Heerenveen blijft bij NEC steken op een gelijkspel

Heerenveen had in de wedstrijd tegen NEC het betere van het spel, maar het resulteerde niet in drie punten. De wedstrijd eindigde zoals het begon: 0-0. Heerenveen blijft door het gelijkspel negende in de Eredivisie.

Heerenveen trad zoals verwacht aan zonder Bas Dost. Coach Ron Jans moest door een schorsing van centrale verdediger Arnold Kruiswijk wel wijzigingen in zijn defensie aanbrengen. Milan Kopic en Igor Djuric vormden het onwennige hart van de afweer, aanvoerder Michel Breuer speelde weer eens als rechtsback.

NEC slaagde er niet in de Friese verdediging in de eerste helft in de problemen te brengen. De Nijmeegse opbouw was slordig en voorspelbaar. Topscorer Björn Vleminckx (zeventien treffers) was slechts één keer gevaarlijk. In de vijfde minuut kopte de Belg van dichtbij te slap in om doelman Kevin Stuhr Ellegaard te verrassen.

Bij Heerenveen kwam het meeste gevaar van vleugelspits Roy Beerens. Hij kreeg alle ruimte van linksback Rémy Amieux, die zich met de behendige aanvaller totaal geen raad wist. Van de vele voorzetten van Beerens kwamen er te weinig aan. In de 39e minuut bediende hij dan toch eindelijk middenvelder Christian Grindheim op maat. Doelman Jasper Cillissen redde fraai op de kopbal van de Noor.

Dat deed zijn collega Stuhr Ellegaard kort na de rust ook op een prima doelpoging van Vleminckx met het hoofd. Een minuut later mocht Dost zich gaan warmlopen. De clubtopscorer (acht treffers) kreeg een hartelijk applaus, dat hij dankbaar beantwoordde met een handklapje boven zijn hoofd.

In de 71e minuut kwam Dost het veld in voor concurrent Viktor Elm, die enkele seconden daarvoor nog een grote kans had laten liggen. De 'verloren zoon' leek in de 86e minuut zowaar raak te koppen. Doelman Cillessen greep schitterend in. Dat deed collega Stuhr Ellegaard zes minuten eerder ook op een vlammend schot van Vleminckx. Daardoor bleef het 0-0, ook al omdat een ouderwetse scrimmage voor het NEC-doel in de extra tijd geen Friese treffer opleverde.

Opstelling Heerenveen: Stuhr-Ellegaard, Breuer, Kopic, Djuric, Jong a Pin, Grindheim, Djuricic, Väyrynen, Beerens, Elm ('71 Dost), Assaidi.