''Waarschijnlijk zal het contract van Bednarek verlengd worden'' KIJKTIP | FOX Sports zendt bekerfinale van 2009 vanavond opnieuw uit Venema erkent: ''Heel vaak gaat het nog over dat ene doelpunt'' Eredivisie moet buitenlandse competities volgen met speelagenda Ex-Heerenvener: ''Ik ben wel een beetje in shock dat we nog spelen''

Natafelen met Redmer | Net als van die stapavondjes waar je geen zin in hebt

8
Natafelen met Redmer | Net als van die stapavondjes waar je geen zin in hebt

Heel eerlijk, ik had er niet zo veel zin in. Dat had niets met de wedstrijd te maken. Of met de tegenstander. Of met ons eigen team. Soms heb ik dat gewoon. Ik was moe, de wedstrijd was laat en de bank flirtte met mijn lijf en leden. Mijn moeder zegt dan altijd: 'Als je er één keer bent, is het goed.' En zo was het ook, want het werd een heel fijne avond.

Het is eigenlijk net als die stapavondjes waar je geen zin in hebt. Bij mij betekent dat steevast dat ik als laatste benevelde Mohikaan op zoek moet naar het lichtknopje om de lampen aan te doen. Dat zijn de mooiste avonden. Nu was de wedstrijd tegen Zwolle zeker niet de allermooiste aller avonden, maar het was allemaal wel lekker prettig. We moesten gewoon ook weer eens een thuiswedstrijd winnen. We verloren thuis nog niet, maar wonnen er evenveel: nul. En nu is 'ie er. Eindelijk.

Voetballend was het misschien wel iets minder fraai dan eerdere wedstrijden. Dat klinkt als een kritische noot en dat is het ook. Onze huidige vorm en status begint alweer weer een beetje te wennen. Niet verliezen wordt saai, dus er moet ook weer nog beter gevoetbald worden. Met panna's, hakjes en andere frivoliteiten. Doelpuntenregens en driepunters willen we zien en voor minder doen we het niet.

Nee, natuurlijk niet. Wij nuchtere Friezen zijn blij met hoe het nu gaat. Het loopt nu allemaal heel aardig, er is weinig gezeur en we hebben het volste recht om daar even volop van te genieten. De grootste winst is dan ook niet die op Zwolle. De grootste winst is dat we achterom kunnen kijken naar de ellende die ooit was en vooruit kunnen kijken naar al het moois dat nog gaat komen.

Toch tien kleine kritiekpunten hieronder. Maar ook tien pluspunten om mee af te sluiten. Want zo hoort het.

Tien keer mis:

1. Tegen VVV was hij al niet zo heel best en ook tegen Zwolle had Van Bergen het niet. Ja, hij scoort, maar dat was feitelijk pas zijn tweede geslaagde actie. En toch zou ik hem er nooit uit halen. Gelukkig Johnny ook niet.

2. Achter mij en voor mij werd nog steeds geroeptoeterd om een vervanger voor Floranus. Volstrekt onzinnig en volledig achterhaald door de waarheid van nu. Floranus speelt met bravoure en zelfvertrouwen. Mooi laten staan.

3. Voetballend was het allemaal wel (weer) leuk, maar echt veel kansen leverde dat in de eerste helft niet op. En als we al kansen kregen, mikten we weer mis.

4. Van die lui achter je die een voetbalwedstrijd gebruiken om eens gezellig bij te praten over het huishoudelijk wel een wee van de afgelopen tijd. Ik probeer niet te luisteren, maar hoor alles.

5. Dilemma: wil je Veerman een minilinie laten zakken om Halilovic in plaats van Faik of Kongolo te laten spelen? En wie van die twee? Lastig, lastig.

6. In de tweede helft stond het vizier weer eens ouderwets niet op scherp en dat begint al te wennen.

7. Ik krijg mijn zoon het stadion niet meer uit. Hij moet en zal eens zo’n bal vangen en blijft wachten tot het hele veld leeg is en er geen bal meer over is om te vangen. Wéér niet. Gelukkig was er een verzachtende high-five van Mitchell Van Bergen.

8. Als je de tegenstanders bij de missers kunt zetten, weet je dat je een goede pot hebt gespeeld. Waarschijnlijk was het ook voor een groot gedeelte onze verdienste, maar ik vond PEC echt niet best.

9. Er zit een interlandweekje aan te komen en die is behoorlijk matig getimed. Na twee keer de volle buit te hebben gepakt, was het lekkerder geweest om daar nog drie punten aan vast te rijgen. Maar ja, helaas. Nu moeten we wachten op negentien oktober. AZ-uit. Altijd lastig.

10. Kunnen we eens iets aan de Man of the Match verkiezing doen? Ik ben het er vrijwel nooit mee  eens. Ik gun iedereen zijn bosje bloemen, maar de een soms wat meer dan de ander.

Tien keer raak:

1. Michel Vlap was er ook. Hij zag mij niet, maar ik hem wel. Later zagen we hem allemaal op het grote scherm en zwaaide hij ons alsof hij ons ook allemaal zag. Mooi man, die Michel. Echte supporter.

2. En ook gewoon tof dat Reza en Johnsen even terug waren. Vooral Reza. Daar hebben we toch een tijdje vervelend over lopen doen, maar dat verdiende hij niet. Was een prima spits voor ons en een aardige gozer.

3. Het lukt nog niet allemaal en zeker niet altijd, maar er beginnen heel behoorlijke patronen en automatismen zichtbaar te worden. Voor zover ik er kijk op heb, zie ik mooie dingen ontstaan.

4. Ik geniet zo ontzettend van alles wat die Joey Veerman doet. Iedere draai is de goede kant op, iedere pass is in de loop. Alles is goed, alles lijkt simpel. Sheer class.

5. Het doelpunt viel op het perfecte moment en was een schitterende onorthodoxe een-twee van de enige twee spelers die tot dat moment nog voor geen rimpelige nanometer in de wedstrijd zaten.

6. Die ene aanname van Halilovic. Pfoei... Die wil ik wel vaker zien. Hij viel sowieso sterk in. Ja, ik wil hem wel vaker zien.

7. Na afloop van de wedstrijd stond de Joey Veerman Fanclub, bestaande uit al zijn Volendamse vrienden van links naar rechts feest te vieren alsof hun leven ervan af hing. Joey zag het, lachte, zwaaide en lachte nog harder.

8. De sfeer in het stadion was sowieso top. Of nou ja... Het voelde top. Dat komt omdat die 'vibe' er weer is. Het is weer leuk. Zelfs na afloop. Nieuw Noord bleef maar gaan en in de stoet op weg naar de auto's werd nog volop gezongen.

9. We sparen clean sheets tegenwoordig. En die verzamelen we rapper dan de kristalzegels van de Albert Heijn. Wát een verschil met vorig jaar. Wát een verschil met alle jaren eigenlijk.

10. Ohja, voor ik het vergeet: die Botman, zeg. Wat een kerel is dat. Stiekem stapelt hij de ene foutloze wedstrijd op de andere. Niet om Dresevic tekort te doen, zeker niet zelfs. Maar Botman doet zoveel dingen stoïcijns goed en logisch foutloos. Robotman.

Redmer Wijnsma

Reacties ›
Om een reactie te plaatsen dien je in te loggen of te registreren, dit duurt maar 1 minuut!

 • 6 Oct 2019 om 15:34
  Mooi stuk Redmer!
 • 6 Oct 2019 om 13:16
  Ik heb gisteravond in vak 18 echt genoten van de sfeer in het stavak. Als ze dit elke wedstrijd vol houden krijg je de rest van het stadion ook weer mee. Een aantal keer gingen ook bij ons in vak 18 de supporters al staan. Ik zou de mannen en vrouwen van Nieuw Noord dan ook willen vragen het de volgende wedstrijden qua sfeer en opstelling weer zo te gaan doen als tegen PEC Zwolle. Wellicht dat Edward Jousma als fanmanager en oud-bestuurslid van Nieuw Noord hierin ook een bijdrage kan leveren en na gaat denken over de beste indeling en positie van de sfeermakers in het stavak. Met een sfeer als gisteravond zal dat zeker een positief effect kunnen hebben op de verkoop van seizoenkaarten en losse kaarten.
 • 6 Oct 2019 om 13:14
  • Quote van 6 Oct 2019 om 12:44
   Complimenten weer Redmer. Toen Halilovic die bal aannam gister, dacht ik al aan jouw 10 keer raak.Daarnaast inderdaad een groot compliment aan het sfeervak gister. Werkte erg aanstekelijk richting het gehele stadion. Nu zorgen voor 20.000+ tegen Groningen. Enthousiasmeer anderen en neem ze mee! Hoorde trouwens dat de indeling van het sfeervak gister iets anders was. Dat kwam de sfeer in ieder geval ten goede.
  Klopt ja, de trommel was wat hoger neergezet, een beetje in het midden tussen beneden en boven. Hierdoor kwam er een stuk meer geluid van beide kanten. En hoe al die andere vakken meededen was prachtig om te zien ja.
 • 6 Oct 2019 om 12:59
  De sfeer was inderdaad echt top! Op een gegeven moment zat zelfs iedereen in vak 20 mee te doen, hopelijk mogen deze momenten nog vaak terugkomen
 • 6 Oct 2019 om 12:49
  Weer een top stuk Redmer!
 • 6 Oct 2019 om 12:45
  • Quote van 6 Oct 2019 om 12:39
   Ik denk dat we ontheffing moeten vragen om met 12 man te spelen zodat Halilovic ook in de basis kan. Geen van de andere middenvelders verdient het om uit de basis te verdwijnen maar Halilovic is een te goede en leuke voetballer om op de bank te zitten. Genoten van het spel gisteren. Terwijl er nog genoeg fout gaat. Maar de intentie, emergie en het spelplezier maakt het heerlijk om op de trinune te zitten. En ja, Veerman is de vlag op deze pretschuit.
  Ik henoot ook van de emergie op de trinune
 • 6 Oct 2019 om 12:44
  Complimenten weer Redmer. Toen Halilovic die bal aannam gister, dacht ik al aan jouw 10 keer raak.Daarnaast inderdaad een groot compliment aan het sfeervak gister. Werkte erg aanstekelijk richting het gehele stadion. Nu zorgen voor 20.000+ tegen Groningen. Enthousiasmeer anderen en neem ze mee! Hoorde trouwens dat de indeling van het sfeervak gister iets anders was. Dat kwam de sfeer in ieder geval ten goede.
 • 6 Oct 2019 om 12:39
  Ik denk dat we ontheffing moeten vragen om met 12 man te spelen zodat Halilovic ook in de basis kan. Geen van de andere middenvelders verdient het om uit de basis te verdwijnen maar Halilovic is een te goede en leuke voetballer om op de bank te zitten. Genoten van het spel gisteren. Terwijl er nog genoeg fout gaat. Maar de intentie, emergie en het spelplezier maakt het heerlijk om op de trinune te zitten. En ja, Veerman is de vlag op deze pretschuit.