Natafelen met Redmer | Een avond vol ouderwetsigheden

Het was een avond vol ouderwetsigheden. Alsof de woorden van Riemer hun uitwerking niet hadden gemist. Ik liep in een lange stoet naar het stadion, stond zowaar in een lange rij voor de poort, in het stadion rook alles en iedereen naar voetbal en voor ik het wist zat ik onder, achter en voor zo’n blauwe glinstervlag. Ik zwaaide verwachtingsvol en vol overgave.

Ik heb genoten. Niet omdat alles goed ging, maar wel omdat iedereen dat wel zo hard probeerde dat ik er enthousiast van werd en iedereen om mij heen ook. De knieën van mijn vader trilden weer van de spanning en de buurman aan de andere kant vloekte weer als nooit tevoren. Er heerste weer een voetbalsfeer in ons stadion. Eentje zonder cynisme en pessimisme. En daar hadden we ook wel weer eens recht op met z’n allen.

Ok, het resultaat viel uiteindelijk tegen, hoewel we vooraf waarschijnlijk massaal getekend hadden voor een puntje. Maar het resultaat is ook maar het resultaat. Ik snap heel goed dat we de punten nu heel hard nodig hebben, maar we kunnen toch nooit ontevreden zijn met deze wedstrijd? Hooguit met de eindstatistieken ervan. En dat weiger ik deze keer.

Laten we gewoon met elkaar afspreken dat deze wedstrijd de nieuwe oude norm wordt. Dezelfde sfeer, dezelfde passie, dezelfde toeschouwers, dezelfde bezieling. Dan gaan we heus niet alle wedstrijden winnen, maar dan hebben we nog wel een paar leuke (thuis)wedstrijden in het verschiet. En dan sprokkelen we uiteindelijk ook heus genoeg punten bij elkaar om uit de gevarenzone te blijven.

Toch wat aandachtspuntjes over de wedstrijd. En natuurlijk tien welverdiende pluspunten.

Tien keer mis:

1. Toen Pereiro ging aanleggen voor de vrije trap vreesde ik al een beetje. Het muurtje hielp ook niet echt mee. Maar die bal kwam uiteindelijk toch echt in het hoekje van Hahn.

2. In de categorie slechte woordspelingen: Hornkramp. Alweer.

3. En in diezelfde categorie: Pijn Schaars. De verslagenheid waarmee hij om zich heen keek toen hij om op de grond lag, verried veel meer dan pijn. Stijn is op, kapot en murw. Eeuwig zonde.

4. Rustig uitverdedigen kunnen we niet. Het is mij dan ook een volkomen raadsel waarom er toch zo vaak werd gekozen voor bijvoorbeeld een korte doeltrap. Ook die belandde uiteindelijk over de boarding, maar dan via twee extra schijven.

5. Niets zo zuur als een tegengoal in de allerlaatste minuut die je afhoudt van een overwinning op de koploper. Maar daar Malen wij niet om. Het veranderde slechts de stemming, niet de trots.

6. De manier waarop Sam Lammers een paar keer op een beslissend moment de bal van zijn voet liet springen was beteuterend. Hij speelde al een ondankbare wedstrijd, zoals zo vaak in een thuiswedstrijd. Mensen die zeggen dat hij appjes kreeg uit Eindhoven zijn flauw.

7. Wat een ellende met zo veel toeschouwers, zeg. Ik stond werkelijk overal in de rij: bij de ingang, bij de wc, bij de catering, weer bij het bier en weer bij de uitgang. Kunnen we volgende keer weet rustig en gezellig met z’n zestienduizenden zijn?

8. En toch vrees ik een beetje voor volgende week. Gegronde angst? Ik weet het niet. Strijden tegen PSV lijkt logisch, maar of dat tegen Fortuna ook zo vanzelfsprekend is...

9. Kik Pierie speelde wederom beresterk. Hij maakt slechts twee foutjes. Dubbelzuur dat juist die twee foutjes twee tegendoelpunten opleverden.

10. Uit protest en respect laat ik punt tien leeg. Nou ja, figuurlijk leeg. Ik ben trots op het team, heb genoten van de wedstrijd en vond het zo ongelooflijk lekker om weer eens vijfennegentig minuten lang met hart en ziel in een wedstrijd te zitten. Het was ouderwets mooi.

Tien keer raak:

1. Na drie minuten hadden we al de mazzel waar we al maanden naar smachtten. Hij werd van richting veranderd, leek lichtelijk houdbaar en werd toch een goal. Wat een start.

2. De eerste helft had, mede geholpen door die vroege goal, de schwung en strijd die we zo graag willen zien. Juist nu. We vielen aan om te winnen en we vochten om onszelf te bewijzen.

3. Mijn persoonlijke favoriet Nemanja Mihajlovic liet in de eerste helft zien waarom het helemaal geen vanzelfsprekendheid is dat mijn persoonlijke reservefavoriet Dennis Johnsen een basisplaats komt confisqueren.

4. De Vlappiaanse frommelgoal was er weer eentje om in te lijsten. Het lijkt allemaal rommelig en per ongeluk, maar hij prutste zichzelf er oh zo handig en vaardig uit.

5. Persoonlijk succesje: als meester van groep zes maakte mijn hart een huppeltje toen ik de helft van de leerlingen uit mijn klas achter me op de tribune zag zitten. En aan het gezwaai te zien vonden ze het ook leuk om mij te zien.

6. Wij, toeschouwers, werden opgezweept door Schaars, aangevuurd door Vlap en aangemoedigd door Van Bergen. Maar de allerallerallermooiste aansporing kwam van Woudenberg die al zijn energie overbracht op het publiek nadat hij een bal in de slotfase over de achterlijn gleed. Hij schreeuwde en wij schreeuwden terug. Hij balde zijn vuisten en wij sloegen terug.

7. ‘Sta op voor Heerenveen’. Lang geleden dat ik dat gehoord had. Maar we deden wat we zongen. We stonden voor ze op, we stonden achter ze en zullen achter ze blijven staan. Forza Heerenveen.

8. De pass van Pierie op Johnsen. Wauw. Precies ver genoeg met de buitenkant van de linkerwreef gestreeld. Precies nét genoeg om de bal over het hoofd van Dumfries te vlijen. Gewoon wauw. 

9. Er zaten zaterdagavond zo’n vijfduizend ‘bonussupporters’ op de tribune. Daarvan zullen er toch zeker drieduizendzeshondervierentachtig zo genoten hebben dat ze er de volgende keer weer bij willen zijn. We krijgen de keet vanzelf weer vol!

10. In de eerste vijf wedstrijd na de winterstop verliezen we er, ondanks een loeizwaar programma, maar eentje. Dat is prima. Hartstikke prima.

Redmer Wijnsma

Lees meer:
0 reacties
Agenda
za
30/03
RKC Waalwijk
20:00
SC Heerenveen
wo
3/04
SC Heerenveen
21:00
FC Twente
zo
7/04
SC Heerenveen
20:00
FC Utrecht
zo
14/04
Heracles Almelo
12:15
SC Heerenveen
do
25/04
SC Heerenveen
18:45
PSV
Bekijk de hele agenda
Stand
# Team GS DS P
8 FC Utrecht 26 -2 36
9 Fortuna Sittard 26 -11 34
10 Sparta Rotterdam 26 -5 31
11 SC Heerenveen 26 -7 31
12 Almere City 26 -17 30
13 PEC Zwolle 26 -13 28
14 Heracles Almelo 26 -25 26
Bekijk de hele stand