''Soms kun je beter de beste zijn bij ons dan vijftiende bij Ajax''

6
''Soms kun je beter de beste zijn bij ons dan vijftiende bij Ajax''

SC Heerenveen voert sinds dit seizoen een test uit om het zogeheten 'geboortemaandeffect' aan te pakken. Uit de statistieken blijkt namelijk dat talenten die in het begin van het jaar geboren zijn, een grotere kans hebben om het profvoetbal te halen.

Spelers uit hetzelfde geboortejaar worden vaak met elkaar vergeleken, terwijl zij een flink aantal maanden van elkaar kunnen verschillen qua groei in lengte, maar ook op motorisch vlak. "We proberen een test te doen met het verwisselen van leeftijdsgroepen naar aanleiding van het geboortemaandeffect", vertelt hoofd jeugdopleiding Michel Jansen in Groot Heerenveen.

"Dat wil zeggen dat jongens die in juli tot december geboren zijn en normaal in de categorie 'jonge spelers' zouden vallen, nu juist de ouderen van de groep zullen zijn. En jongens die normaal gesproken de oudere spelers van de lichting zijn, zijn ineens in een lichting daarboven weer de jongere spelers", vervolgt Jansen, die benieuwd is naar de uitkomsten van de test.

Het is voor SC Heerenveen - als relatief kleine club - heel belangrijk om interessant te blijven voor grote talenten. "Er zijn spelers van bijvoorbeeld een Ajax of een andere BVO die inzien dat er bij SC Heerenveen misschien meer mogelijkheden zijn om uiteindelijk het eerste elftal te halen. Soms kun je beter de beste zijn bij SC Heerenveen dan de nummer vijftien bij Ajax."

Jansen wil om die reden dat de jeugdteams altijd op het hoogste niveau moeten spelen. "Voor spelers moet SC Heerenveen een aantrekkelijke club zijn. Daarbij is het ook interessant om na te denken over de doorstroom van de jongste leeftijdscategorieën en niet te snel spelers uit te laten stromen."

6 reacties ›
Om een reactie te plaatsen dien je in te loggen of te registreren, dit duurt maar 1 minuut!

 • 22 Jan 2021 om 18:43
  • Quote van 22 Jan 2021 om 16:01
   Als je talenten nog wil behouden moet er toch echt meer in geïnvesteerd worden, met name de trainingsfaciliteiten, Skoatterwald begint toch echt armoedig te worden
  Dat is inderdaad de ene kant, aan de andere kant is er met goede trainers en dit onderzoek veel winst te boeken op kwaliteit. Alleen moet daarvoor eerst de bezem door de jeugdopleiding
 • 22 Jan 2021 om 16:01
  Als je talenten nog wil behouden moet er toch echt meer in geïnvesteerd worden, met name de trainingsfaciliteiten, Skoatterwald begint toch echt armoedig te worden
 • 22 Jan 2021 om 15:58
  Net of die Buitink zo'n wereldspeler is... boeiend...
 • 22 Jan 2021 om 15:56
  • Quote van 22 Jan 2021 om 15:13
   Liever naar pec dan heerenveen
  Dat slaat ook weer nergens op heb.
 • 22 Jan 2021 om 15:13
  Liever naar pec dan heerenveen
 • 22 Jan 2021 om 15:08
  Off topic: Buitink soap is definitief klaar. Hij is een half jaar verhuurd aan PEC.
Saturday 13 March 2021
16:30
Bekijk agenda › Voorspel wedstrijd ›