VIDEO | Samenvatting: Stormloop op ADO niet genoeg voor Friese zege

SC Heerenveen is er voor de achtste keer op rij niet in geslaagd om te winnen in de Eredivisie. De Friezen waren zaterdag oppermachtig tegen ADO Den Haag maar kwamen desondanks niet verder dan een (opnieuw) teleurstellend gelijkspel: 2-2.

In veel opzichten deed het duel tegen ADO denken aan het laatste competitieduel tegen VVV-Venlo. Toen kregen de Limburgers maar één kans (een makkelijk gegeven penalty) en konden ze desondanks een punt meenemen uit het Abe Lenstra Stadion. Nu leverden twee kansen voor rust twee treffers op.

De eerste tegengoal ontstond na 28 minuten nadat Heerenveen het eerste half uur had gedomineerd. Sven Botman maakte een onnodige overtreding en de toegekende vrije trap werd door John Goossens knap in de lange hoek gedraaid. Dat Omar Bogle de bal als laatste met zijn bovenarm raakte, werd door zowel scheidsrechter Martin van de Kerkhof als de dienstdoende VAR Stan Teuben over het hoofd gezien.

Tot overmaat van ramp was ook het tweede schot van ADO een goal. Vanuit een vrijwel identieke positie slingerde Goosens de bal voor de goal en was het Rodney Kongolo die Filip Bednarek in de korte hoek verschalkte. Op dat moment had SC Heerenveen al veertien (!) keer onsuccesvol op doel geschoten.

Pas nummer achttien van Joey Veerman, vlak voor het rustsignaal van Van de Kerkhof, was het wél raak. De middenvelder draaide weg bij zijn tegenstander en schoot met rechts via een Hagenees been raak. De tweede helft ontpopte zich vervolgens in een ware inhaalrace van SC Heerenveen.

Na de achttien doelpogingen (vier tussen de palen) voor rust, volgden na de pauze nog eens twintig (!) pogingen, waarvan vijf op doel. Het lukte uiteindelijk alleen invaller Alen Halilovic om ADO-doelman Koopmans te verschalken en hoe: de Kroaat krulde de bal met veel gevoel in de bovenhoek.

Na de gelijkmaker van Halilovic volgden nog twintig gelukszoekende momenten, maar gescoord werd er niet meer in het Abe Lenstra Stadion. Door het puntje stijgt Heerenveen wel weer een plekje op de ranglijst naar de negende plek, maar kan Heracles zondag de Friezen nog voorbij gaan.

Opstelling SC Heerenveen: Bednarek; Van Rhijn, Dresevic, Botman, Floranus; Faik (69' Halilovic), Veerman, Kongolo (46' Hajal); Van Bergen, Odgaard (69' Espejord), Ejuke.