'Ik ben nog niet de oude, misschien word ik dat ook nooit meer''

Afgelopen seizoen was het een publiek geheim dat beloftentrainer Chris de Wagt te kampen had met een zware ziekte. Een zeldzame vorm van botkanker zette zijn leven volledig op zijn kop, maar de 34-jarige Sneker, vader van twee kinderen, heeft inmiddels hoop op betere tijden.

De afgelopen tien maanden stonden voor De Wagt volledig in het teken van veertien zware chemokuren die hij in Amsterdam moest ondergaan. "Verschrikkelijk", blikt de voormalige verdediger van SC Cambuur terug in de Leeuwarder Courant. Met name eerste maanden vielen de bijwerkingen van de kuur hem enorm zwaar. "Het moeilijkst was dat ik in die periode maar zelden een goeie dag had."

"Dat ik niet eens fit genoeg was om een stukje te wandelen. Gelukkig heb ik nooit overgegeven vanwege de chemo, maar door al die bijwerkingen waarvan je ’s nachts niet kunt slapen ga je door een hel. Dan denk je: ik kan dit niet. Ik kan me toch niet tien maanden zo voelen? Wat heb ik dan voor leven?", vervolgt De Wagt, die op dat moment niet wist of de behandelingsmethode zou aanslaan.

Als dat niet het geval zou zijn, dan zou het een moeilijk verhaal worden. "Dan is het afgelopen, dat wist ik", aldus De Wagt, die in januari na vier chemokuren het eerste resultaat hoorde. De arts had goed nieuws voor hem: 'Het is niet erger geworden, het gaat beter.' "Dat is dan zo’n opluchting. Het klinkt hard, maar je zit in de wachtkamer met de kans dat je te horen krijgt dat je dood gaat."

"Dat is heel beangstigend, onwerkelijk. Maar zo zit het wel. Ik ben niet naïef." Inmiddels gaat het naar omstandigheden een stuk beter met De Wagt en zit zijn laatste chemokuur erop. Komende week hoort hij het resultaat van de laatste scans. "Het is gewoon spannend. Er is altijd een kans dat de ziekte terugkeert, maar ik wil me daar niet constant zorgen om maken."

Gevoelsmatig gaat het in elk geval stukken beter met de Fries. "Ik ben nog niet de oude, misschien word ik dat ook nooit meer. Het belangrijkst is dat ik geestelijk goed ben. Dat is altijd zo geweest, ook op mijn dieptepunt. Ik ben niet depressief geworden. Ik ben geestelijk getest, maar niet gebroken", aldus De Wagt.

LC+| Oud-voetballer Chris de Wagt verloor door kanker de controle over zijn leven, nu is hij langzaam op de weg terug https://t.co/lhnlOfsqHL

— Leeuwarder Courant (@lc_nl) September 29, 2019
Lees meer:
0 reacties
Agenda
do
25/04
SC Heerenveen
18:45
PSV
vr
3/05
Almere City
20:00
SC Heerenveen
zo
12/05
SC Heerenveen
14:30
Vitesse
zo
19/05
Sparta Rotterdam
14:30
SC Heerenveen
Bekijk de hele agenda
Stand
# Team GS DS P
7 FC Utrecht 30 2 45
8 Go Ahead Eagles 30 5 42
9 Sparta Rotterdam 30 2 40
10 SC Heerenveen 30 -6 36
11 Fortuna Sittard 30 -18 35
12 Almere City 30 -18 33
13 PEC Zwolle 30 -18 32
Bekijk de hele stand