Alen Halilovic: ook in Friesland het eeuwige talent?

Alen Halilovic, binnengehaald als de grote man, met op 23-jarige leeftijd al een palmares om u tegen te zeggen. Barcelona B, HSV, AC Milaan, Standard Luik: het is een rijtje waar Heerenveen niet zo één-twee-drie inpast.

Milaan liet hem gaan voor speelminuten, maar de geboren Dalmatiër heeft de torenhoge verwachtingen tot nu toe nog niet weten waar te maken, ondanks de schitterende treffer tegen ADO Den Haag. Een korte karakterschets van een talent dat moeilijk aardt op Friese bodem.

Halilovic wil verbeteren: ''Ik moet verdedigend sterker worden'' https://t.co/uCJtUvxDPC #SCHeerenveen pic.twitter.com/DNSda2QKrY

— FeanOnline - SC Heerenveen Fansite (@FeanOnline) January 30, 2020

De eeuwige invaller
Na de verloren uitwedstrijd tegen Fortuna Sittard (2-1) op 2 februari wist Halilovic niet hoe snel hij weg moest komen. Hij was zoals zo vaak dit seizoen in het laatste kwartier ingevallen, dit keer voor Hicham Faik, om een aanvallende impuls te geven aan het stroef draaiende middenveld. Je hoefde geen voetbalkenner te zijn om het verschil qua speelstijl te zien. Waar Faik grossierde in de controle op het middenveld en een sport maakte van balletjes breed tikken (tegen Fortuna!), zocht Halilovic constant de diepte. Steeds weer vanaf rechts naar binnen kappen, met de bal kort aan de voet. De tegenstander opzoeken, een splijtende boogbal op Espejord, en weer naar binnentrekken. Dreiging kwam er zeker van af, effectief was het zelden, maar het is zonde dat zo'n goede speler er haast altijd naast staat. We zullen op maart waarschijnlijk zien hoe Halilovic het ervan afbrengt tegen Ajax. Heerenveen is volgens Betway, een voetbalweddenschap-platform, zwaar de underdog met een winkans van nog geen 10%. Het moeilijk draaiende Ajax zou Halilovic toch echter een ideale gelegenheid bieden om zich (eens vanaf de aftrap?) te laten zien. Maar dat lijkt vooralsnog ijdele hoop.

Halilovic is zelf ook niet blij met de gang van zaken en schreeuwt al veel langer om een kans. Laat hem vier, vijf wedstrijden achter elkaar spelen, zo lijkt het advies aan Johnny Jansen. Maar Jansen volhardt en speelt liever op safe, met de defensief ingestelde Kongolo, Faik in een soort Johann Vogel-rol, en Veerman als de onbetwiste spelmaker.

De Kroatische banden
Het leek in de eerste helft van het seizoen te werken. Ook toen was Halilovic ontevreden. Misschien is het de Balkan-achtergrond, misschien is 't het indrukwekkende cv. Misschien is het ook wel de druk van hogerop, vanuit Milaan, van landgenoot Zvonimir Boban, voormalig Joegoslavisch wereldkampioen onder-20 en tot vorige zomer een hoge pief bij de FIFA. Boban, nu Hoofd Voetbalzaken bij AC Milaan, heeft Halilovic naar Heerenveen laten gaan om aan speelminuten te geraken. Speelminuten die hij bij AC Milaan nooit kreeg. Boban is nauw betrokken bij Dinamo Zagreb, waar Halilovic zijn jeugdopleiding genoot. Er moet haast wel een persoonlijke band tussen de twee bestaan, waarbij 'Herrenvejn' (zoals het in Kroatië op z'n fonetisch wordt uitgesproken) wordt gezien als een soort speeltuin die maar snel ontgroeid moet worden.

Belangrijk in het verhaal is ook Sejad Halilovic, de vader van Alen, een flamboyante ex-speler die ten tijde van de Kroatische oorlog furore maakte bij de 'Burgerclub Zagreb' en 'NK Kroatië', zoals Dinamo Zagreb na het uiteenvallen van Joegoslavië kortstondig heette. Sejad zou daarna zijn carrière voortzetten in Spanje, in Israël en in Turkije, in verre zonnige oorden als Risjon Letsion, Beër Sjeva en Izmir. Hij heeft nog twee zoons, en ook zij speelden beiden voor de voetbalacademie van Barcelona. Die voorliefde die zijn vader heeft voor Spanje en mooie vakantiebestemmingen, die heeft Alen ook. Las Palmas, Barcelona, Gijon, Milaan. Stuk voor stuk jetsetsteden, waarbij Luik en Heerenveen schril afsteken.

Van het San Siro naar Sportpark Skoatterwâld; ergens kan dat niet.

Rood voor de ogen
Toen Alen in het seizoen 2017-2018 bij de openingswedstrijd van de La Liga in de basis stond bij Las Palmas, leek hij eindelijk zijn felbegeerde plekje te hebben verdiend. Het betrof een uitwedstrijd in Valencia. De droom duurde welgeteld 33 minuten. Niet omdat hij er een half uur voor tijd werd ingebracht, maar omdat hij veel te ruig inkwam en met een directe rode kaart van het veld werd gestuurd. Ook dát is Alen Halilovic.

'Een optie'
In een interview met de Leeuwarder Courant zei hij blij te zijn dat hij mee op trainingskamp naar Spanje was gegaan in de winterstop. "Bij Heerenveen blijven is op dit moment absoluut een optie, anders zou ik niet met de club in Spanje zijn. Op zich vind ik het hier prettig. Ik kan goed met de andere jongens opschieten", aldus Halilovic. Heerenveen als 'een optie', Spanje als 'prettig'. De sfeer in de groep was nog goed, maar de resultaten na de winterstop werden niet veel beter. En dus zou Andor Faber, die Halilovic na Fortuna-uit snel weg zag lopen uit de mixed zone, wel eens gelijk kunnen hebben als hij stelt dat Halilovic 'niet lekker zit' in Friesland. Hopelijk heeft die wereldtreffer tegen ADO daar verandering in kunnen brengen.

Lees meer:
0 reacties
Agenda
do
25/04
SC Heerenveen
18:45
PSV
vr
3/05
Almere City
20:00
SC Heerenveen
zo
12/05
SC Heerenveen
14:30
Vitesse
zo
19/05
Sparta Rotterdam
14:30
SC Heerenveen
Bekijk de hele agenda
Stand
# Team GS DS P
7 FC Utrecht 30 2 45
8 Go Ahead Eagles 30 5 42
9 Sparta Rotterdam 30 2 40
10 SC Heerenveen 30 -6 36
11 Fortuna Sittard 30 -18 35
12 Almere City 30 -18 33
13 PEC Zwolle 30 -18 32
Bekijk de hele stand