Natafelen met Redmer | Klantenbinding met een jammerlijk luchtje

6
Natafelen met Redmer | Klantenbinding met een jammerlijk luchtje

In tegenstelling tot Fortuna Sittard hebben wij aan klantenbinding gedaan. Wij vielen aan, wilden winnen en bleven maar gaan. Zij uit Limburg deden weinig, scoorden warempel even vaak en stierven duizend schijndoden in kostbare minuten. Iets minder klantenbinding, maar het levert net zo veel punten op en dus voelde Fortuna zich de morele winnaar. Net als wij.

Voor rust was het allemaal niet geweldig. Het leek allemaal zelfs best wel op de wedstrijd tegen FC Twente zelfs. We waren beter en gevaarlijker, maar scoorden niet. Het grote verschil zat ‘m in die ene tegentreffer die onterecht en onverwacht binnen kwam dreunen. Vijftien minuten en een onhandige penalty later stonden we alweer gelijk en leek niets een ‘erop-en-erovertje’ in de weg te staan. 

En dus schoten we vaker dan ooit richting de goal, probeerden we alles wat binnen onze niet-scorende macht lag en viel er van de tegenstander niets te vrezen. Maar uit geen van die vloeiende aanvallen of individueel gecreëerde kansen viel daadwerkelijk een goal. Weer niet. Net als tegen Twente. Fortuna stal minuten, wij stalen harten. Maar de klok tikte verder.

Het slotoffensief kwam. Daarop volgde een slotoffensiever. En het eindigde met een slotoffensiefst. Allen met hetzelfde teleurstellende resultaat: nul goals. En dat was, net als tegen Twente, eigenlijk best eigenaardig. Een gelijkspel met een jammerlijk luchtje.

Heerenveen miste maar liefst zesentwintig keer. Ik slechts tien. Heerenveen schoot slechts één keer raak. Ik negen keer vaker.

Tien keer mis:

1. De tegengoal kwam uit het niets. Een beetje dom balverlies van Odgaard en het pleit was beslecht. Of was het een overtreding? Hoe dan ook, het had niet gehoeven. Op geen enkele manier.

2. Geel voor een schwalbe. Dat had ik al even niet gezien. Ik vond ‘m terecht en Mitchell zelf ook, volgens mij. Verder oerdom en hartstikke lelijk. Niet meer doen. Punt.

3. Dat was natuurlijk niet echt penalty. Maar we maakten ‘m wel. Daarna hadden we er hartstikke wel een moeten hebben, maar die kregen we dan weer niet. Leve de VAR. Soms.

4. Ik vind het stom en slordig van mezelf dat ik nog steeds verbazingwekkend weinig vind, voel en denk als ik Sven Botman zie lopen. Het kan zijn dat ik nog niet helemaal aan hem gewend ben, maar ik denk eerder dat ik juist al heel erg aan hem gewend ben.

5. Voetballers met oogkleppen op zijn akelig. Dat vond ik vroeger al toen ik zelf nog voetbalde in de fjes en dat vind ik nog steeds. Chidera Ejuke moet uitkijken dat hij niet zo’n voetballer wordt. Meer scharen dan geslaagde passes.

6. Pinto is een akelige vent. Maniertjes en zo. Maar goed, dat konden we wel zeggen over een heel groot deel van dit elftal van Fortuna. Dat vinden ze zelf blijkbaar ook, want ze stonden onderling nog even lekker te matten na afloop.

7. In een week dat je tegen FC Twente en Fortuna Sittard speelt, mag je niet tevreden zijn met twee punten. Tel de wedstrijd tegen FC Emmen erbij en dan blijkt dat we het niet goed doen regen gedoodverfde laagvliegers. 

8. Of ze hebben bij Fortuna de allerslechtste conditietrainer ooit óf ze deden een armetierige poging tot tijdrekken met al die pijntjes en minisiësta’s op het veld.

9. We scoren wederom te weinig. Dat ligt niet alleen aan de spits, maar  aan een totaalgebrek aan aan killersmentaliteit voor de goal.

10. Ondertussen lootten we even een uitwedstrijdje in de beker. Wie had dat gedacht...

Tien keer raak:

1. Mijn vader kon niet mee en dus mocht mijn zoon een vriendje meenemen. Het werd Maarten, van huis uit een supporter van FC Groningen. Hij heeft genoten en juichte bij de goal. Of hij nu fan is, weet ik niet, maar hij heeft al wel een pompeblêdenhart.

2. Alles wat gevaarlijk is, komt van Van Bergen. Soms van Ejuke, maar meestal van Van Bergen. Laten we nog even drie dagen op onze blote knieën blijven bidden dat hij nog even bij ons blijft.

3. Jens Odgaard zag er tevreden uit na zijn eerste doelpunt. Niet opgelucht of bevrijd. Gewoon Scandinavisch tevreden. Dat is een echte spits. Hij moet nog wel wat leren, maar daarom speelt hij ook bij ons.

4. Vorige week vond ik dat we alle debuten moeten vieren. Dat vind ik nog steeds en daarom staat Joey Veerman hier even in het zonnetje. En hij voetbalt als een baas, trouwens. Dat wordt een heule goeie!

5. Nou, nog maar eentje dan: Anders Dreyer. Nog niet echt doortastend, maar een prima pingelaar. Anders Breier.

6. We krijgen er dan wel geen geld voor, maar als je nu dat nieuws over de dochter van Luis Enrique hoort, hebben we toch de mooiste hoofdsponsor die er bestaat?

7. Vermaak is wat we wilden en vermaak is wat we krijgen. De resultaten zijn nog niet helemaal belonend en eerlijk, maar we kunnen niet zeggen dat er niks aan is bij ons in het stadion.

8. Het gras bij de buren is meestal groener, maar in dit geval zijn dat de kale plekken in het stadion. Jajajaja, ons stadion is leeg en er zit geen kip en zo. Dat weten we nu wel. Maar hebben we die grote felgroene plekken gezien in het afgrijselijk genaamde Hitachi Capital Mobility Stadion?

9. De meeste schoten (in totaal, niet per sé op doel) sinds 2013. Dat is zes jaar geleden. Zes jaar. Dat is meer dan tweehonderd wedstrijden. Klinkt alsof we op de weg terug zijn.

10. In de categorie ‘positief’: we hebben thuis nog niet verloren. Deze competitie pas één keertje. En in vergelijking met dezelfde wedstrijden in het afgelopen seizoen, doen we het ook beter. Wie positieve punten wil zien, vindt ze altijd.

Redmer Wijnsma

6 reacties ›
Om een reactie te plaatsen dien je in te loggen of te registreren, dit duurt maar 1 minuut!

 • 1 Sep 2019 om 12:38
  Ik heb nu al meer genoten dan heel vorig jaar!!
 • 1 Sep 2019 om 11:34
  • Quote van 1 Sep 2019 om 10:34
   Inderdaad. Hij had naast die penalty nog minimaal een keer moeten scoren. Als spits moet dat echt wel.
  Ejuke en Van Bergen hebben het idem, alleen bij hun ziet men het niet of wil men het niet zien. Zij missen ook kansen die perfect worden geassisteerd door Odgaard, en wanneer deze erin gaan heeft hij toch een aantal assists op zijn naam. We hebben 3 spelers in de voorhoede die kunnen ballen en een assist kunnen geven, maar niet kunnen scoren. Dat is bij een spits essentieel alleen missen de flankspeler idem kansen maar wordt daar niet over gepraat.
 • 1 Sep 2019 om 10:34
  • Quote van 1 Sep 2019 om 09:53
   Een of andere malloot die een columnpje schrijft. Waarom hebben we het hier eigenlijk over? ;-)

   Zonder gekheid, prima stukje weer! Alleen over Odgaard heb ik meer twijfels dan jij. Ik vind hem beter worden, maar zijn beperkingen zijn legio en hij mist m.i. rust in kansrijke positie. Laat dat nu net heel belangrijk zijn als spits. Bij die eerste poging van gister doet ie alles goed, maar de 2e schiet hij te gehaast, bij die wegdraaier kijkt ie niet goed en bij de laatste van Woudenberg ook veel te wild. Dat moet echt beter.
  Inderdaad. Hij had naast die penalty nog minimaal een keer moeten scoren. Als spits moet dat echt wel.
 • 1 Sep 2019 om 09:53
  Een of andere malloot die een columnpje schrijft. Waarom hebben we het hier eigenlijk over? ;-)

  Zonder gekheid, prima stukje weer! Alleen over Odgaard heb ik meer twijfels dan jij. Ik vind hem beter worden, maar zijn beperkingen zijn legio en hij mist m.i. rust in kansrijke positie. Laat dat nu net heel belangrijk zijn als spits. Bij die eerste poging van gister doet ie alles goed, maar de 2e schiet hij te gehaast, bij die wegdraaier kijkt ie niet goed en bij de laatste van Woudenberg ook veel te wild. Dat moet echt beter.
 • 1 Sep 2019 om 09:45
  Mooi stuk. Hoe krijg je het elke keer weer voor elkaar. Mijn complimenten.Ejuke is dan nog niet waar hij moet zijn maar ik kom wel voor hem naar het stadion. Alles is tot nu toe een verademing ten opzichte van vorig jaar.
 • 1 Sep 2019 om 09:43
  Weer een prima column! Lees het altijd met veel plezier!
zaterdag 14 maart 2020
18:30
Bekijk agenda › Voorspel wedstrijd ›