Hooliganisme wordt minder; steeds minder politie-inzet rond wedstrijden

0
Hooliganisme wordt minder; steeds minder politie-inzet rond wedstrijden

Er worden steeds minder politieagenten ingezet om geweld in en rond voetbalstadions te voorkomen, zo schrijft het NRC maandagochtend. Volgens de politie is dat mogelijk, omdat grootschalige incidenten afnemen.

Bij het NRC maakte men een analyse van politiecijfers over voetbalvandalisme en daaruit blijkt dat de politie-inzet in de afgelopen tien jaar behoorlijk is gedaald. In het seizoen 2009-2010 rekende de politie gemiddeld 461 manuren rond een eredivisiewedstrijd. Vorig seizoen was dat 358 uur. Ook het aantal strafbare feiten is fors gedaald. Tien jaar geleden kwamen 952 mensen in aanraking met de politie, terwijl er vorig seizoen minder dan vijfhonderd mensen gepakt werden. 

Daar tegenover staat dat het geweld in de voetbalstadions vervangen is door supporters die onderling 'vechtafspraken' maken buiten het stadion. Volgens de politie wordt bij dergelijke afspraken 'veel grof geweld' gebruikt. Deze vechters aanpakken kost volgens de politie veel moeite. ''De jaren waarbij het hooliganisme in en rond de voetbalstadions in Nederland haar hoogtepunt beleefde liggen achter ons'', reageert Frank Paauw, korpschef van de Amsterdamse politie en landelijk portefeuillehouder voetbal.

0 reacties ›
Om een reactie te plaatsen dien je in te loggen of te registreren, dit duurt maar 1 minuut!

zaterdag 14 maart 2020
18:30
Bekijk agenda › Voorspel wedstrijd ›