Een voetbalwedstrijd bezoeken buiten Europa: hier moet je op letten

Ben je van plan voor een voetbalwedstrijd naar een land buiten Europa te reizen? Vergeet dan niet een visum aan te vragen!

Ben je een echte voetbalfanaat en wil je naast de Europese topclubs ook eens andere clubs zien schitteren op het veld, dan overweeg je wellicht hiervoor naar een bestemming buiten Europa te reizen. In dit artikel lees je over de opkomst van het professioneel voetbal in niet-Europese landen en ontvang je tips voor een bezoek. Voordat je de reis begint, is het namelijk van belang dat je de nodige voorbereidingen getroffen hebt. Zo zijn er een aantal landen waarvoor een visum, ESTA of eTA vereist is.

Professioneel voetbal ook in niet-Europese landen een opkomende trend
Voetbal is de meest populaire sport ter wereld. Ondanks dat Europa de grootmacht vormt in de voetbalwereld met clubs die over de hele wereld bekend zijn, wordt de sport ook buiten Europa beoefend. Steeds vaker zien we goede voetballers vertrekken uit Europese clubs, omdat deze weggekocht worden door een club van buiten Europa, maar ook beslissingen vanuit de Wereldvoetbalbond FIFA dragen daaraan bij dat we in de toekomst in toenemende mate niet-Europese voetbalclubs kunnen bewonderen.

Er mogen bijvoorbeeld meer landen deelnemen aan het WK dat vierjaarlijks plaatsvindt. Tot en met 1978 konden slechts 16 teams deelnemen, in 1982 werd dit uitgebreid naar 24 teams, in 1998 naar 32 en vanaf 2026 zullen maar liefst 48 landen mee mogen doen, waardoor meer en meer niet-Europese clubs hun ingang zullen vinden in het toernooi. Qatar zal in 2022 dan ook het eerste Arabische land zijn dat het WK voetbal zal organiseren. Daarnaast werd de wereldbeker voetbal voor clubteams vervangen door het wereldkampioenschap voetbal voor clubs, waaraan niet alleen de winnaars van de sterkste continenten – Europa en Zuid-Amerika – deel mogen nemen, maar ook de winnaars van de overige continenten.

Het visum, ESTA of eTA aanvragen
Het bezoeken van een wedstrijd buiten Europa bestaat helaas niet alleen uit het kopen van tickets, zoals je je misschien wel voor kunt stellen. Er dienen daarnaast ook een aantal praktische zaken geregeld te worden, waaronder een visum. Voor veel landen in Azië en Afrika is een visum vereist, voor een bezoek aan de VS dien je over een ESTA te beschikken en wil je Canada binnenkomen, heb je een eTA nodig.

Een eTA is makkelijker aan te vragen dan een visum. De kosten bedragen €19,95 per persoon en het document ontvang je doorgaans al binnen enkele minuten. Vanaf het moment van toekenning, is het eTA vijf jaar lang geldig. Het kan dan voor meerdere reizen gebruikt worden, zolang ze allemaal binnen de geldigheidstermijn van vijf jaar vallen en ze de maximale verblijfsduur van zes maanden niet overschrijden. Dit stelt je in staat meerdere voetbalwedstrijden – mogelijk verdeeld over de vijf jaar – te bezoeken. Let wel op dat ook kinderen het eTA nodig hebben om Canada in te komen. Het visum en het ESTA hebben vaak ook een lange geldigheid, die het mogelijk maakt een bezoek aan een voetbalwedstrijd te verlengen door deze te combineren met een vakantie. Het wordt sterk aanbevolen tijdig te beginnen met de aanvraag van de benodigde reistoestemming, zodat je gegarandeerd kan vertrekken en je jouw voetbalkaartjes niet voor niets aangekocht hebt.

Lees meer:
0 reacties
Agenda
do
25/04
SC Heerenveen
18:45
PSV
vr
3/05
Almere City
20:00
SC Heerenveen
zo
12/05
SC Heerenveen
14:30
Vitesse
zo
19/05
Sparta Rotterdam
14:30
SC Heerenveen
Bekijk de hele agenda
Stand
# Team GS DS P
7 FC Utrecht 30 2 45
8 Go Ahead Eagles 30 5 42
9 Sparta Rotterdam 30 2 40
10 SC Heerenveen 30 -6 36
11 Fortuna Sittard 30 -18 35
12 Almere City 30 -18 33
13 PEC Zwolle 30 -18 32
Bekijk de hele stand