COLUMN | Kapitein Johnny als medicijn

"Hij is weer voorbij die mooie zomer", zong Gerard Cox’ ooit. Dat houdt ook in dat Marcel, Redmer en ik weer columns mogen schrijven over de club die ons het meest aan het hart gaat. De zomerstop kwam na het dramatisch slechte seizoen voor de fans en op de burelen van het Abe Lenstra Stadion als geroepen. Maar na een paar weken begint het toch weer te kriebelen.

Hoe gaat kind van de club Johnny Jansen het doen? Wat maakt Gerry Hamstra dit jaar van de selectie? Wie gaan er weg en wie gaan er komen? Tot 1 september als de tranferwindow is gesloten is het weer dagelijks genieten van het geruchtencircuit. Zelf ben ik erg blij dat Johnny Jansen de kans krijgt. Zijn enthousiasme over voetbal werkt aanstekelijk. Je ziet dat hij ontzettend blij en trots is dat hij eindelijk bij zijn club het mag gaan laten zien.

Als Jansen over voetbal praat straalt hij, als hij een voorbeschouwing geeft over de wedstrijd komen er geen bakken met clichés op je af zoals bij andere suffe opgeleide trainers na de mediatrainingen van de KNVB. Sterker nog, je krijgt weer ouderwets zin om naar de wedstrijd te gaan na een voorbeschouwing van Jansen. De inwoner van Noordwolde met de kleine pretoogjes is hét medicijn voor deze club. Een medicijn die de kwakkelende club hard nodig had.

Na het aantreden van Cees Roozemond in maart - van voorzitter van het Stichtingsbestuur tot algemeen directeur - is er verdeeldheid onder  fans gekomen. Over de 'good governance' hiervan viel veel te zeggen. Daarna was er de een 'offical' sponsormanager van 'SC Heereveen’, 'toevallig' net als Roozemond woonachtig in Bergen, die op amateuristische wijze mailings verstuurde naar 200 bedrijven.

Stopte GroenLeven als hoofdsponsor, wilde vervolgens onze jeugdteams sponsoren en vervolgens weer niet. Wat weer ophef veroorzaakt in de media. Tevens is er nog geen nieuwe hoofdsponsor en mist de club nu al twee maanden grote inkomsten hiervan. Roozemond beloofde in het supportersmagazine Feanfan dat er voor 1 juli een nieuwe sponsor op ons mooie shirt zou staan. Helaas is dat nog niet gelukt. Laten we zeggen haastige spoed is zelden goed, maar dat nog niet alles loopt zoals we willen is wel duidelijk. 
 
Toch is er positivisme. Op voetbalgebied zie je, in tegenstelling tot Jan Olde Riekerink, wat Johnny Jansen wil met zijn elftal. Hij werkt gericht aan zijn team op 'Foppeaanse' wijze. Hij weet wat de kracht is van dit team maar juist ook de zwakte. Hij maakt er een team van, die voor elkaar knokt en dat slaat aan op het publiek. Thuis tegen Feyenoord was er een sfeer die je lang niet hebt gevoeld en beleefd in het Abe Lenstra Stadion.

Een sfeer waar je weer bij wilt horen en wat als totaalresultaat heeft dat er meer seizoenskaarten zijn verkocht dan een ieder vorig jaar had verwacht. Laten we met zijn allen daarom weer oude tijden laten herleven zodat clubs weer met knikkende knieën naar ons Abe Lenstra Stadion komen. Wanneer wij als fans één zijn met het team en het team één is met de fans kunnen we nog veel mooie dingen beleven. 
 
Zeker, er moet nog veel gebeuren op het veld en op de kantoren van onze directie. Je kan het eens of oneens zijn over het reilen en zeilen van onze directeur, maar de support van ons als fans aan het team mag daar nooit de dupe van worden. Daarom is Johnny Jansen misschien wel onze kapitein en ons boegbeeld en zijn wij fans de wind in de zeilen van ons team. Tijd dat het weer gaat stormen in ons Abe Lenstrastadion. Schip Ahoy Johnny!

Frank Beenen

Lees meer:
0 reacties
Agenda
do
25/04
SC Heerenveen
18:45
PSV
vr
3/05
Almere City
20:00
SC Heerenveen
zo
12/05
SC Heerenveen
14:30
Vitesse
zo
19/05
Sparta Rotterdam
14:30
SC Heerenveen
Bekijk de hele agenda
Stand
# Team GS DS P
7 FC Utrecht 30 2 45
8 Go Ahead Eagles 30 5 42
9 Sparta Rotterdam 30 2 40
10 SC Heerenveen 30 -6 36
11 Fortuna Sittard 30 -18 35
12 Almere City 30 -18 33
13 PEC Zwolle 30 -18 32
Bekijk de hele stand