''In het veld moeten spelers tegenwoordig echt een drempel over''

0
''In het veld moeten spelers tegenwoordig echt een drempel over''

Al bijna een decennium maakt het eco-coachen onderdeel uit van de jeugdopleiding van SC Heerenveen. Kort samengevat zorgt deze aanpak ervoor dat talenten zich ook buiten het voetbalveld op fysiek, mentaal en sociaal gebied zo goed mogelijk kunnen ontwikkelen.

"Jongeren hebben geen interactie met hun omgeving meer, wij proberen dat terug te brengen", vertelt krachttrainer Steven Edelenbos in gesprek met Trouw. "We zien hier de resultaten van een samenleving die in verregaande mate individualiseert. Vroeger maakten kinderen deel uit van vriendengroepen, dat fenomeen is bijna volledig verdwenen. De pleintjes zijn leeg, er gebeurt niets meer op straat."

"De jongeren kennen geen groepsdynamiek meer. Een beetje ravotten, stoeien, aan elkaar zitten, je ziet het niet op straat. In het veld moeten de spelers tegenwoordig echt een drempel over als ze er in een persoonlijk eens flink in willen kleunen", vervolgt Edelenbos, die nauw samenwerkt met de trainers van de jeugdelftallen om de training zo af te stemmen dat ze zoveel mogelijk impact hebben.

Zo wordt de ene keer aandacht besteed aan rugby of atletiek en de andere keer aan yoga en psychologie. "Opleiden staat of valt immers met verantwoorde didactische aanpak, benadrukt hij. "Je kunt voor vechtsport wel iemand als Badr Hari voor de groep zetten, maar daar schiet je uiteindelijk niets mee op", besluit Edelenbos.

0 reacties ›
Om een reactie te plaatsen dien je in te loggen of te registreren, dit duurt maar 1 minuut!

zaterdag 23 januari 2021
21:00
Bekijk agenda › Voorspel wedstrijd ›