COLUMN | Nieuwe herinneringen

1
COLUMN | Nieuwe herinneringen

In mijn regelmatige zoektocht naar nieuws over SC Heerenveen in buitenlandse media is het in november een terugkerend fenomeen: Kroatische media die berichten over het zoveel-jarige jubileum van de UEFA Cup-wedstrijd tussen Varteks Varazdin en SC Heerenveen.

Voor bijna iedere Feanfan werd de returnwedstrijd in het eerste Europese seizoen een regelrecht trauma; in het noorden van Kroatië is het een legendarische wedstrijd. (Nadat Amica Wronki in de eerste ronde was verslagen, won Heerenveen thuis tegen Varteks met 2-1. In de return moest er verlengd worden en leek Heerenveen te winnen met nog zes minuten te gaan. Tot de winnende goal, drie minuten later.)

Je hebt er als fan niet heel veel aan, maar soms is het wel een geruststellende gedachte. Je kunt - vooral in eigen huis - heel pijnlijk verliezen, maar als je dan ziet hoe die gasten in het uitvak feestvieren... Dan gun je ze ook wel hun momentje. Iedereen die bij een uitwedstrijd is meegeweest, weet dat het gevoel van een overwinning veel intenser is dan bij thuiswedstrijden.

De keren dat ik Paulo Henrique en Miralem Sulejmani in de Euroborg de winnende zag maken in de slotfase, zal ik nooit vergeten. Buiten Friesland klinkt het Friese volkslied nergens mooier dan in een lamgeslagen Euroborg (of hoe het tegenwoordig ook maar heet). Het tegenovergestelde is vaak een feit bij goals in ons eigen Abe Lenstra Stadion: op een gegeven moment gaan ze op in het geheel van de grote getallen.

Uitzonderingen zijn er natuurlijk altijd: de uithaal van André Hansen tegen Levski Sofia bijvoorbeeld, de prachtige stift van Hakim Ziyech tegen RKC of de bevrijdende vrije trap van Gerald Sibon tegen Feyenoord. De laatste jaren is het qua herinneringen bij mij wat gestokt - ik ben blij als ik er drie keer per jaar bij kan zijn. De kans dat het dan een legendarische pot wordt, is dan niet heel groot...

Wat voor de één trouwens een legendarisch moment is - bijvoorbeeld de panenka van Pranjic tegen AC Milan - betekent voor de ander helemaal niks. Ik weet nog goed dat ik een halfjaar later een Italiaanse fan van AC Milan sprak over die wedstrijd, maar hij kon zich er helemaal niks meer van herinneren. 'SC Heerenveen? UEFA Cup? Oh, geen idee joh. Ik kijk alleen maar als ze in de Champions League spelen.'

Ik vroeg me af of hij dan wel een échte fan was, maar de tattoo op z'n arm was redelijk overtuigend. Het voelde toch een beetje alsof wij Excelsior Maassluis waren tegen SC Heerenveen. Je leest achteraf dat er met 1-3 is gewonnen en dan weet je eigenlijk genoeg. Dat zo'n amateur dan nog met een gedurfde panenka weet te scoren, is dan eigenlijk niets anders dan een oninteressante statistiek.

De meest vervelende herinneringen vervagen gelukkig ook in de loop der tijd. Ik weet nog steeds hoe de treffer van Jan de Visser in Varazdin tot stand kwam - een schot van afstand op een blubberveld - maar hoe de laatste goal ging? Ik weet het niet meer en ik wil het ook niet meer weten. Laat die gaten in m'n geheugen maar gevuld worden met nieuwe, positieve herinneringen.

Bijvoorbeeld het moment van afgelopen zaterdag toen de spelers met het publiek de overwinning op Sparta vierden, terwijl de stadionlampen al gedoofd waren. Aan de ene kant steun ik ieder initiatief om dit vaker te doen, voor de herinnering is het misschien mooier wanneer het eenmalig blijft.

Marcel Koppers

1 reacties ›
Om een reactie te plaatsen dien je in te loggen of te registreren, dit duurt maar 1 minuut!

  • 13 Nov 2019 om 12:30
    Mooie column Marcel, Nou en of wát een teleurstelling die wedstrijd .Ik was erbij in Varazdin en kan me álles nog goed herinneren. Ben daags erna naar Varazdinske toplice gegaan om in het thermaal bad alles van me af te spoelen en te ontspannen :-) !
zaterdag 14 maart 2020
18:30
Bekijk agenda › Voorspel wedstrijd ›