Valkuilen door lange rustperiode: Dit is niet de goede rust''

0
Valkuilen door lange rustperiode: Dit is niet de goede rust''

De laatste wedstrijd in de Eredivisie was alweer vier maanden geleden. Waar in andere landen de competitie nog hervat is, koos de KNVB daar niet voor. Sinds 1 juli mogen de club weer trainen zoals ze gewend zijn, de vraag is echter of ze fit genoeg aan de start van het nieuwe seizoen zullen staan.

"De voorbereiding op het seizoen duurt doorgaans zes tot zeven weken, en volgt op een zomerstop van drie tot vier weken. Meer trainingen in het voorseizoen lijken te zorgen voor minder blessures tijdens de competitie", stelt bewegingswetenschapper Tom Stevens in gesprek met Het Parool. Hieruit volgt de volgende stelregel: hoe langer de competitie heeft stilgelegen, hoe langer de aanloop naar een nieuw seizoen zou moeten zijn.

"Sporters zijn geboren aanpassers," aldus René Wormhoudt, kracht- en conditietrainer van het Nederlands elftal. "Daar is de hele trainingsleer op gebaseerd. Op aanpassen, sterker worden. Bij een lange periode van inactiviteit gebeurt dat omgekeerd ook. De spieren, celletjes, bindweefsels passen zich aan een ander inspanningsniveau aan."

"De rust die voetballers nu hebben gekregen, is niet de goede rust, want de inspanning is niet geleverd", vult Edwin Goedhart, medisch manager van de KNVB en teamarts van het Nederlands elftal aan. "Bovendien is het een lange onderbreking geweest van het monomane leven dat een topsporter leidt."

"Het is moeilijk doseren. De onevenwichtige belasting en belastbaarheid gaat door het seizoen nog blessures opleveren. Dat is een van de valkuilen", vervolgt Goedhart, die aangeeft daar er nog een valkuil is. "Dat we denken dat het virus voorbij is, terwijl we er rekening mee moeten houden dat er in het najaar weer een uitbraakje kan komen. Waar we voor moeten zorgen, is dat we niet helemaal teruggaan naar af, dat we niet moeten stoppen. Daarvoor is het belangrijk dat profvoetbal wordt erkend als een beroep met maatschappelijke relevantie."

0 reacties ›
Om een reactie te plaatsen dien je in te loggen of te registreren, dit duurt maar 1 minuut!