Natafelen met Redmer | Een wonderlijk gelijkspel zonder doelpunten

7
Natafelen met Redmer | Een wonderlijk gelijkspel zonder doelpunten

FC Twente is van oudsher een akelige tegenstander. Niet vervelend, wel altijd lastig. En dan kan het alle kanten op gaan. Dikke winst. Dik verlies. Een beker. Of zoals dit weekend: een wonderlijk gelijkspel zonder doelpunten. Maar was het vervelend? Nee, dat was het niet. Was het slecht? Nee, ook niet. Was het dan goed? Ook niet echt. Het was gewoon vermakelijk.

We hebben een best leuk voetballend aanvallend gedeelte van de ploeg. Dat wisten ze in Twente blijkbaar ook en dus lieten ze het voetballen over aan de verdedigende afdeling van ons elftal. En dat, lieve mensen, is niet echt wat wij moeten willen. Zo veeleisend duidelijk.

Twente voetbalde wat makkelijker en handiger, maar wist zelf niet echt heel erg gevaarlijk te worden. En dus was het een uitstekende truc van ze om die gevaarlijke momenten voor hen door ons te laten bedenken en creëren. Dat betekende trouwens niet dat we zelf niet gevaarlijk werden. Integendeel. We vielen waar dat kon aan dat het een lieve lust was. We scoorden er alleen net zo weinig als Twente: precies nul. Dat het bij rust nog 0-0 stond was een mirakel.

Na rust besloten wij dat we de verdediging van de tegenstander maar moesten gaan vastzetten in hun eigen strafschopgebied. Goed voorbeeld doet volgen, nietwaar? Toen bleek dat Twente eigenlijk tegen exact dezelfde problemen aanliep. Ook zij kwamen er voetballend maar heel matig uit en dat leverde ons weer mogelijkheden op.

De ruststand was ongelooflijk. Dat het na zeventig minuten ook nog steeds nulnul stond, was nog miraculeuzer. Dat het na negentig minuten spelen warempel nog steeds doelpuntloos was, was een godswonder. Maar we verloren niet en vorig jaar zouden we er in zo’n pot ook nog een jammerlijk af zijn gegaan. Dat is ook een soort winst.

Dan hieronder maar een paar keer raak. En ook wat missers.

Tien keer mis:

1. Wanneer ik naar de opstelling van FC Twente kijk, ken ik dus vrijwel niemand. London Selahi. Wie? Godfried Roemeratoe. Dus... Maar goed, dat kan ook aan de staat van mijn huidige voetbalkennis liggen. Ik zal de VI-seizoensgids nog eens verder bestuderen.

2. We zijn tig seizoenen en nog meer trainers verder, maar dat uitverdedigen en opbouwen van achteruit kunnen we nog steeds niet. We zullen het nooit leren ook. Wat een kermis.

3. Is dat al lang zo dat er een rek-en-strek-trainer meehuppelt met spelers die een warming-up doen? En is dat echt nodig?

4. Er vielen natuurlijk veel te weinig doelpunten. Veel te weinig.

5. Om mij heen op de tribune hoorde ik aanhoudend gemopper op Odgaard. Laten we dat niet te veel meer doen. Ik heb voldoende momenten gezien dat hij wél de goede dingen deed.

6. De wedstrijd ontaardde op bepaalde momenten in een officieus wereldkampioenschap Knullig Balverlies en ik weet niet of wij zo in de krant moeten willen komen.

7. Een beetje tropische warmte is prima. Lekker de korte broek aan. Maar ik zat toch nét iets te vaak met mijn benen te klittenbanden in het zweterige beenhaar van mijn buurman.

8. Het eerste kwartier dacht ik: de trainer van de tegenstander heeft elf klonen van zichzelf in zijn basis gezet. Dartel, frivool en flegmatiek fladderden de Gonzalootjes zich tikkend door onze linies. Zag er goed uit. Gelukkig bleken ze ook het rendement van hun coach over te hebben genomen.

9. Hicham Faik speelde matig. Dat heb je wel eens. Maar er kwamen wel heul weinig passes echt aan. Voor iemand op zijn positie met zijn trap en zijn spelinzicht moet dat echt beter.

10. Na de eerste wedstrijd had niemand het zien aankomen, maar we hebben echt wel een doelpuntenprobleempje. Odgaard, Bruijn, Ejuke, Van Bergen en al die anderen helpen vooralsnog iedere kans of mogelijkheid probleemloos om zeep.

Tien keer raak:

1. The return of the Triple G. Zijn tijd in het Heerenveenshirt was niet de meest succesvolle periode van de spelerscarrière van Gonzalo Garcia Garcia. Maar ik vond ‘m cool. Heel cool. Zo cool dat ik mijn kat ernaar vernoemd heb. RIP GGG (de kat), bienvenido de nuevo GGG (de trainer).

2. Een vol uitvak. Dat vinden we mooi als we er zelf in zitten. Dat vinden we dus ook mooi als de tegenstander dat doet. Een een mooi potje kabaal.

3. Er zaten een aantal onbegrepen briljantjes tussen, maar veel steekpasses waren leep en levensgevaarlijk. Daar hebben we de voetballers voor.

4. T-shirt, korte broek en een onnodige, maar voor de zekerheid meegenomen trui onder de kont. Voetbal is geen wintersport. Dit is het allermooist.

5. Ieder debuut moet je vieren. Dus ook het debuut van Van Rhijn.

6. Het is geen geheim wapen meer, maar de zwabberpegels van Dresevic zijn inmiddels wel gewoon een wapen te noemen. Lekkere vrij trap weer. Jammer van het latje.

7. Wéér de nul. Statistici onder ons hebben berekend dat dit nu al net zo vaak is gebeurd als het hele vorige seizoen. Hulde.

8. Ok, het was nul tegen nul. Maar we kunnen het niet bloedeloos noemen. Wie door de doelpuntloze opeenstapeling van fouten heen keek, zag een lekkere pot die niet verveelde. En dat is ook wat waard. Vind ik wel.

9. Volgende week spelen we net als deze week tegen een team waar we normaliter boven zouden moeten eindigen op de ranglijst. Laten we dat dan maar gewoon doen. Ik zie geen enkele reden waarom dat niet zou moeten lukken. 3-0.

10. De transfermarkt is nog een week open. Een hele week. Er gaan nog gave dingen gebeuren. Het is in ieder geval al gaaf om gespannen te wachten op het het wel of niet gebeuren van gave dingen. Hup Gerry!

Redmer Wijnsma

7 reacties ›
Om een reactie te plaatsen dien je in te loggen of te registreren, dit duurt maar 1 minuut!

 • 25 Aug 2019 om 22:19
  • Quote van 25 Aug 2019 om 12:54
   Zeker niet in het stadion geweest, als ik het zo lees.
  Ik zat anders wel in het stadion en ben het echt wel met hem eens. Natuurlijk gaat niet alles goed, maar wanneer ging wel echt alles goed bij ons? Anders zouden we wel kampioen worden
 • 25 Aug 2019 om 14:09
  • Quote van
   Deze quote is verwijderd.
  In het stadion is het zoveel "mooier" mwielenga.
 • 25 Aug 2019 om 14:06
  11e mis: er mag wel gericht op doel geschoten worden en er wordt gewacht om gewoon eens uit te halen op doel.
 • 25 Aug 2019 om 13:01
  • Quote van 25 Aug 2019 om 11:18
   Kortom, een vermakelijke pot voetbal voor het publiek. Ik heb me geen seconde verveeld. Dat was afgelopen seizoenen wel anders. Nog een paar spelers erbij, scoren en er staat ons een mooi seizoen te wachten. Johnny Jansen is onze man.
  Helemaal mee eens heb vertrouwen in Jansen.
 • 25 Aug 2019 om 12:54
  • Quote van
   Deze quote is verwijderd.
  Zeker niet in het stadion geweest, als ik het zo lees.
 • 25 Aug 2019 om 12:27
  • Quote van
   Deze quote is verwijderd.
  Kijk, zo wordt er eens positief naar gekeken. Ik hou d’r van! Ben het ook met je eens, misschien een iets romantiserende conclusie maar beter dan het negatieve gedram. We zijn nog maar een paar speelrondes op weg en het gaat de goede kant op. Vergeet niet dat er gebouwd gaat worden aan iets nieuws.
 • 25 Aug 2019 om 11:18
  Kortom, een vermakelijke pot voetbal voor het publiek. Ik heb me geen seconde verveeld. Dat was afgelopen seizoenen wel anders. Nog een paar spelers erbij, scoren en er staat ons een mooi seizoen te wachten. Johnny Jansen is onze man.