Natafelen met Redmer | Sven Botman is geen Marco van Basten

3
Natafelen met Redmer | Sven Botman is geen Marco van Basten

Tsja, verloren van AZ. Daar kun je een heleboel over zeggen en van vinden, maar helemaal onverwachts is het natuurlijk niet. Met een beetje hobbelige mazzel had het zelfs nog gelijk kunnen worden, maar je moet je afvragen of dat volledig terecht was geweest. Ik denk het niet. Dit verlies was geen schande, maar dit verlies was ook niet het grootste verlies.

Het was natuurlijk niet de ideale voorbereidingsweek. Je kunt duizend keer op trainingskamp gaan, maar dat telt niet meer als je vervolgens zulke weken voor de kiezen krijgt. Alles overstijgend was er het overlijden van Chris de Wagt en alles wat dat met zich meebracht. Tel daar de (minder belangrijke) honderdtwintig midweekse voetbalminuten bij op en de conclusie is dat we met z’n allen wel een beetje te veel verwachtten van het duel tegen de terechte nummer twee.

Nu hebben we al een tijdje niet gewonnen en blijven de punten een beetje achterwege. Op zich niet heel gek als je naar het programma kijkt. We speelden in de competitie achtereenvolgens tegen de nummer drie, nummer acht, nummer vier en nummer twee. Tenminste, zo ongeveer. Er verandert nogal eens wat in de ranglijst. Hoe dan ook, allemaal ploegen uit het linkerrijtje. Lastig dus. Komende tijd valt er bijvoorbeeld meer te halen tegen Limburgse Laagvliegers. Dat is een lekker vooruitzicht.

Tegen AZ was het om meerdere redenen niet altijd even goed en in ieder geval niet goed genoeg om te winnen. Het zij zo.

Tien keer mis:

1. Ik had beloofd het bij te houden: het volkslied was traag (en soms een beetje onverstaanbaar). Verloren dus.

2. De passing naar en op het middenveld was op zijn zachtst gezegd onnauwkeurig. AZ had vaak aan twee man al voldoende om de hele handel in de war te storen.

3. Sven Botman. Je bent Marco van Basten niet.

4. Van Rhijn was (vooral) de eerste helft zó ongehoord matig aan het voetballen, dat ik begonnen twijfelen of hij zijn eigen zomerse overstap niet over het hoofd had gezien.

5. Het is natuurlijk nooit oké dat je de zwaarbevochten gelijkmaker direct weer teniet doet door een domme tegengoal uit een corner. Die corner ging er dit keer gelukkig niet in één keer in. Dat was dan weer mazzel.

6. Dat natrappen van Idrissi had ik volledig gemist. Niets van gemerkt. In de auto op weg terug kreeg ik de beelden ervan doorgestuurd. Wat een kutstreek. Rood dus.

7. Het is lullig voor Jordy Bruijn, maar zijn invalbeurt was (op die schitterende bijna-assist voor de bijna-gelijkmaker na) echt bijzonder matig. Ik weet niet of dat aan hem lag of aan de veldbezetting, maar vanaf zijn wissel werd alles een paar slagen minder.

8. Als je de tweede bal al nooit hebt, komt er ook nooit een tweede, derde, vierde of vijfde. Dat voetbalt onhandig.

9. We moeten ook niet te veel naar één speler wijzen. Er waren er meer die minder waren dan hun directe tegenstander: Kongolo had het voetballend moeilijker dan Midtsjo, Veerman is goed, maar (nog) geen Stengs, Boadu beats Odgaard, De Wit is dynamischer dan Faik, Idrissi heeft meer vorm dan Van Bergen, etc. Geen schande, wel jammer.

10. In Den Haag lieten we nog zien prima opgewassen te kunnen zijn tegen dit AZ. Ook toen waren zij voetballend beter, maar door meer te counteren, scherper, feller en agressiever te zijn maakten we toen veel meer klaar dan nu. Is dat dan het verschil tussen uit en thuis? En moet dat verschil er zijn?

Tien keer raak:

1. Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar ik vind dit misschien wel de allermooiste minuut stilte die nooit had gemogen.

2. Die Johnny Jansen kon wel eens gelijk hebben over Ejuke. Dat is inderdaad een pareltje voor ons. Meestal goed verstopt in een glibberige oester, maar als die opengaat schittert het prachtig.

3. Laten we het maar als een compliment zien dat AZ er alles aan deed om tegen het einde van de wedstrijd zo weinig mogelijk te voetballen.

4. Niet de populairste mening ooit, maar die handsbal, hè... Ik vind dat dus geen penalty. Ik had ‘m graag gekregen, want het had wellicht een puntje opgeleverd. Maar uiteindelijk moet het gewoon maar eens afgelopen zijn met te makkelijke penalty’s.

5. Het interview met Jansen voor de wedstrijd was prachtig. Ieder extra woord daarover is overbodig.

6. Verliezen van AZ is geen schande. Zij zijn gewoon beter dan wij. Of, in voetbaltaal: hun zijn gewoon beter dan ons.

7. Een minuut lang klappen is ook mooi. Minstens zo mooi dat vrijwel alle AZ-supporters hier ook aan meededen. Dank daarvoor, mag ook wel eens gezegd.

8. Misschien was het ergens wel logisch dat de spelers dit weekend niet het beste van zichzelf lieten zien. Uiteindelijk zal zal de heftigheid van deze week ook bij hen een rol hebben gespeeld. Op de tribune vergaten we dat misschien wel een beetje.

9. Tussen de bedrijven door liet Ejuke weten dat hij er nog minimaal een halfjaartje bij ons aan vast plakt.

10. Er konden nog wel wat mensen bij, maar het stadion was best vol. Voor mijn gevoel. Het is in ieder geval niet leeg. Nou ja, weet ik veel. Er zit weer een stijgende lijn in het bezoekersaantal. Dat.

Redmer Wijnsma

3 reacties ›
Om een reactie te plaatsen dien je in te loggen of te registreren, dit duurt maar 1 minuut!

 • 26 Jan 2020 om 17:19
  • Quote van 26 Jan 2020 om 17:12
   Blijf de geruchten over Ejuke merkwaardig vinden. Tuurlijk, hij is een goede speler, maar het is niet alsof die de Eredivisie al kapot speelt ofzo..
  Voor ons is hij vreselijk belangrijk. Zijn dribbelstatistieken zijn ook meer dan prima en vallen internationaal op. Ik zeg Frankrijk of Rusland in de zomer.
 • 26 Jan 2020 om 17:12
  Blijf de geruchten over Ejuke merkwaardig vinden. Tuurlijk, hij is een goede speler, maar het is niet alsof die de Eredivisie al kapot speelt ofzo..
 • 26 Jan 2020 om 16:40
  Komende weken moeten er echt wel punten worden gepakt. Tegen de echt mindere tegenstanders ben je dat verplicht. Zeker als je de afgelopen wedstrijd geen verrassende punten hebt gepakt. Hopelijk lukt dat ook en kunnen we weer wat klimmen.
zaterdag 14 maart 2020
18:30
Bekijk agenda › Voorspel wedstrijd ›