Natafelen met Redmer | Mogen die lampen na iedere wedstrijd direct uit?

Zo, weer eens een winstpotje. Lang dachten we allemaal dat het er echt niet van ging komen en toen kwam het toch. Twee doelpunten om alsnog de wedstrijd om te draaien waren een lekker toetje. Maar dat heerlijke toetje kwam wel na een tegenvallende maaltijd waar we niet meer per sé aan herinnerd willen worden. Maar dat hoeft ook niet.

Het begin was sterk met de handsgoal en met gevaarlijke ongevaarlijke voorzetten. We drukten om te scoren. Tot bleek dat we dat niet deden en toen stopten we met drukken, terwijl het belang van het maken van een doelpunt mij evenredig belangrijk leek als eerder. Toch verdween daarmee de sjeu wat uit het potje. En toen scoorden zij ook nog. Daarna stak het huidige Heerenveensyndroom weer de kop op.

We speelden een bal die we vooraf door een fikse pot Rinse appelstroop hadden getrokken zo vaak mogelijk richting een medespeler, terwijl we tegenstander Sparta vooraf al op de hoogte leken te hebben gesteld over naar wie er dan precies gespeeld zou gaan worden. Dat is een onsamenhangende zin om duidelijk te maken dat het allemaal wel heel voorspelbaar ging. Voorspelbaarheid in het kwadraat. Met één uitzondering. Chidera Ejuke. Het werd zijn show.

Iedereen die gevoetbald heeft, kent hem: die jongen in je team die je er eigenlijk niet in wilde hebben, hoewel hij veruit de beste was. Die je het bloed onder je afgekloven nagels vandaan haalde, omdat ‘ie nooit een bal overspeelde, maar wel acht keer scoorde. Zo iemand van wie je de onvoorspelbaarheid vooraf al exact kunt inschatten. Een Ejuke. Hate him, but love him even more.

Afijn, het werd zijn show en die was echt niet altijd leuk om naar te kijken. Maar het resultaat was uiterst bevredigend. In een seizoen waarin we thuis gelijkspelletje aan elkaar rijgen, voelt een dikke vette driepunter als welkome weelde.

Er ging het nodige goed en er ging ook best veel fout. Daarvoor hebben we onderstaande categorieën bedacht. Raak en Mis, volledig gevuld.

Tien keer mis:

1. Ik wil inmiddels wel voorzichtig een klein kansje breken voor het vervangen van Ejuke. Geen idee voor wie, maar op deze manier gaat hij ons meer frustratie opleveren dan goals. (voor een onvervalste mea culpa: zie Raak 5. En 6)

2. Het aanvalsspel van Heerenveen is op dit moment net zo voorspelbaar als seks na veertig jaar huwelijk.

3. Mario Been veegde in de rust keurig het vergadertafeltje van FOX Sports droog met een tissue. Alleen zijn helft. Michiel Teeling mocht het zelf uitzoeken.

4. Ons middenveld is op papier een prima setje spelers, maar profileert zich meer en meer als een stelletje horizontaalvoetballers. Veel te weinig diepte en dus veel te weinig kansen.

5. Ik ben echt totaal niet op de hoogte van alles wat er speelt in en rond Nieuw Noord. Ik hoop vooral dat ze lekker blijven staan en zingen en zo. Maar ze hoeven wat mij betreft geen borden met naam en toenaam meer neer te zetten. Dat hoort niet. Er hoort wel meer niet, maar dat ook niet.

6. Tijdrekken is ook een vak en daar bezondigde menig Spartaspeler zich aan. Maar die keeper maakte het wel heel bont met die uittrappen die met een megaparabool de dampkring schampten.

7. Open goal...

8. We moeten ons nu niet in de luren laten leggen door de welbekende scorebordjournalistiek. Er is echt nog wel wat werk aan de winkel. Opluchting is meer op zijn plek dan  grootspraak over een overwinning of plek op de ranglijst.

9. Nog een misser, nu voor mezelf. Warner Hahn speelt eigenlijk het hele seizoen al prima en ik merk dat ik dat zo vanzelfsprekend vind dat ik er bijna niets meer van vind. En eigenlijk vind ik dat onterecht.

10. Terugkerend item: Jens Odgaard. Wanneer je ziet dat het eigenlijk allemaal beter gaat lopen zonder hem dan met hem, wordt het wellicht tijd om het niet meer met hem te proberen. Lastig, omdat ik denk dat hij echt goed kan voetballen en simpelweg weinig fatsoenlijke ballen krijgt. Maar wanneer je in een fase waarin je opportunistischer gaat spelen je spits eraf haalt, weet je eigenlijk genoeg.

Tien keer raak:

1. Het keeperspakje van Warner Hahn was er een om door een ringetje te halen. Nice and dandy.

2. Dit Sparta is ook maar Sparta en dus moet je er ook eigenlijk gewoon van winnen, maar het ploegje van Fraser zit verdraaid leuk in elkaar. Chapeau.

3. Er is weinig tot niets mis met de traptechniek van Van Rhijn. Iedere crosspass kwam op de moedervlek waarop die gemikt was en ook nog een bal lekgeschoten op de kruising.

4. Ik weet niet of reserve-aanvoerder een officiële functie is in voetballand, maar Sven Botman heeft ‘m maar mooi te pakken. En terecht. Moet er nog bij vermeld worden dat ‘ie ook nog eens foutloos speelde? Dacht het niet, hè?

5. Heel eerlijk, ik had die Ejuke al lang gewisseld en dat was nog hartstikke terecht geweest ook. Maar die goal was wel lekker, hoor. Belangrijk. En lekker.

6. Heel eerlijk, ik had die Ejuke al lang gewisseld en dat was nog hartstikke terecht geweest ook. Maar die tweede goal was wel heel erg lekker, hoor. Belangrijker. En lekkerst.

7. Vorige keer snapten we er nog geen harrebats van. Deze week wisselde Johnny Jansen om te winnen.

8. Mogen die lampen na iedere wedstrijd direct uit? Wat een gezelligheid. Wat een ambiance. Het was alsof na een beregezellige stapavond de lichten aangingen je gedesillusioneerd kon aanschouwen hoe lelijk je beoogde scharrel eigenlijk is. Maar dan andersom.

9. En wederom viel Halilovic prima in. Is hij dan die aanvallende impuls die we zo node lijken te missen? Daar lijkt het wel op.

10. We staan gewoon zesde. Dat is een heleboel, maar vooral heel knap.

Redmer Wijnsma

Lees meer:
0 reacties
Agenda
za
30/03
RKC Waalwijk
20:00
SC Heerenveen
wo
3/04
SC Heerenveen
21:00
FC Twente
zo
7/04
SC Heerenveen
20:00
FC Utrecht
zo
14/04
Heracles Almelo
12:15
SC Heerenveen
do
25/04
SC Heerenveen
18:45
PSV
Bekijk de hele agenda
Stand
# Team GS DS P
8 FC Utrecht 26 -2 36
9 Fortuna Sittard 26 -11 34
10 Sparta Rotterdam 26 -5 31
11 SC Heerenveen 26 -7 31
12 Almere City 26 -17 30
13 PEC Zwolle 26 -13 28
14 Heracles Almelo 26 -25 26
Bekijk de hele stand