'Met sommige supporters heb je meer contact dan met je echte buren''

Een supporter van SC Heerenveen ben je niet voor even, dat ben je voor je hele leven. De fans die al tientallen jaren komen, hebben op de tribunes vriendschappen opgebouwd, mensen zien afhaken of simpelweg na een wedstrijd nooit meer teruggezien. Supporter hm_DR88 omschrijft zijn aanstaande 25-jarige jubileum als volgt.

Het is de komende week alweer exact 25 jaar geleden dat ik de eerste wedstrijd in het Abe Lenstra stadion bezocht na jarenlang de wedstrijden op Sportpark Noord aan de JH Kruisstraat gevolgd te hebben. Een vriendschappelijke wedstrijd tegen PSV. 

Een vaste plek in vak 18

Wat is er in die 25 jaar enorm veel gebeurd. Spelers kwamen en gingen. Bestuurders en trainers ook. Al hadden velen minder krediet bij de supporters dan waarop sommigen waarschijnlijk hadden gehoopt. Van een provincieclub met een hoog 'knuffelgehalte' naar een BVO met alle problematiek in een huidige maatschappij die voor velen steeds moeilijker wordt.

Vak 18 is een vak als zoveel vakken. Er zullen denk ik in die tijd ongeveer 500 supporters ingezeten hebben. Om mij heen mensen die SC Heerenveen een warm hart toedroegen. Voetbal bezoeken was voor mij meer dan alleen voetbal kijken. Je leerde veel mensen kennen. Praten over 'onze' club. Maar ook over allerlei andere dingen wat een ieder bezighield. Mensen uit Appelscha, Wolvega, Joure, Opende, Heerenveen, Dokkum, Sneek, Drachten…. Sommigen zaten er een paar jaar, anderen vele jaren langer.

Met sommigen had je meer contact mee dan met je echte buren. De 45-jarige supporter van toen zal nu 70 zijn. Soms werd men ziek en werd de plaats door een familielid of kennis tijdelijk bezet. Sommigen gingen dood (al dan niet na een lang ziekbed). Indrukwekkend blijven die herinneringen dat plotseling een 'onbekende' op die plek zat om te kunnen vertellen dat vader was overleden. 

Nog steeds kan ik een brok in de keel krijgen als ik terugdenk aan het moment toen mijn toenmalige buurman vertelde dat hij zeer ernstig ziek was en dat hij uitbehandeld was. Hier onmiddellijk aan toevoegend dat hij voor de sfeer en de gezelligheid kwam en dat hij zijn momenten in het stadion niet wilde laten vergallen door die rotziekte.

Een paar maanden later zag hij SC Heerenveen tegen FC Den Bosch Champions League-deelname veiligstellen. De tranen in zijn ogen in dit van emotie ontploffende stadion waren tranen van trots en blijheid maar ook van het besef dat het waarschijnlijk zijn laatste wedstrijd zou zijn. Dit laatste bleek waar te zijn. Later vertelde zijn familie hoe belangrijk hij zijn stadionbezoeken had ervaren. Zelfs toen hij al heel erg ziek was.

Supporters komen en gaan maar ook dit seizoen zit ik weer op mijn vaste plekje in vak 18. Veel bekende gezichten maar ook een aantal zijn er niet. Keuzes gemaakt, beslissingen genomen. Ook weer gelukkig veel nieuwe gezichten. Hopelijk zullen deze supporters ook op hun manier beleven wat veel van hun voorgangers hebben beleefd. Soms blij en opgetogen, soms teleurgesteld, soms euforisch en soms balend als een stekker. 

De ontmoeting maakt het moment waardevol. 

Ik heb in mijn dagelijkse leven veel pareltjes waar ik van kan genieten. Mijn plekje in vak 18 samen met anderen is er ook eentje. We gaan er weer voor. Met oudgedienden en met nieuwe gezichten.

Mijn plek in vak 18.

hm_DR88

Lees meer:
0 reacties
Agenda
za
30/03
RKC Waalwijk
20:00
SC Heerenveen
wo
3/04
SC Heerenveen
21:00
FC Twente
zo
7/04
SC Heerenveen
20:00
FC Utrecht
zo
14/04
Heracles Almelo
12:15
SC Heerenveen
do
25/04
SC Heerenveen
18:45
PSV
Bekijk de hele agenda
Stand
# Team GS DS P
8 FC Utrecht 26 -2 36
9 Fortuna Sittard 26 -11 34
10 Sparta Rotterdam 26 -5 31
11 SC Heerenveen 26 -7 31
12 Almere City 26 -17 30
13 PEC Zwolle 26 -13 28
14 Heracles Almelo 26 -25 26
Bekijk de hele stand