Van der Kamp: ''Ik krijg jaarlijks duizend e-mails over jeugdspelers''

Sinds een jaar is Marten van der Kamp nu hoofd jeugdscouting bij SC Heerenveen. De oud-keeper (49) van de Friezen houdt zich in die rol bezig met de scouting van spelers vanaf ongeveer tien jaar, waarbij er naast talent vooral ook op mentaliteit wordt geselecteerd.

"Onze jeugdacademie start bij de Onder-11. Tot en met de Onder-15 willen we alleen spelers uit Noord-Nederland vastleggen. Twintig scouts zijn hiervoor elk weekend op pad", vertelt Van der Kamp in het magazine van Voetbal Friesland. Daarnaast schakel ik met amateurclubs en heb ik contact met tipgevers. Ik krijg jaarlijks duizend e-mails over jeugdspelers."

Van tipgevers, zaakwaarnemers, ouders die hun kind onder de aandacht brengen, etcetera. Verder heb ik contact met vier scouts die landelijk opereren én zijn er buitenlandse connecties." Scandinavië blijft daarbij een belangrijk focusgebied. "Die jongens passen hier doorgaans goed. Qua spel, maar vooral ook wat persoonlijkheid, karakter en cultuur betreft. Een werkende formule, zo heeft het verleden bewezen."

Van der Kamp heeft tot slot nog een tip voor jonge spelers die het tot prof willen schoppen. "Je moet beseffen dat minder dan 1% van alle voetballers in het profvoetbal terecht komt. Je moet talent hebben, maar vooral plezier in het spelletje én de wil om heel hard te werken. Mentaliteit is cruciaal, veel trainen en elke dag beter willen worden."

"En niet alleen bij je voetbalclub, maar ook op straat en veldjes in de buurt. Dat zijn de beste leerscholen", aldus Van der Kamp, die zelf op hoog amateurniveau keepte bij onder meer VV Sneek en Drachtster Boys.

Marten van der Kamp Hoofd Jeugdscouting van SC Heerenveen:

“Mentaliteit is cruciaal. Niet alleen bij je voetbalclub actief zijn, maar ook op straat en veldjes in de buurt. Dat zijn de beste leerscholen.”https://t.co/YIpFhcU3Sg

Magazine bestellen?https://t.co/DR6WoXDoot pic.twitter.com/EnVNr90h0p

— Voetbal Friesland (@VoetbalFRL) July 1, 2020

Lees meer:
0 reacties
Agenda
do
25/04
SC Heerenveen
18:45
PSV
vr
3/05
Almere City
20:00
SC Heerenveen
zo
12/05
SC Heerenveen
14:30
Vitesse
zo
19/05
Sparta Rotterdam
14:30
SC Heerenveen
Bekijk de hele agenda
Stand
# Team GS DS P
7 FC Utrecht 30 2 45
8 Go Ahead Eagles 30 5 42
9 Sparta Rotterdam 30 2 40
10 SC Heerenveen 30 -6 36
11 Fortuna Sittard 30 -18 35
12 Almere City 30 -18 33
13 PEC Zwolle 30 -18 32
Bekijk de hele stand