VIDEO | Samenvatting: Botman redt punt voor SC Heerenveen bij ADO

SC Heerenveen heeft een punt overgehouden aan het uitduel met ADO Den Haag. De Friezen waren lang de betere ploeg maar keken na een uur spelen tegen een 1-0 achterstand aan na een penalty van Michel Kramer. Sven Botman maakte vlak voor tijd de terecht gelijk: 1-1.

De ploeg van Johnny Jansen moest vlak voor de aftrap een vervelende tegenvaller incasseren: Mitchell van Bergen moest na de warming-up afhaken en werd vervangen door Alen Halilovic. Heerenveen had in de eerste helft het betere van het spel maar over het algemeen was het duel vooral erg saai te noemen.

Vlak voor rust veerde het in slaap gesuste uitvak ineens op. Jens Odgaard schoot de bal vanuit een moeielijke hoek knap binnen, maar de assistent-scheidsrechter vlagde direct af voor buitenspel. Op de beelden was het niet duidelijk wie er gelijk had en daarom greep VAR Bas Nijhuis niet in.

In de tweede helft gingen beide ploegen verder op dezelfde basis. Niet geheel verrassend was het een fout (in dit geval van Van Rhijn) die de grootste kans van ADO inleidde. Crysencio Summerville dribbelde op volle snelheid op en werd in het strafschopgebied licht onderuit getikt door Sherel Floranus.

Het contact was licht maar Floranus raakte alleen zijn tegenstander, die gretig naar de grond ging. Michiel Kramer benutte de strafschop en zorgde met nog een half uur te spelen voor een lastige slotfase voor SC Heerenveen. Ibrahim Dresevic was tien minuten voor tijd nog het dichtste bij een treffer.

Zijn vrije trap - de inmiddels welbekende zwabberbal - eindigde maar net boven de lat van ADO-keeper Luuk Koopmans. Uiteindelijk duurde het tot de 87e minuut tot de gelijkmaker kwam van Sven Botman. Hij kopte een voorzet van Jordy Bruijn vanuit een moeilijke hoek hard achter doelman Koopmans.

Het was een terechte gelijkmaker voor de Friezen al had er met wat meer geluk (bijvoorbeeld als de assistent-scheidsrechter volgens protocol niet had gevlagd bij de goal van Odgaard) wel meer in gezeten. Omdat Willem II en Heracles punten lieten liggen, staat Heerenveen nu zevende.

Opstelling SC Heerenveen: Hahn; Van Rhijn, Dresevic, Botman, Floranus (86' Woudenberg); Faik, Veerman (69' Bruijn), Kongolo; Halilovic (69' Dreyer), Odgaard, Ejuke.