Mogelijk grote juridische complicaties in Eredivisie: ''FIFA kan dat niet''

Er gaat vrijwel zeker een streep door het plan van de FIFA om aflopende contracten van trainers en spelers te verlengen tot het einde van de uitgestelde binnenlandse competities. Volgens arbeidsrechtadvocaat Gerrit Pieter Poiesz kan dit leiden tot grote complicaties. 

Het idee is ontstaan omdat de vrees bestaat dat competities niet voor de normale einddatum (30 juni) kunnen worden afgerond. "De FIFA kan echter niet zomaar even in contracten inbreken", zegt Poiesz in gesprek met De Telegraaf

Aflopende contracten van spelers en trainers zouden met een paar maanden verlengd moeten worden. Maar zo makkelijk is het niet. "FIFA is geen partij in het contract, ze betalen het salaris niet en ze zijn niet aansprakelijk mocht er iets gebeuren. Het gaat om een werkgever-werknemer verhouding", vervolgt hij.

Binnen Nederland is voormalig SC Heerenveen-speler Hakim Ziyech misschien wel het beste voorbeeld. De spelmaker van Ajax staat per 1 juli onder contract bij Chelsea. "En daar heeft Chelsea een afkoopsom voor betaald omdat het contract van Ziyech bij Ajax nog doorliep. En dus zegt Chelsea: vanaf 1 juli ben je bij ons in dienst."

Er is wel een oplossing. "Ziyech zou voor een paar maanden kunnen worden uitgeleend, met toestemming van Chelsea, Ajax en Ziyech. Op die manier kunnen clubs en spelers meewerken om het uitgestelde seizoen af te maken, maar dat is met zoveel partijen een heidens karwei."

De FIFA heeft dus niet zomaar iets te zeggen over een contract, al stelt Poiesz dat ze wel een 'pressiemiddel' heeft. "Ze zouden bijvoorbeeld kunnen bepalen dat Ziyech in dit geval niet speelgerechtigd is. Want er móét iets gebeuren om de competities af te ronden. Maar dan moeten de reglementen daar wel in voorzien én moet de FIFA de bevoegdheid hebben om op grond van deze bijzondere omstandigheden eenzijdig te bepalen dat Ziyech niet voor Chelsea mag uitkomen", besluit hij.

Lees meer:
0 reacties
Agenda
za
30/03
RKC Waalwijk
20:00
SC Heerenveen
wo
3/04
SC Heerenveen
21:00
FC Twente
zo
7/04
SC Heerenveen
20:00
FC Utrecht
zo
14/04
Heracles Almelo
12:15
SC Heerenveen
do
25/04
SC Heerenveen
18:45
PSV
Bekijk de hele agenda
Stand
# Team GS DS P
8 FC Utrecht 26 -2 36
9 Fortuna Sittard 26 -11 34
10 Sparta Rotterdam 26 -5 31
11 SC Heerenveen 26 -7 31
12 Almere City 26 -17 30
13 PEC Zwolle 26 -13 28
14 Heracles Almelo 26 -25 26
Bekijk de hele stand