''Van de drie penalty's daarvoor waren er tweeënhalf overduidelijk''

4
''Van de drie penalty's daarvoor waren er tweeënhalf overduidelijk''

De KNVB heeft de UEFA gevraagd de oefenwedstrijd van SC Heerenveen tegen Standard Luik te onderzoeken. In dat duel werden vier strafschoppen gegeven en moest één penalty worden overgenomen. SC Heerenveen besloot na de laatste beslissing van het veld te stappen.

Voormalig toparbiter Mario van der Ende heeft de beelden van het oefenduel bekeken en snapt dat scheidsrechter Raul Nicolas Espejo de laatste strafschop liet overnemen. "Spelregeltechnisch kon dat inderdaad door te vroeg inlopen", zegt Van der Ende in De Telegraaf.

"De jongen die eerst buiten beeld was (Stefano Marzo), was naar mijn idee ook wel erg snel bij de bal. Van de drie penalty's daarvoor waren er, laat ik zeggen, tweeënhalf overduidelijk." Van der Ende was afgelopen week zelf bij de oefenwedstrijd tussen ADO Den Haag en het Albanese Skenderbeu Korce.

Ook dat duel is door de KNVB aangekaart bij de UEFA. Van der Ende drukt matchfixing de kop in. "Ik heb núl verdachte gevallen gezien", zegt hij. "Daar liep een wat oudere Spaanse scheidsrechter, die totaal géén beslissende invloed had op de wedstrijd."

"Hij gaf bijvoorbeeld niet vijf keer een dubieuze vrije trap op de rand van het strafschopgebied. De goals waren ook gewoon huis-tuin-en-keukendoelpunten, totaal niets raars aan af te zien."

4 reacties ›
Om een reactie te plaatsen dien je in te loggen of te registreren, dit duurt maar 1 minuut!

 • 13 Jan 2015 om 12:03
  Laat ze het lekker maar onderzoeken, zal mij verder niet boeien. Gaat over een oefenwedstrijd nul komma nul op het spel.
 • 13 Jan 2015 om 11:57
  Vaag dit weer. Dus als je snel bij de bal bent dan zul je wel te vroeg zijn ingelopen? Typische reactie van een oude scheids, die een poging waagt zijn vak te verdedigen. Als je de beelden 10 keer bekijkt weet je zeker dat Marzo precies optijd vertrok. En dat de speler die de penalty nam onhandig stil staat. Daardoor lijkt het misschien dat Marzo er wel heel snel bij is. Maar dat gaat voor van der Ende blijkbaar te snel om te kunnen bevatten.
 • 13 Jan 2015 om 11:41
  Die mensen dekken elkaar toch altijd, eens een scheidsrechter , altijd een scheidsrechter.
 • 13 Jan 2015 om 09:08
  Ik vind het wel sterk dat Van der Ende op basis van een vermoeden (dat hij wel erg snel bij de bal was) kan stellen of iemand te vroeg is ingelopen. Helemaal omdat hij stelt dat Marzo eerst buiten beeld staat. Sterker nog een andere speler (Namli geloof ik) was eerder bij de bal, die stond in beeld en je ziet gewoon dat hij netjes wachtte maar gewoon snel uit de startblokken was. En dat Van der Ende ook nog die ene strafschop als een halve duidelijke strafschop neerzet. Heeft zeker een klap van de molen gehad. Daarnaast waren de eerste 2 misschien wel duidelijk, maar natuurlijk makkelijk gegeven. Als deze man voor de KNVB het rapport gaat doen, hoef je geen wedstrijd meer aan te geven op matchfixing, want meneer ziet toch helemaal niets. Bij die wedstrijd van ADO waren er juist zeer opvallende gok odds die ipv stijgden juist daalden, wat een winst voor ADO zou suggereren. Tja en een scheidsrechter hoeft natuurlijk niet overal de beslissende stempel in te hebben, het kan ook een speler of een heel team zijn. Als die allemaal een stapje minder lopen, dan kan een ploeg het makkelijker krijgen om te scoren.
Sunday 26 September 2021
14:30
Bekijk agenda › Voorspel wedstrijd ›