Derksen haalt uit: ''Die middenmoot is maar voor één ding bang'' Het voetbalhart van De Haan huilt: ''Man, ik mis het spelletje zo'' Swart: ''Leuk om een keertje naar SC Heerenveen te gaan'' KNVB: 'Op 29 juli gaan vier clubs om Europees ticket strijden' Høegh realistisch: ''Lijkt me dat we niet meer gaan voetballen''

COLUMN | Verlangen naar de toekomst, niet naar het verleden

6
COLUMN | Verlangen naar de toekomst, niet naar het verleden

Daar loopt hij zaterdagavond over het veld, als scheidsrechter van het nieuwe G-team van SC Heerenveen. Een tikkeltje mank, maar verder nog net zo jong als altijd. Alsof er niet meer dan een half leven voorbij is gegaan sinds de eerste keer dat ik een stralende Foppe de Haan toezong vanaf de tribune, zo vanzelfsprekend voelt het om dat nu weer te doen.

Soms is het alsof de tijd in het Abe Lenstra Stadion veel minder snel gaat dan daarbuiten. Het verleden wil maar moeizaam plaatsmaken voor de toekomst. Dat gevoel wordt versterkt nu de oude glorie, aan de vooravond van het honderdjarig bestaan, op steeds meer plaatsen in het stadion zichtbaar wordt.

En dan doel ik niet op de terugkeer van Jeffrey Talan op het veld, in zijn nieuwe rol als assistent-trainer, maar op de fraaie fotocollages waarmee clubhelden zijn vereeuwigd op muren en ramen. Het is verleidelijk om hun namen weer eens in te tikken op YouTube of in een digitaal krantenarchief en te verdwalen in de eindeloze voorraad schitterende herinneringen. Probeer dan maar eens niet terug te verlangen naar die tijden.

Daar steekt een 1-0 overwinning op een ploeg uit het rechterrijtje, PEC Zwolle in dit geval, bleekjes bij af. Nog niet zo lang geleden zou daar in het stadion dan ook met enige reserve kennis van zijn genomen, om niet te zeggen met mijmerend gemor en gefluit. Wat een gemiste kansen, wat een slechte fases, wat een boel balverlies.

Niets van dat alles op deze zaterdagavond: fouten worden ruimhartig door de vingers gezien, de sfeer blijft op alle tribunes positief en de eerste thuiszege van het seizoen leidt tot een vreugde-explosie die je alleen kunt begrijpen als je alle voorafgaande ellende hebt meegemaakt, het ongeorganiseerde, zielloze voetbal van vorig seizoen in het bijzonder.

De collectieve conclusie na sc Heerenveen – PEC Zwolle: wat een topavond.

Een club als Willem II had een degradatie, een massale uittocht naar De Langeleegte, en een promotie nodig om alle negativiteit van zich af te spoelen en weer met vol enthousiasme te kunnen genieten van de kleine dingen die het voetballeven in de Eredivisie zo mooi maken. Dagsuccessen, fraaie doelpunten, ontluikende talenten.

Het heeft er alle schijn van dat in ons geval een minder radicaal medicijn tegen voetbaldepressiviteit een soortgelijke heilzame werking heeft. Het aanstekelijke enthousiasme van Johnny Jansen – een kwart eeuw geleden gekomen als speler en nooit meer weggegaan - slaat van het begin af aan over op het elftal en de gehele club, die dertien jaar bestuurlijke ellende godzijdank niet heeft hoeven bekopen met een enkeltje De Braak.

We zijn er nog, wonderwel zelfs als een soort van subtopper. Ver weg van de Champions League hebben wij dit seizoen een hardwerkend en goed georganiseerd team met ongrijpbare vleugelaanvallers, creatieve middenvelders en onverzettelijke verdedigers. In deze omstandigheden gewoon een ontzettend leuk elftal, dat duidelijk gedijt bij de merkbare waardering vanaf de tribunes.

Wie weet breekt op de golven van dit prille optimisme een nieuwe bloeiperiode aan, die leidt tot een dankbare fotocollage op de muren van het stadion. Stralend middelpunt daarvan: Johnny Jansen, de clubman die ons weer naar de toekomst deed verlangen, in plaats van naar het verleden.

Op de dag van de onthulling zingen we hem luidkeels toe. En Foppe de Haan, dat weet ik zeker.

Hielke Biemond

Reacties ›
Om een reactie te plaatsen dien je in te loggen of te registreren, dit duurt maar 1 minuut!

 • 9 Oct 2019 om 18:24
  Complimenten Hielke! Zo is het maar net.
 • 9 Oct 2019 om 18:00
  het is inderdaad weer leuk om op de tribune te staan / zitten!!
 • 9 Oct 2019 om 13:55
  Mooi de beleving hier neergezet, chapeau.
 • 9 Oct 2019 om 13:10
  Machtig! #éénmetHeerenveen
 • 9 Oct 2019 om 12:23
  Heel mooi!
 • 9 Oct 2019 om 11:42
  Kippenvel Hielke, bedankt.voor je bijdrage! Zulke columns kunnen alleen het clubgevoel versterken.
zaterdag 14 maart 2020
18:30
Bekijk agenda › Voorspel wedstrijd ›