''Ik was echt idolaat van Cammie, heb hem nog twee keer gesproken''

0
''Ik was echt idolaat van Cammie, heb hem nog twee keer gesproken''

De verkiezing van mooiste Eredivisie- en SC Heerenveen-shirts zorgen op social media voor veel discussie. Vrijwel alle fans hebben zelf minimaal één shirt van hun favoriete club en sommigen hebben door de jaren heen heel wat tenues verzameld.

Toen SC Heerenveen-supporter Uilke Tadema (50) hoorde van het initiatief, werd hij direct enthousiast. "Ik heb altijd een voorkeur gehad voor bepaalde shirts, al is het is niet zo dat ik helemaal uitgedost naar het Abe Lenstra Stadion ga." Al veertig jaar komt de Jouster bij SC Heerenveen, sinds de tijd dat trainer Henk van Brussel de 'Brusselse kermis' introduceerde. "Eddy Bosman was in die tijd m'n idool."

Niet geheel verrassend komt het favoriete shirt van Tadema uit begin jaren negentig. "In 1992 heb ik m'n eerste Unibind-shirt (zie foto) gekocht met nummer 9 achterop, toen gedragen door Rodion Camataru. Ik was echt een idolaat van Cammie en ik heb hem zelfs nog twee keer mogen spreken. Eén keer bij het afscheid van het oude Abe Lenstra Stadion en een keer kwam ik hem per toeval tegen op Schiphol. Dat shirt heeft voor mij de meeste waarde en vind ik ook het mooiste."

Het favoriete uitshirt van Tadema komt van begin deze eeuw, waarmee de Friezen ook in de Champions League speelden. "Dat shirt doet mij altijd denken aan die uitwedstrijd tegen Willem II, toen we met 1-6 wonnen en Marcus Allbäck drie keer scoorde. In die tijd had je nog geen FOX Sports en ging ik met vrienden die vrijdag naar 't Houtsje voor een 'voetbalavondje'. Dat bewuste shirt heb ik zelf niet, maar wel het oranje 'derde tenue' dat ze destijds introduceerden. Die heb ik ook wel vaker gedragen."

Tadema droeg het shirt onder meer bij het eerste Champions League-duel in Lyon. "Dat is wel een mooi verhaal, ik was toen namelijk al in Frankrijk op vakantie. Omdat er toen een benzine-oorlog was en alle tankstations dicht waren, konden we niet terug naar Nederland en ben ik uiteindelijk twee dagen voor de wedstrijd afgezet in Lyon. Na de wedstrijd ben ik vervolgens alsnog met de supportersbus terug gegaan naar Nederland, zoals eigenlijk ook het plan was."

Gevraagd naar mooie shirts van andere clubs komt Tadema - niet geheel toevallig - opnieuw in de jaren tachtig uit. "Dat was de tijd dat ik gek op voetbal werd. Feyenoord droeg in die tijd een gifgeel uitshirt met Gouden Gids erop, waarmee ze met Cruijff ook kampioen werden. Ajax had in die tijd een lichtblauw uitshirt met een mat/glans effect. Nog langer geleden had FC Twente ook een iconisch uitshirt: een wit shirt met een zwart-groene schuine en dan het rode Twente-logo. Gewoon een klassieker!"

De sportliefhebber draagt normaal gesproken geen shirts als hij naar wedstrijden gaat, maar er zijn wel uitzonderingen. "Toen ik het Cammie-shirt kocht in 1992, heb ik het in 1993 natuurlijk aangetrokken toen we naar De Kuip gingen voor de bekerfinale. Ook in 1997 en 2009 - een prachtige dag - heb ik shirts gedragen."

0 reacties ›
Om een reactie te plaatsen dien je in te loggen of te registreren, dit duurt maar 1 minuut!

Friday 13 August 2021
20:00
Bekijk agenda › Voorspel wedstrijd ›