Wat kunnen we in de tweede seizoenshelft van SC Heerenveen verwachten?

0
Wat kunnen we in de tweede seizoenshelft van SC Heerenveen verwachten?

Het kalenderjaar 2019 zit erop, en we kunnen met wisselende tevredenheid terugkijken. Het jaar begon onrustig en het degradatiespook waarde zelfs even rond in het Abe Lenstra Stadion. Er zijn tekenen van herstel en we mogen wel zeggen dat we zin hebben in de tweede helft van het seizoen.

2019 begon weinig hoopgevend. Het voetbal was stroperig, er werden weinig punten gepakt – Heerenveen in februari slechts 23 punten – en nadat de wedstrijd tegen FC Emmen verloren ging mocht trainer Jan Olde Riekerink zijn koffers pakken. Op bestuurlijk niveau was er ook sprake van een chaos: iconen als Foppe de Haan, Riemer van der Velde en Gertjan Verbeek wilden inspringen op hun oude liefde te helpen maar het was Cees Roozemond die zichzelf tot voorzitter van de club benoemde.

Met financieel weinig ruimte – zo is er nog steeds geen hoofdsponsor – en met een onervaren hoofdtrainer (Johnny Jansen) waren de verwachtingen aan het begin van het nieuwe seizoen dan ook weinig hooggespannen. De experts van bet777.be gaven de club weinig goede odds en na het vertrek van spelers als Michel Vlap, Kik Pierie, Ben Rienstra, Sam Lammers en Morten Thornsby was er weinig over van het Heerenveen dat ondanks de mindere resultaten het seizoen ervoor af en toe heel frivool voetbalde.

Toch schijnt de zon weer in het noorden. Met ervaren mannen als Ibrahim Dresevic en Joey Veerman, een groot talent als Sven Botman en de snelheid van Mitchell van Bergen is er weer genoeg te genieten in het Abe Lenstra Stadion. SC Heerenveen staat op de achtste plaats en dat is gezien het spelersmateriaal en de financiële situatie waar de club zich in bevindt helemaal niet heel gek. Trainer Jansen doet het uitstekend: Clubs als Vitesse, FC Utrecht en Feyenoord hebben nu eenmaal beter spelersmateriaal, terwijl Willem 2 terecht de verrassing van het seizoen genoemd mag worden.

De tweede seizoenshelft
Wat SC Heerenveen nu nog nodig heeft om er een nog mooier seizoen van te maken, zijn doelpunten. De verdediging is solide: halverwege het seizoen hebben alleen Ajax en AZ minder tegendoelpunten gehad, zelfs PSV heeft er meer om de oren gekregen in de eerste seizoenshelft. Het centrale duo is ijzersterk en de keeper Warner Hahn heeft zijn meerwaarde ook bewezen.

Maar er wordt nog teveel geleund op de creativiteit van Van Bergen. Van Hau is goed, maar kan het team niet continu dragen, Halilovic valt behoorlijk tegen, en SC Heerenveen kan best wel weer een spelers gebruiken van het type Lammers, Dost of Sibon, of juist de creativiteit van spelers als Narsingh, Assaidi of Ziyech.

Plaatsing voor de play-offs is een doelstelling die zeker haalbaar is, maar na afgelopen jaar zouden we ons niet alleen moeten focussen op de sportieve resultaten. Het is belangrijk dat de club weer in financieel rustig vaarwater komt, zodat er weer geïnvesteerd kan worden in de jeugdopleiding, in nieuwe spelers en zodat SC Heerenveen weer kan groeien in zijn volledige potentieel: want de SuperFriezen, dat zullen we altijd blijven!

Om een reactie te plaatsen dien je in te loggen of te registreren, dit duurt maar 1 minuut!