19
   Wat heb ik dit [eindelijk naar het ALS kunnen én deze rubriek] gemist! Ook nog een ‘mis’: Van Bergen die tot drie keer toe voor eigen succes gaat i.p.v. af te geven. Hier had je aan het doelsaldo kunnen werken..
  Nou leg mijnnff uit wanneer dan ? 1x geeft hij een voorzet op veerman die hem de 2e ring inschiet. een indraaiende voorzet waarbij veerman een teen lengte te kort komt. Nog een indraaiende voorzet die over gekopt wordt. Verder zoekt hijb3 of 4x de conbinatie met veerman om er doorheen te komen. 2x ! Maakt hij een actie naar binnen waarbij hijzelf schiet. Dat is veel zeg. Volgens mijn mening mag hij juist vaker zelf gaan voor eigen succes. Ik denk dat jij ejuke nog hebt zien spelen ?
 • 27 Sep 2020 om 16:42
  Het is jammer dat we niet de 2 en 3-0 maakten en de wedstrijd rustig konden uitvoetballen. Dat zat er gezien het kwaliteitsverschil wel gewoon in.
 • 27 Sep 2020 om 16:19
  Wat heb ik dit [eindelijk naar het ALS kunnen én deze rubriek] gemist! Ook nog een ‘mis’: Van Bergen die tot drie keer toe voor eigen succes gaat i.p.v. af te geven. Hier had je aan het doelsaldo kunnen werken..
zondag 1 november 2020
14:30
Bekijk agenda › Voorspel wedstrijd ›