Van der Kamp: ''Ik krijg jaarlijks duizend e-mails over jeugdspelers''

0
Van der Kamp: ''Ik krijg jaarlijks duizend e-mails over jeugdspelers''

Sinds een jaar is Marten van der Kamp nu hoofd jeugdscouting bij SC Heerenveen. De oud-keeper (49) van de Friezen houdt zich in die rol bezig met de scouting van spelers vanaf ongeveer tien jaar, waarbij er naast talent vooral ook op mentaliteit wordt geselecteerd.

"Onze jeugdacademie start bij de Onder-11. Tot en met de Onder-15 willen we alleen spelers uit Noord-Nederland vastleggen. Twintig scouts zijn hiervoor elk weekend op pad", vertelt Van der Kamp in het magazine van Voetbal Friesland. Daarnaast schakel ik met amateurclubs en heb ik contact met tipgevers. Ik krijg jaarlijks duizend e-mails over jeugdspelers."

Van tipgevers, zaakwaarnemers, ouders die hun kind onder de aandacht brengen, etcetera. Verder heb ik contact met vier scouts die landelijk opereren én zijn er buitenlandse connecties." Scandinavië blijft daarbij een belangrijk focusgebied. "Die jongens passen hier doorgaans goed. Qua spel, maar vooral ook wat persoonlijkheid, karakter en cultuur betreft. Een werkende formule, zo heeft het verleden bewezen."

Van der Kamp heeft tot slot nog een tip voor jonge spelers die het tot prof willen schoppen. "Je moet beseffen dat minder dan 1% van alle voetballers in het profvoetbal terecht komt. Je moet talent hebben, maar vooral plezier in het spelletje én de wil om heel hard te werken. Mentaliteit is cruciaal, veel trainen en elke dag beter willen worden."

"En niet alleen bij je voetbalclub, maar ook op straat en veldjes in de buurt. Dat zijn de beste leerscholen", aldus Van der Kamp, die zelf op hoog amateurniveau keepte bij onder meer VV Sneek en Drachtster Boys.

0 reacties ›
Om een reactie te plaatsen dien je in te loggen of te registreren, dit duurt maar 1 minuut!

zaterdag 12 september 2020
18:45
Bekijk agenda › Voorspel wedstrijd ›