Faillisementen nabij? ''Dat kan de komende maanden wel gaan gebeuren''

0
Faillisementen nabij? ''Dat kan de komende maanden wel gaan gebeuren''

In de Eerste Divisie-wedstrijd tussen NEC en De Graafschap vond vandaag een experiment plaats met een beperkt aantal supporters in het stadion. Jan de Jong, directeur van de Eredivisie CV, hoopt snel op meer.

"Er is geen klok die al zo lang op twee voor twaalf staat als die van het voetbal. De situatie is alarmerend, omdat het voetbal extreem afhankelijk is van wedstrijdbaten, inkomsten op de wedstrijddag", vertelt De Jong aan de NOS. "Veertig tot zestig procent van de inkomsten van een club komt namelijk uit de wedstrijdbaten en die zijn er nu niet."

"Er zijn nog geen clubs die echt op de rand van omvallen staan, maar dat kan de komende maanden wel gaan gebeuren." Bovendien zullen clubs zich naar de buitenwereld groot houden, zo redeneert hij. "Clubs zijn bang dat hun spelers anders minder waard worden en die wil je nog wel verkopen."

"De supporters en sponsors zijn superloyaal aan hun club", weet De Jong. "Het wordt wel een probleem als zij hun geld gaan terugvragen. Dus wat je de komende tijd gaat zien, is dat clubs de fans gaan smeken hun geld niet terug te vragen. Het is niet alleen een coronacrisis, maar ook een economische crisis. Mensen moeten keuzes maken waar ze hun geld aan uitgeven. Dan kan ik me voorstellen dat voetbal niet de hoogste prioriteit heeft."

De situatie voelt alleen hopeloos aan. "We hebben een stip op de horizon nodig waar we naartoe kunnen werken. Als je weet dat je op een bepaalde datum weer terug kan naar het oude normaal, kun je gaan inventariseren wat de schade is en dan kun je met een herstelplan komen. Nu zijn we een marathon aan het lopen die niet eindigt na 42 kilometer. De finishlijn schuift steeds op."

0 reacties ›
Om een reactie te plaatsen dien je in te loggen of te registreren, dit duurt maar 1 minuut!

Saturday 6 March 2021
20:00
Bekijk agenda › Voorspel wedstrijd ›