COLUMN | Over Michel Vlap, Filip Djuricic en dromen over later

"Moest net even denken aan Filip Djuricic en de acht miljoen euro die Benfica betaalde. Zouden er clubs zijn die nu hetzelfde over hebben voor Michel Vlap?" Toen ik dat begin mei op Twitter vroeg, kreeg ik bijval van medefans, maar ook lachende smileys terug van de moeder van Michel. Amper drie maanden is het toch realiteit geworden.

Voor acht miljoen euro verkaste Vlap naar Anderlecht. Speler blij, SC Heerenveen blij, dikke prima. Maar acht miljoen euro? Ik moet het nog maar zien of Vlap de hoge verwachtingen kan waarmaken die gepaard gaan met zo'n transfersom. Filip Djuricic kon voor hetzelfde transferbedrag weinig klaarspelen in de Portugese competitie en speelde sindsdien nooit langer dan anderhalf jaar bij dezelfde club.

Natuurlijk zijn er zijn veel verschillen tussen Vlap en Djuricic, maar ook opvallend veel overeenkomsten. Beiden kwamen op jonge leeftijd naar Heerenveen, kregen hun kans in het eerste elftal, kenden een terugval(letje) en vertrokken beiden op 22-jarige leeftijd naar een club in de Europese (sub)top. Vlap naar Anderlecht, Djuricic naar Benfica. Beiden voor acht miljoen euro.

Verschillen zijn er uiteraard ook, want voor die acht miljoen euro kocht Anderlecht een driejarig contract af, terwijl de verbintenis van Djuricic nog maar één seizoen doorliep. Met een langer contract was Djuricic dus eigenlijk nog meer waard geweest - maar ook met 'slechts' acht miljoen euro beschouwde de hoofdscout van Benfica Djuricic recent nog als "zijn grootste fout."

Vlap heeft daarentegen nog genoeg tijd om zich te bewijzen en hij zal die tijd ook nodig hebben. Als Anderlecht-fan zou ik al veel verwachten van een aankoop van acht miljoen euro, maar bij Heerenveen was hij nog niet de speler die de ploeg écht op sleeptouw nam. Wél scoorde hij met enige regelmaat en ging hij altijd voorop in de strijd. Niet voor niets is hij nog steeds erg geliefd in Friesland.

In de zoektocht naar een opvolger voor Vlap (en Rienstra) deed recent de naam van Djuricic weer de ronde. De Serviër heeft sinds zijn vertrek bij Heerenveen zoveel clubs versleten, dat er bijna geen land in Europa is waar hij nog niet heeft gespeeld. Toch was hij nergens zo op z'n plek als hier. Een terugkeer spreekt tot de verbeelding van iedere fan, maar financieel gaat Djuricic nooit zoveel willen inleveren.

Dat doe je enkel en alleen als je échte clubliefde kent. Zie daar het bruggetje naar Michel Vlap. Tenzij hij een Arjen Robben-achtige carrière gaat krijgen, zie ik hem over een jaar of tien, twaalf wel terugkeren in ons prachtige pompeblêdenshirt. Een paar kilootjes zwaarder, de donkerblonde lokken wat minder lang, maar nog altijd met die mooie ontwapenende lach en het oprechte voetbalplezier dat hem zo siert.

Het is superzonde dat Vlap als kind van de club uiteindelijk maar zo kort in het eerste elftal speelde. Ik vermoed dat Michel er eigenlijk net zo over denkt. Maar terugkeren kan natuurlijk altijd nog. Gerald Sibon - weliswaar geen 'kind van de club' - deed dat op latere leeftijd ook en we weten wat dat ons in 2009 heeft opgeleverd. SC Heerenveen een beker en Sibon een status als clublegende.

Voordat we verder hardop gaan nadenken over een dergelijk scenario in 2032 mag Michel eerst nog even zijn eigen dromen najagen - en daarbij wensen we hem allemaal veel succes!

Marcel Koppers

Lees meer:
0 reacties
Agenda
za
30/03
RKC Waalwijk
20:00
SC Heerenveen
wo
3/04
SC Heerenveen
21:00
FC Twente
zo
7/04
SC Heerenveen
20:00
FC Utrecht
zo
14/04
Heracles Almelo
12:15
SC Heerenveen
do
25/04
SC Heerenveen
18:45
PSV
Bekijk de hele agenda
Stand
# Team GS DS P
8 FC Utrecht 26 -2 36
9 Fortuna Sittard 26 -11 34
10 Sparta Rotterdam 26 -5 31
11 SC Heerenveen 26 -7 31
12 Almere City 26 -17 30
13 PEC Zwolle 26 -13 28
14 Heracles Almelo 26 -25 26
Bekijk de hele stand