De Haan ziet vooruitgang: ''Er wordt anders gedacht en dat is goed''

0
De Haan ziet vooruitgang: ''Er wordt anders gedacht en dat is goed''

In het verleden heeft Foppe de Haan wel eens zijn zorgen geuit over de staat van het Nederlandse voetbal en het opleiden van talent. Dit is inmiddels veranderd, vindt de oud-trainer van SC Heerenveen en Jong Oranje.

"Ik heb wel de indruk dat de opleiding van met name jeugdtrainers is veranderd", zegt De Haan tegenover Voetbal International. "De KNVB speelt daarin een dominante rol. Het is in mijn optiek nu veel meer gericht op de specifieke doelgroepen, zoals onderbouw en bovenbouw, of combinatie van de voetbaltrainer met de loop-/coördinatietrainer. In ieder geval wordt er anders gedacht en dat is goed."

"Ik vind alleen wel dat het accent nog steeds te veel op tactiek ligt en te weinig op vooral de functionele techniek van spelers. Gewoon simpel de baas over de bal zijn in alle omstandigheden. De juiste beslissing kunnen nemen heeft vaak te maken met de beheersing van de bal, dan kun je om je heen kijken", vervolgt hij. "Een aantal clubs maakt daarin grote stappen, zoals Ajax, AZ en PSV. Maar óók Willem II, en FC Volendam. Je hoeft dus niet per se een topclub te zijn."

"Er wordt anders gedacht, maar er blijft een verschil tussen clubs die afhankelijk zijn van mogelijkheden en onmogelijkheden. Je hoeft niet alles perfect te hebben om toch een goede opleiding te creëren", gaat de oud-trainer verder. "Wil je een gecertificeerde opleiding, dan is een van de voorwaarden dat je moet samenwerken met de amateurclubs in jouw omgeving. Dan gaat het vooral om het begeleiden van jeugdtrainers."

0 reacties ›
Om een reactie te plaatsen dien je in te loggen of te registreren, dit duurt maar 1 minuut!

zaterdag 14 maart 2020
18:30
Bekijk agenda › Voorspel wedstrijd ›