VIDEO | Samenvatting: SC Heerenveen op penalty's door naar kwartfinale

SC Heerenveen heeft zich woensdagavond ten koste van Willem II gekwalificeerd voor de kwartfinale van de KNVB Beker. Mede dankzij een dubieuze penalty en een eigen goal van Willem II stond het na na 120 minuten spelen 2-2, waarna er op penalty's werd gewonnen.

De Friezen begonnen redelijk aan het duel maar keken na twintig minuten toch alweer snel tegen een achterstand aan. Mike Ndayishimiye klopte Sherel Floranus op snelheid en kon vanaf rechts spits Vangelis Pavlidis bedienen, die vanaf die afstand simpelweg niet kon missen. Voor rust kon Heerenveen daar weinig tegenover zetten.

Na rust ging het langzamerhand beter met de ploeg van Johnny Jansen, maar had het scheidsrechter Pol van Boekel nodig om langszij te komen. Een tackle op de bal van Willem II-rechtsback Bart Nieuwkoop werd beoordeeld als een overtreding op Chidera Ejuke, maar deze keer was de VAR er niet om in te grijpen. Aanvoerder Hicham Faik schoot de penalty hard via de lat binnen.

Heerenveen was ook daarna de betere partij maar grote kansen bleven uit, tot een kwartier voor tijd. Joey Veerman stuurde Ejuke knap weg en die kon de bal over de uitkomende doelman Timo Wellenreuther tikken. Uiteindelijk was het Dries Saddiki die - onder druk van de aanwezige Ejuke - de bal in eigen doel werkte.

De Friezen hoefden daarna alleen de voorsprong maar te verdedigen, maar dat lukte maar vijf minuten. In de 81e minuut scoorde invaler Damil Dankerlui met een goed geplaatste kopbal de gelijkmaker en moest er - ondanks dat Veerman met een schot op de lat nog dichtbij de 3-2 was - verlengd gaan worden. SC Heerenveen maakte daarin het meeste aanspraak op een goal.

Eerst probeerde invaller Rami Hajal het met een omhaal en drie minuten voor tijd gaf hij collega-invaller Runar Espejord een niet te missen kans. De Noorse spits schoot de bal evenwel op Wellenreuther, waardoor uiteindelijk de beslissing moest gaan vallen via strafschoppen.

SC Heerenveen trok daarin aan het langste eind door de strafschoppen beter te benutten: 4-3. Heerkens schoot als eerste over en even later zag Espejord zijn penalty gekeerd worden door Wellenreuther. Omdat Warner Hahn de vierde penalty van Willem II stopte, kon Ejuke de laatste penalty nemen en benutten.

Volgende week dinsdag wordt duidelijk of Feyenoord of Fortuna Sittard de tegenstander wordt in de kwartfinale.

Opstelling SC Heerenveen: Hahn; Van Rhijn, Botman, Dresevic, Floranus; Faik, Kongolo, Veerman (90' Hajal); Van Bergen (105' Halilovic), Bruijn (74' Espejord), Ejuke.