Samaras schiet zich naar heldenstatus in Griekenland

Bijna twee jaar lang scoorde Georgios Samaras niet voor zijn nationale team, maar toen de Grieken hem dinsdagavond nodig hadden stond de oud-Heerenvener klaar om hen naar de laatste zestien van het WK te schieten. Het betekende het einde van Ivoorkust op het WK, dat lange tijd dacht dat het met een 1-1 door was naar de volgende ronde.

De beslissing in de wedstrijd viel in de allerlaatste minuten van de wedstrijd, toen Georgios Samaras wilde uithalen, maar aangetikt werd door Sio. Daardoor kon de voormalige Heerenveen-spits niet uithalen en trapt hij zichzelf achterop zijn hiel. Strafschop, oordeelde de scheidsrechter en Samaras schoot raak.

Gezien het spelbeeld was dat niet geheel onterecht. In de eerste helft resulteerd een Ivoriaanse fout in een schot van Jose Cholevas op de lat. De tweede kans was wel raak: Oud-Twentespeler Cheick Tioté verspeelde knullig de bal, waarna Andreas Samaris op aangeven van Samaras binnenschoot.

Ivoorkust was rijp voor de sloop, maar Wilfried Bony zorgde een kwartier voor tijd voor de tijdelijke verlossing. De voormalig Vitessenaar werd bediend door Gervinho en tikte de bal onberispelijk binnen. De wedstrijd die voor rust zo saai was, was nu ontvlamd. De Grieken vochten voor hun laatste kans en leken geslagen, tot de allerlaatste minuut.