De meest voorkomende voetbalblessures

0
De meest voorkomende voetbalblessures

Voetbal is onder zowel mannen als vrouwen een populaire sport. Of het nu is om naar te kijken of om aan deel te nemen, het is een absolute verslaving. Hoewel voetbal kijken voor de buis relatief veilig is (misschien dat de vuvuzela’s tijdens de WK’s een gehoorbeschadiging kunnen veroorzaken), is voetbal beoefenen als een sport andere koek.

Blessures in cijfers

Mitchell van Bergen had niet zo lang geleden nog het veld verlaten nadat hij een greep deed naar zijn hamstring. In de voetbalwereld hoort men wel vaker termen als ‘hamstring’ en ‘meniscus’ voorbijkomen, maar wat zijn nu de meest voorkomende voetbalblessures? Als men de cijfers van 2014 erop naslaat, is te zien dat maar liefst 22 procent van alle sportblessures in Nederland ontstonden tijdens een onschuldige voetbalwedstrijd. In 87 procent van de gevallen ging het om een acute blessure. Meer dan 50 procent van alle blessures moest medisch behandeld worden en ongeveer een derde van de slachtoffers belandden op de Spoedeisende Hulp.

Veelvoorkomende blessures

Vooral de enkels, knieën, heupen en bovenbenen blijken gevaar te lopen bij de lievelingssport van Nederland. Deze lichaamsdelen krijgen onder andere vaak te maken met distorsie (bijvoorbeeld een enkelverzwikking), een kneuzing en spier-of peesletsel. Toch komen vele geblesseerden ook met andere trauma’s, zoals pols- en vingerblessures, naar de spoedeisende hulp. De meeste sporters die een de SEH-afdeling bezoeken, hebben een breuk of een oppervlakkig letsel opgelopen.

Oorzaken van blessures

Op de SEH-afdeling worden vooral veel blessures geconstateerd die veroorzaakt worden door een val. Op de tweede plaats staan verwondingen die ontstaan ten gevolge van lichamelijk contact. Daarnaast wordt een voetballer nog weleens verwond door de bal zelf. Dit laatste gebeurt voornamelijk bij de wat jongere spelers. Oudere spelers worden vaak het veld afgedragen nadat ze geblesseerd raken door lichamelijk contact. 

Uit de running 

Soms zijn voetballers nauwelijks een week uit de running, terwijl andere blessures de speler maandenlang kunnen achtervolgen en uitschakelen. Het kan zijn dat er een operatie of een andere behandeling nodig is. Maar over het algemeen kan rust al een goede heelmeester zijn. Ook fysiotherapie kan bij sommige blessures nodig zijn om de speler weer op krachten te doen komen. Aangezien fysiotherapie voor volwassenen enkel vergoed wordt vanuit de basisverzekering wanneer er sprake is van een chronische aandoening (vanaf 21e behandeling), kan de therapie voor een voetbalblessure behoorlijk prijzig worden. Voetballers doen er dan ook goed aan hun zorgverzekering te vergelijken en op deze manier een aanvullende verzekering te kiezen, waarbij fysiotherapie tegen een redelijke prijs in het pakket zit. Men kan tijdens het zorgverzekering vergelijken ook nagaan welke andere pakketten nuttig kunnen zijn. Zo kan een vergoeding voor sportartsconsulten ook geen kwaad. Overigens wordt fysio voor kinderen (tot 18 jaar) tot en met de 18e behandeling wel vergoed uit de basisverzekering. 

0 reacties ›
Om een reactie te plaatsen dien je in te loggen of te registreren, dit duurt maar 1 minuut!

vrijdag 2 oktober 2020
20:00
Bekijk agenda › Voorspel wedstrijd ›