COLUMN | Bidden voor Jan

Het is altijd weer even oefenen zo aan het begin van het seizoen. Ik prevel zachtjes voor me uit in het stadion: Dresevic, Hahn, Floranus, Kongolo, Van Bergen. Die met dat baardje, is dat nou die Feik, of hoe spreek je dat uit? En die blonde is die gehuurde Duitser, of is dat Woudenberg of is het toch die van Ajax gehuurde verdediger?

Bij de thuiswedstrijd tegen Feyenoord heb ik het net een beetje onder de knie als er wordt gewisseld. "Wie is dat nou weer", fluister ik tegen mijn buurman. "Jan Raas, komt uit de jeugd". Heb ik mooi even gemist dat we iemand die naar een oud-wielrenner is vernoemd bij de talenten rond hebben lopen. Er komt ook nog ene Van der Heide het veld opdraven, ook nog nooit van gehoord, dacht eigenlijk dat ie van Feyenoord was.

Terug uit het stadion bekijk ik de samenvatting en interviews. Blijkt het om Arjen van der Heide en Jan Ras te gaan. Jan Ras: Hollandser kan een naam niet zijn. Hollandser kan een jongen er ook nauwelijks uit zien. Nuchtere teksten en een open blik. 'Zit een goede kop op' zeggen we dan. Komt ook nog uit Urk, de eerste profvoetballer uit dat markante dorp. Dat maakt het helemaal af. 

Wat een leuke, frisse knul en voetballen kan ie vast ook wel. Ik vind het ineens minder erg dat al die geruchten over transfers die door vage Twitteraccounts worden verspreid, nergens op gebaseerd zijn. We hebben ze gewoon al rond lopen en op de bank zitten. Waarom dan nog verder gezocht naar Denen en Serviërs van wie de enige verdienste is dat ze voor het nationale jeugdelftal zijn geselecteerd?

Jan Ras gelooft in een God die het niet erg vindt dat hij soms op zondag speelt en dan niet naar de kerk kan, lees ik afgelopen zaterdag in een interview met de 20-jarige speler in het AD. Dat haalt hij het doordeweeks wel in, "dan lees ik wat in de bijbel". Twee dagen later scheurt hij de kruisbanden van zijn knie tijdens een wedstrijd van het beloftenelftal en is de treurige kop: 'Knieblessure maakt einde aan seizoen Jan Ras'. Zo snel gaat dat. Je maakt je debuut, valt daarna nog twee keer in. Heel Urk kent je naam. Je zegt dat je niet altijd op zondag naar de kerk gaat en het scherm gaat op zwart.

Ik ben gereformeerd opgevoed en dus verdenk ik God er heel even van dat hij Jan straft. Want in Urk moet je twee keer per zondag naar de kerk. ‘Wat in de bijbel lezen’ op dinsdagavond komt natuurlijk niet in de buurt van compensatie. Maar kruisbanden afscheuren als straf? Dat is niet de God die ik ken, die Hersi die penalty liet missen en Foppe de Haan op de aarde zette. Ik weet niet of God het zo op Urkers heeft, maar hij heeft het natuurlijk wel goed voor met Jan Ras. Dit drama is dan ook niet Zijn schuld.

Het is ongelooflijke, domme, stompzinnige pech die heel veel voetballers in hun carrière een keer overkomt. Echter niet iedereen aan het begin van de voetballoopbaan, na een paar wedstrijden op het hoogste niveau. ‘Onze’ Sam Lammers kan in het rijtje, net als er een basisplaats bij PSV in zicht komt. Rick Karsdorp bij zijn debuut voor AS Roma.

Hoe zij terug gaan komen, moeten we nog zien. Er zijn genoeg voorbeelden van spelers die sterk terugkwamen na kruisbandblessure. Niet de minste: Van Nistelrooy Heitinga en Vlaar. En Calvin Stengs – in de eerste wedstrijd van wat zijn seizoen had kunnen worden. Dat stelde hij een jaartje uit en inmiddels speelt hij bij AZ de pannen van het dak.

Daar mag Jan Ras zich aan vasthouden. Over een jaar wordt hij een vaste waarde. Daar bidden wij de rest van het seizoen voor. Jan kan nu iedere zondag naar de kerk, op krukken, en kan iedere dag in de bijbel lezen. De saamhorigheid op Urk helpt hem ook dit keer door de ellende heen. Een jaar geleden brak hij zijn bovenarm bij een verkeersongeluk en ontfermde de vriendengroep zich over hem.

"Ze zaten hele dagen bij mij, om te kijken of het allemaal wel goed ging. Ze regelden het eten, dat soort dingen. Echt mooi." Kort geleden kende ik deze jongen niet en nu ben ik even stil van zoveel pech. Het moet gewoon goed gaan komen met Jan, dat kan niet anders.  

Het treurige nieuwsbericht over de blessure eindigt zo: 'Ras heeft bij Heerenveen een aflopend contract. De club is van plan die verbintenis te verlengen.' Prima, geen dag meer mee wachten.

Jaap Friso

(Per ingang van dit seizoen zullen er naast de vaste columnisten Marcel, Frank en Redmer maandelijks ook bijdrages zijn van andere fans. Zij maken ook onderdeel uit van de groep fans die met enige regelmaat aanschuiven bij Radio Camataru.)

Lees meer:
0 reacties
Agenda
za
30/03
RKC Waalwijk
20:00
SC Heerenveen
wo
3/04
SC Heerenveen
21:00
FC Twente
zo
7/04
SC Heerenveen
20:00
FC Utrecht
zo
14/04
Heracles Almelo
12:15
SC Heerenveen
do
25/04
SC Heerenveen
18:45
PSV
Bekijk de hele agenda
Stand
# Team GS DS P
8 FC Utrecht 26 -2 36
9 Fortuna Sittard 26 -11 34
10 Sparta Rotterdam 26 -5 31
11 SC Heerenveen 26 -7 31
12 Almere City 26 -17 30
13 PEC Zwolle 26 -13 28
14 Heracles Almelo 26 -25 26
Bekijk de hele stand