Heerenveen-Ajax: zo mager verging het Heerenveen de laatste jaren in het eigen Abe Lenstra Stadion

Aankomende zaterdag neemt SC Heerenveen het in het Abe Lenstra Stadion op tegen Ajax, de regerend kampioen van Nederland en de koploper in de eredivisie. Tijd om terug te blikken op de voorgaande edities tussen beide ploegen in Heerenveen. Goed verging het Heerenveen niet.

Het laatste duel dat beide ploegen speelden, werd op 4 april van dit jaar afgewerkt in Heerenveen. Sportclub Heerenveen kwam in die wedstrijd in de 27e minuut op voorsprong door een doelpunt van Mitchell van Bergen, die Edson Alvarez voorbij snelde en langs Maarten Stekelenburg schoot. Door doelpunten van Dusan Tadic in de 36e minuut en een goal van Sébastien Haller in de 61e minuut, trok Heerenveen toch aan het kortste eind. Een maand eerder verloor de ploeg van Johnny Jansen kanslozer van Ajax in de halve finale van de KNVB-beker, ook in Heerenveen (doelpunten Davy Klaassen, Dusan Tadic en David Neres).

In maart 2020 ging het Heerenveen niet veel beter af in eigen huis. Ajax kwam door drie doelpunten in een tijdsbestek van 6 (!) minuten in de tweede helft op 0-3, waarna Mitchell van Bergen 4 minuten na het laatste doelpunt van Ajax voor de 1-3 tekende. Na de 10 gekke minuten werden er geen veranderingen meer aangebracht in de score.

In 2019 vond er door de coronauitbraak geen Heerenveen-Ajax plaats, maar ook in oktober 2018 (0-4), oktober 2017 (0-4), november 2016 (0-1), april 2016 (0-2) en maart 2015 (1-4) werd er pijnlijk verloren van de Amsterdammers. In augustus 2013 werd er met 3-3 gelijkgespeeld en ook in september 2012 eindigde de ontmoeting met Ajax in een gelijkspel (2-2). De doelpunten voor Heerenveen werden in die wedstrijden gemaakt door Finnbogason (2 in beide duels) en Eikrem. In de ontmoetingen van april 2012 (0-5), mei 2011 (1-2) en februari 2010 (0-2), moest Heerenveen zijn meerdere erkennen in Ajax. Deze statistieken uit de laatste tien jaar, de huidige sterkte van de selecties van beide clubs, de positie op de ranglijst van Ajax en Heerenveen en de vorm van beide teams zijn meegenomen in de Eredivisie voorspellingen van Sportytrader. SC Heerenveen wordt niet geheel verrassend als underdog aanmerkt aankomende zondag.

Wanneer verliep een Heerenveen-Ajax wel positief? De laatste overwinning van Heerenveen op Ajax in het eigen Abe Lenstra Stadion dateert van 5 oktober 2008, toen Heerenveen Ajax met maar liefst 5-2 naar huis stuurde. De doelpuntenmakers bij Ajax waren niet de minste spelers, Klaas-Jan Huntelaar en Luis Suarez, maar door doelpunten van Roy Beerens, Gerald Sibon, Danijel Pranjic (2) en een eigen doelpunt van Bruno Silva, bleven de 3 punten in Heerenveen. De laatste keer dat Heerenveen in zijn algemeenheid van Ajax won, dateert van 31 september 2009, toen Danijel Pranjic voor het enige doelpunt in de ArenA tekende.

De onderlinge statistieken uit de laatste jaren zien er dus allesbehalve goed uit voor de mannen van trainer Johnny Jansen. Desalniettemin zal Heerenveen voor een stunt willen zorgen tegen de ploeg van Erik ten Hag, zoals FC Utrecht dat voor de interlandperiode deed (0-1 in de Johan Cruijff Arena). De interlandperiode kan Heerenveen hulp bieden, omdat Ajax niet kan beschikken over de internationals Antony, Lisandro Martinez, Nicolas Tagliafico en Edson Alvarez.